Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Schab pod pierzynką – zapiekany z ziemniakami i boczkiem

Kosą po patelni 30 kwietnia 2021
Schab pod pierzynką to nie kotlety schabowe. Nie rozbijam mięsa, ale nacinam w kratkę i układam na nim jajka wymieszane z serem. Schab wcześniej nacieram przyprawami. Wychodzi delikatne i soczyste mięso, a nie rozbita na grubość kartki papieru, sucha podeszwa. Dodatkowo schab nie jest smażony a zapiekany w towarzystwie ziemniaków poprzetykanych boczkiem. Tak, wiem – nie jest to dietetyczne danie, ani troszkę 🙂 Ale jakie pyszne! Jeśli ktoś nie liczy tych wrednych kalorii za bardzo, to pewnie mu zasmakuje. Do tego jakaś świeża wiosenna surówka i pyszne danie na stole cieszy i oko i brzuszek.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Oczekiwanie: 1 godz.
Łącznie: 2 godz.
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Schab pod pierzynką

Potrzebne składniki

  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g sera żółtego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach

Sposób wykonania

  • Ziemniaki gotuję 7-10 min w osolonej wodzie (tak na pół-miekko), odcedzam lekko je studzę.
  • Schab myję i dzielę na 6 porcji jak na kotlety schabowe jednak go nie rozbijam.
  • Każdy kawałek nacinam po przekątnej tworząc kratkę, mniej więcej do polowy grubości mięsa.
  • Solę, posypuję pieprzem i ziołami i dodaję na każdy kotlet po pół łyżeczki oleju. Wcieram w mięso przyprawy i olej.
  • Resztę oleju wylewam na blaszkę, rozsmarowuję i układam mięso. Zostawiam na godzinę.
  • Jajka i szczypiorek siekam drobno, ścieram ser na tarce. Wszystko mieszam dodając 2 łyżki majonezu.
  • Wykładam jajka z serem na kotlety, tworząc pierzynkę (na naciętą stronę), lekko dociskając łyżką. Można posypać odrobiną czerwonej papryki po wierzchu – dla koloru.
  • Lekko ostudzone ziemniaki nacinam tworząc kieszonki i wkładam w nacięcia plastry boczku.
  • Układam ziemniaki pomiędzy mięsem na blaszce i spryskuję całość olejem lub delikatnie każdy ziemniak nim polewam.
  • Zapiekam całość w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 40 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab pod pierzynką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi boczek, jajka, pod pierzynką, schab, ser, zapiekany, ziemniaki, zioła
Kosą po patelni 30 kwietnia 2021
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dlaczego warto trenować boks?
Następny wpis Te kwiaty cebulowe warto posadzić w ogrodzie wiosną
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Smartwatch Garett Men Style dla aktywnego tradycjonalisty

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Wina z RPA – Odkryj niezwykłe smaki win z Republiki Południowej Afryki

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?