Kosą po patelni Przepisy Mięso Sałatka z makaronem i szynką konserwową

Sałatka z makaronem i szynką konserwową

2 min. czytania
0
0
Świeża, dzięki ogórkowi i delikatna sałatka z makaronem i szynką konserwową. Dodatkowo papryka i koperek nadają wyraźnego smaku. Doskonała na wiosenne przyjęcia pod chmurką przy grillu. Sprawdza się również jako dodatek do innych dań. Można ją modyfikować na setki sposobów, dodając np. kukurydzę, fasolę czy makaron ryżowy zamiast zwykłego. Ja lubię tę wersję bo jest bardzo wiosenna.
Sałatka z makaronem i szynką konserwową
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Sałatka z makaronem i szynką konserwową

Składniki:

  • 250 g makaron male kokardki lub muszelki
  • 300 g szynki konserwowej
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 papryka lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • kawałek sera żółtego (opcjonalnie)
  • sól (pieprz, cukier do smaku)

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy al’dente.
  • Paprykę, szynkę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy drobno.
  • Wystudzony makaron mieszamy z warzywami.
  • Dodajemy majonez (jeśli dodajemy jogurt wcześniej mieszamy to razem) i przyprawy. Dodajemy tez posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Karpatka – ciasto z kremem budyniowym

Karpatka to klasyka gatunku wśród ciast. Piękne pofalowane placki przełożone kremem i posy…