Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Schab duszony z sosem grzybowym

Kosą po patelni
9 września 2020
schab duszony
Pyszne mięsko w gęstym sosie grzybowym z plasterkami leśnych grzybów, pychotka. Schab jest najpierw podsmażany, potem duszony w sosie. Mięso jest delikatne i miękkie. Idealne danie na jesień kiedy grzyby możemy przynieść prosto z lasu, są świeże i pełne aromatu, jednak świetnie się sprawdza również z wykorzystaniem namoczonych wcześniej grzybów suszonych. Idealnie pasują do tego schabu ziemniaki i surówka.
Przygotowanie: 10 min. min.
Gotowanie: 40 min. min.
Łącznie: 50 min. min.
Ilość porcji 4 kotlety
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Schab duszony z sosem grzybowym

Potrzebne składniki

  • 500 schabu bez kości
  • 500 g grzybów leśnych najlepiej świeżych
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany (30%)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól, pieprz (do smaku)
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Mięso myję, oczyszczam i kroję jak na kotlety schabowe ale tylko lekko rozbijam lekko rozbijam.
  • Posypuję z obu stron solą i pieprzem i podsmażam na wysokiej patelni z pokrywą, na oleju z masłem, do uzyskania lekko złotej barwy. Dość krótko, wystarczy tak naprawdę tylko zamknąć mięso.
  • Cebulę kroję w kostkę, a umyte i oczyszczone grzyby w plasterki.
  • Zdejmuję mięso z patelni, a na pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucam cebulę. Wystarczy ją lekko zeszklić, potem wrzucam grzyby i też smażę co jakiś czas mieszając ok. 7-10 min. Smażymy do momentu aż odparuje większość płynu.
  • Dokładam schab na patelnię, podlewam wodą, tak by lekko wszystko wystawało, przykrywam i duszę ok. 20 min.
  • Doprawiam solą, pieprzem i estragonem do smaku. Sprawdzam czy mięso jest miękkie jeśli nie to przykrywam i dusze dalej, jak już jest dobre to dodaję śmietanę i dokładnie wszystko mieszam. Zostawiam jeszcze kilka minut na gazie, by się zagotowało i gotowe. Można dodatkowo posypać wszystko na talerzu posiekana natka pietruszki.
    smak gwarantuje mama

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab duszony z sosem grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

schab duszony
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Danusia
Danusia
10 sierpnia 2023 18:46

Uwielbiam takie dania! Najczęściej przygotowuję w wolnowarze ariete. Mam nadzieję, że już niedługo będą w lasach grzyby

0
Odpowiedz
Katarzyna
Katarzyna
11 września 2020 09:22

Jak jutro uzbieramy grzybki, to sobie taki schabik zrobimy:)

1
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
  • Po jakim czasie odrastają włosy po chemii?
Obiady dla zapracowanych

Szybkie i zdrowe obiady dla zapracowanych – 10 prostych pomysłów

kitchen 728727 1280

5 prostych trików na organizację przestrzeni w małej kuchni

swieta pies

Jak zadbać o psa i kota w trakcie świąt? Bezpieczeństwo i komfort pupili

sposobynacere

Naturalne sposoby na piękną cerę – jakie składniki znajdziesz w kuchni?

organizacjakuchni

Porządek w kuchni? Oto jak zrobić to po swojemu – praktycznie i bez spiny

tatrygoryzima

Góry w Polsce na zimowy wypoczynek – najlepsze propozycje

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?