Potrzebne składniki
- 1 kg sera białego na sernik
- 3 galaretki wiśniowe
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 szklanki jogurtu (wersja bardziej fit lub śmietany 30% (wersja dla łasuchów))
- 4,5 szklanki wody
- 1 kg wiśni
- 1 duża paczka herbatników kakaowych
- 2 łyżki masła
Sposób wykonania
- 2 galaretki wiśniowe i galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i czekamy aż lekko stężeją.
- Jogurt lub śmietanę miksujemy z serem.
- Wlewamy do masy stopniowo galaretki i miksujemy.
- Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pokruszone herbatniki, Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę prostokątną dociskając szklanką.
- Wylewamy na herbatniki masę serową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
- Wiśnie myjemy i drylujemy.
- Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i zostawiamy do zastygnięcia. Jak zastygnie siekamy ją drobno nożem. Można w garnku lub misce nożem zrobić kratkę i pomieszać.
- Wykładamy na zastygnięty sernik wiśnie i galaretkę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.