w , ,

Sałatka z tuńczykiem i rukolą



Kolejna sałatka śniadaniowa Nuti. Zdrowe, dobre (chyba bo nie próbowałem – nadal królikiem nie jestem) i wspaniałem na rozpoczęcie dnia np. w towarzystwie jajek na miękko i tostów na masełku. To już moja inwencja tfu-rcza ale do tego mi pasuje.
Przygotowanie: 10 min.
Łącznie: 10 min.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z tuńczykiem i rukolą

Potrzebne składniki

  • sałata rukola
  • 1/2 puszki tuńczyka
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • pół awokado
  • 100 g sera żółtego
  • garść mała orzeszków ziemnych
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób wykonania

  • Sałatę w razie potrzeby porwać na mniejsze kawałki.
  • Tuńczyka rozdrobnić na kawałki.
  • Ser, pomidory, awokado i cebulę pokroić w kostkę.
  • Wszystko wymieszać z niewielką ilością oliwy i do smaku doprawić solą i pieprzem najlepiej białym lub ziołowym.
Proporcje składników w zasadzie trochę na oko, jak kto lubi – ja mniej więcej określiłem na 2 porcje.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z tuńczykiem i rukolą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.


   Przepis dodany przez: Nuti

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Aneta Iwan

ser można zetrzeć na grubej tarce, a jako sosu zamiast oliwy użyć zalewy z suszonych pomidorów – ja akurat wolę takie bez zalewy. inwencja tfurcza wskazana przy pierwszym posiłku dnia, na drugie śniadanie sama sałatka wystarczy 😉