w ,

Sałatka na zimę z ogórków, marchewki i papryki

Sałatka zimowa
Sałatka zimowa
Taka sałatka nadaje się do jedzenia zaraz po wyjęciu ze słoika. Świetnie pasuje do mięs. Sezon na przetwory w pełni więc do roboty. Trochę krojenia, szczypta gotowania, chwila czekania i pełno pyszności. Wychodzi z tego 12 słoiczków takich po 600 g więc całkiem sporo.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z ogórków, marchewki i papryki

Potrzebne składniki

  • 4 kg ogórków
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 3 łyzki soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka oleju

Sposób wykonania

  • Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na 2 godziny.
  • Po 2 godzinach odlewamy wodę. Dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy.
  • Nakładamy do wyparzonych słoików.
  • Ocet, cukier i olej gotujemy ok 2-3 min od zagotowania i tak przygotowaną gorącą zalewą, zalewamy w słoikach warzywa.
  • Zakręcamy i pasteryzujemy wieczkami do dołu 20-25 minut.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z ogórków, marchewki i papryki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze