Taka sałatka nadaje się do jedzenia zaraz po wyjęciu ze słoika. Świetnie pasuje do mięs. Sezon na przetwory w pełni więc do roboty. Trochę krojenia, szczypta gotowania, chwila czekania i pełno pyszności. Wychodzi z tego 12 słoiczków takich po 600 g więc całkiem sporo.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z ogórków, marchewki i paprykiPotrzebne składniki
- 4 kg ogórków
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- 3 łyzki soli
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
Sposób wykonania
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na 2 godziny.
- Po 2 godzinach odlewamy wodę. Dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy.
- Nakładamy do wyparzonych słoików.
- Ocet, cukier i olej gotujemy ok 2-3 min od zagotowania i tak przygotowaną gorącą zalewą, zalewamy w słoikach warzywa.
- Zakręcamy i pasteryzujemy wieczkami do dołu 20-25 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z ogórków, marchewki i papryki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: