Niedawno był przepis na awokado z szynką i sugerowałem, że można melon użyć zamiennie, więc dziś sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej. Tutaj szynkę lekko podsmażamy by nabrała chrupkości. Świeża niestety zginie w tej sałatce. Najlepiej wstawić do lodówki na 30 min. i przygotować przed podaniem. Składniki proste, sos prosty, ogólnie wszystko proste i trwa chwilę jej przygotowanie. Smaki jednak nie są proste, doskonale się komponują i sałatka jest bardzo wyrazista i pyszna. Spróbujcie Sami.
Jak wykonać przepis na - Sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiejPotrzebne składniki
- 1 do jrzały melon
- 1 opakowanie szynki parmeńskiej
- 3 garście rukoli
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki oliwy
- szczypta chilli
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Melona obieramy i kroimy w drobną kostkę usuwając gniazda nasienne.
- Ocet balsamiczny, miód i oliwę z przyprawami mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Na posmarowanej oliwą patelni smażymy lekko, pokrojoną w kawałki szynkę parmeńską i studzimy.
- Wykładamy do miski rukolę, wsypujemy pomieszaną szynkę z melonem i polewamy całość sosem. Posypujemy posiekanymi liśćmi bazylii.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z melona, rukoli i szynki parmeńskiej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: