w , , ,

Schab duszony z sosem grzybowym

Pyszne mięsko w gęstym sosie grzybowym z plasterkami leśnych grzybów, pychotka. Schab jest najpierw podsmażany, potem duszony w sosie. Mięso jest delikatne i miękkie. Idealne danie na jesień kiedy grzyby możemy przynieść prosto z lasu, są świeże i pełne aromatu, jednak świetnie się sprawdza również z wykorzystaniem namoczonych wcześniej grzybów suszonych. Idealnie pasują do tego schabu ziemniaki i surówka.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 4 kotlety
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Schab duszony z sosem grzybowym
Składniki:
  • 500 schabu bez kości
  • 500 g grzybów leśnych najlepiej świeżych
  • 1 cebula
  • 100 ml śmietany (30%)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka estragonu
  • sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Mięso myję, oczyszczam i kroję jak na kotlety schabowe ale tylko lekko rozbijam lekko rozbijam.
  • Posypuję z obu stron solą i pieprzem i podsmażam na wysokiej patelni z pokrywą, na oleju z masłem, do uzyskania lekko złotej barwy. Dość krótko, wystarczy tak naprawdę tylko zamknąć mięso.
  • Cebulę kroję w kostkę, a umyte i oczyszczone grzyby w plasterki.
  • Zdejmuję mięso z patelni, a na pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucam cebulę. Wystarczy ją lekko zeszklić, potem wrzucam grzyby i też smażę co jakiś czas mieszając ok. 7-10 min. Smażymy do momentu aż odparuje większość płynu.
  • Dokładam schab na patelnię, podlewam wodą, tak by lekko wszystko wystawało, przykrywam i duszę ok. 20 min.
  • Doprawiam solą, pieprzem i estragonem do smaku. Sprawdzam czy mięso jest miękkie jeśli nie to przykrywam i dusze dalej, jak już jest dobre to dodaję śmietanę i dokładnie wszystko mieszam. Zostawiam jeszcze kilka minut na gazie, by się zagotowało i gotowe. Można dodatkowo posypać wszystko na talerzu posiekana natka pietruszki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab duszony z sosem grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Katarzyna
18 dni temu

Jak jutro uzbieramy grzybki, to sobie taki schabik zrobimy:)