Potrzebne składniki
- 4 kg ogórków
- 1 kg marchewki
- 1 kg cebuli
- 1 kg papryki
- 3 łyzki soli
- 1 główka czosnku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
Sposób wykonania
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki, solimy i odstawiamy na 2 godziny.
- Po 2 godzinach odlewamy wodę. Dodajemy cebulę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w kostkę, marchew startą na tarce, czosnek przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy.
- Nakładamy do wyparzonych słoików.
- Ocet, cukier i olej gotujemy ok 2-3 min od zagotowania i tak przygotowaną gorącą zalewą, zalewamy w słoikach warzywa.
- Zakręcamy i pasteryzujemy wieczkami do dołu 20-25 minut.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z ogórków, marchewki i papryki wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!