Potrzebne składniki
- 500 schabu bez kości
- 500 g grzybów leśnych najlepiej świeżych
- 1 cebula
- 100 ml śmietany (30%)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka estragonu
- sól, pieprz (do smaku)
Sposób wykonania
- Mięso myję, oczyszczam i kroję jak na kotlety schabowe ale tylko lekko rozbijam lekko rozbijam.
- Posypuję z obu stron solą i pieprzem i podsmażam na wysokiej patelni z pokrywą, na oleju z masłem, do uzyskania lekko złotej barwy. Dość krótko, wystarczy tak naprawdę tylko zamknąć mięso.
- Cebulę kroję w kostkę, a umyte i oczyszczone grzyby w plasterki.
- Zdejmuję mięso z patelni, a na pozostały tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucam cebulę. Wystarczy ją lekko zeszklić, potem wrzucam grzyby i też smażę co jakiś czas mieszając ok. 7-10 min. Smażymy do momentu aż odparuje większość płynu.
- Dokładam schab na patelnię, podlewam wodą, tak by lekko wszystko wystawało, przykrywam i duszę ok. 20 min.
- Doprawiam solą, pieprzem i estragonem do smaku. Sprawdzam czy mięso jest miękkie jeśli nie to przykrywam i dusze dalej, jak już jest dobre to dodaję śmietanę i dokładnie wszystko mieszam. Zostawiam jeszcze kilka minut na gazie, by się zagotowało i gotowe. Można dodatkowo posypać wszystko na talerzu posiekana natka pietruszki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Schab duszony z sosem grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Jak jutro uzbieramy grzybki, to sobie taki schabik zrobimy:)