w , ,

Schab pod pierzynką – zapiekany z ziemniakami i boczkiem

Schab pod pierzynką to nie kotlety schabowe. Nie rozbijam mięsa, ale nacinam w kratkę i układam na nim jajka wymieszane z serem. Schab wcześniej nacieram przyprawami. Wychodzi delikatne i soczyste mięso, a nie rozbita na grubość kartki papieru, sucha podeszwa. Dodatkowo schab nie jest smażony a zapiekany w towarzystwie ziemniaków poprzetykanych boczkiem. Tak, wiem – nie jest to dietetyczne danie, ani troszkę 🙂 Ale jakie pyszne! Jeśli ktoś nie liczy tych wrednych kalorii za bardzo, to pewnie mu zasmakuje. Do tego jakaś świeża wiosenna surówka i pyszne danie na stole cieszy i oko i brzuszek.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Oczekiwanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Schab pod pierzynką

Potrzebne składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera żółtego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach

Sposób wykonania

  • Ziemniaki gotuję 7-10 min w osolonej wodzie (tak na pół-miekko), odcedzam lekko je studzę.
  • Schab myję i dzielę na 6 porcji jak na kotlety schabowe jednak go nie rozbijam.
  • Każdy kawałek nacinam po przekątnej tworząc kratkę, mniej więcej do polowy grubości mięsa.
  • Solę, posypuję pieprzem i ziołami i dodaję na każdy kotlet po pół łyżeczki oleju. Wcieram w mięso przyprawy i olej.
  • Resztę oleju wylewam na blaszkę, rozsmarowuję i układam mięso. Zostawiam na godzinę.
  • Jajka i szczypiorek siekam drobno, ścieram ser na tarce. Wszystko mieszam dodając 2 łyżki majonezu.
  • Wykładam jajka z serem na kotlety, tworząc pierzynkę (na naciętą stronę), lekko dociskając łyżką. Można posypać odrobiną czerwonej papryki po wierzchu – dla koloru.
  • Lekko ostudzone ziemniaki nacinam tworząc kieszonki i wkładam w nacięcia plastry boczku.
  • Układam ziemniaki pomiędzy mięsem na blaszce i spryskuję całość olejem lub delikatnie każdy ziemniak nim polewam.
  • Zapiekam całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 40 min.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab pod pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze