Potrzebne składniki
- 1 kg schabu wieprzowego bez kości
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 100 g sera żółtego
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 czubate łyżki majonezu
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku wędzonego w plastrach
Sposób wykonania
- Ziemniaki gotuję 7-10 min w osolonej wodzie (tak na pół-miekko), odcedzam lekko je studzę.
- Schab myję i dzielę na 6 porcji jak na kotlety schabowe jednak go nie rozbijam.
- Każdy kawałek nacinam po przekątnej tworząc kratkę, mniej więcej do polowy grubości mięsa.
- Solę, posypuję pieprzem i ziołami i dodaję na każdy kotlet po pół łyżeczki oleju. Wcieram w mięso przyprawy i olej.
- Resztę oleju wylewam na blaszkę, rozsmarowuję i układam mięso. Zostawiam na godzinę.
- Jajka i szczypiorek siekam drobno, ścieram ser na tarce. Wszystko mieszam dodając 2 łyżki majonezu.
- Wykładam jajka z serem na kotlety, tworząc pierzynkę (na naciętą stronę), lekko dociskając łyżką. Można posypać odrobiną czerwonej papryki po wierzchu – dla koloru.
- Lekko ostudzone ziemniaki nacinam tworząc kieszonki i wkładam w nacięcia plastry boczku.
- Układam ziemniaki pomiędzy mięsem na blaszce i spryskuję całość olejem lub delikatnie każdy ziemniak nim polewam.
- Zapiekam całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 40 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab pod pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.