w ,

Sernik na zimno z wiśniami



Wiśnie wszędzie więc i na serniczku. Doskonałe ciasto na upały. Sernik na zimno z wiśniami, świetnie ochładza, a przy tym nie jest za bardzo słodki. Galaretka i świeże owoce dodają rześkości, a nutka kakao na spodzie wyrazu. Jak nie chcecie się bawić z siekaniem galaretki na wierzchu można ją zwyczajnie wylać na wiśnie, ale fajnie wygląda taka nieregularna na wierzchu. Wychodzi spora blaszka, jednak możecie zrobić z połowy porcji, odejmując jedną galaretkę wiśniową. Dobrze się kroi i można podawać pokrojony w kwadraty, jak na zdjęciu. Przy okazji pierwszy kawałek dla robiącego bo pewnie się rozwali i jak podać taki gościom.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 25 min.
Jak wykonać przepis na - Sernik na zimno z wiśniami

Potrzebne składniki

  • 1 kg sera białego na sernik
  • 3 galaretki wiśniowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 szklanki jogurtu (wersja bardziej fit lub śmietany 30% (wersja dla łasuchów))
  • 4,5 szklanki wody
  • 1 kg wiśni
  • 1 duża paczka herbatników kakaowych
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania

  • 2 galaretki wiśniowe i galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku i czekamy aż lekko stężeją.
  • Jogurt lub śmietanę miksujemy z serem.
  • Wlewamy do masy stopniowo galaretki i miksujemy.
  • Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy pokruszone herbatniki, Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę prostokątną dociskając szklanką.
  • Wylewamy na herbatniki masę serową i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • Wiśnie myjemy i drylujemy.
  • Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i zostawiamy do zastygnięcia. Jak zastygnie siekamy ją drobno nożem. Można w garnku lub misce nożem zrobić kratkę i pomieszać.
  • Wykładamy na zastygnięty sernik wiśnie i galaretkę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sernik na zimno z wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze