Kosą po patelni Przepisy Bezglutenowe Sałatka ze szpinakiem i jajkiem

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem

4 minuty czytania

Niezwykle prosta ale i smaczna sałatka ze szpinakiem i jajkiem na twardo z dodatkiem oliwek, pomidorów koktajlowych i orzechów nerkowca. Całość z dodatkiem octu balsamicznego i oliwy tworzy świetną, prostą ale wyrazistą w smaku kompozycję. Naprawdę nie trzeba nic dodawać - smaki się doskonale komponują a sałatka jest zdrowa i sycąca. Polecam na szybkie śniadanko.

Sałatka ze szpinakiem i jajkiem

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 10 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 3 garście świeżego umytego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 garść posiekanych orzechów nerkowca
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz ziołowy

Sposób wykonania:

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki.
  2. Wrzucamy do liści szpinaku pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, oliwki, ocet i oliwę. Solimy, pieprzymy i mieszamy dokładnie wszystko.
  3. Dodajemy jajka delikatnie mieszamy i posypujemy orzeszkami.
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…
  • Tarta z cukinią kiełbasą i pomidorami

    Niedawno była tarta wege to teraz coś dla miłośników mięsa. Tarta z cukinią kiełbasą i pom…
  • Czekoladowa fantazja smaków

    Obłędna wręcz czekoladowa fantazja smaków, to ciasto na szczególne okazje. Trochę z nim pr…