Kosą po patelni Przepisy Mięso Sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej

Sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej

0

Niedawno był przepis na awokado z szynką i sugerowałem, że można melon użyć zamiennie, więc dziś sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej. Tutaj szynkę lekko podsmażamy by nabrała chrupkości. Świeża niestety zginie w tej sałatce. Najlepiej wstawić do lodówki na 30 min. i przygotować przed podaniem. Składniki proste, sos prosty, ogólnie wszystko proste i trwa chwilę jej przygotowanie. Smaki jednak nie są proste, doskonale się komponują i sałatka jest bardzo wyrazista i pyszna. Spróbujcie Sami.

Sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 5 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 dojrzały melon
  • 1 opakowanie szynki parmeńskiej
  • 3 garście rukoli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • szczypta chilli
  • kilka listków świeżej bazylii
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Melona obieramy i kroimy w drobną kostkę usuwając gniazda nasienne.
  2. Ocet balsamiczny, miód i oliwę z przyprawami mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Na posmarowanej oliwą patelni smażymy lekko, pokrojoną w kawałki szynkę parmeńską i studzimy.
  4. Wykładamy do miski rukolę, wsypujemy pomieszaną szynkę z melonem i polewamy całość sosem. Posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.