Kosą po patelni Przepisy Mięso Sałatka z makaronem i szynką konserwową

Sałatka z makaronem i szynką konserwową

5 minuty czytania

Świeża, dzięki ogórkowi i delikatna sałatka z makaronem i szynką konserwową. Dodatkowo papryka i koperek nadają wyraźnego smaku. Doskonała na wiosenne przyjęcia pod chmurką przy grillu. Sprawdza się również jako dodatek do innych dań. Można ją modyfikować na setki sposobów, dodając np. kukurydzę, fasolę czy makaron ryżowy zamiast zwykłego. Ja lubię tę wersję bo jest bardzo wiosenna.

Sałatka z makaronem i szynką konserwową

Wielkość porcji 4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 10 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 250 g makaron male kokardki lub muszelki
  • 300 g szynki konserwowej
  • 1 świeży ogórek
  • 1 pęczek koperku
  • 1 papryka lub kilka pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • kawałek sera żółtego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Sposób wykonania:

  1. Makaron gotujemy al'dente.
  2. Paprykę, szynkę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy drobno.
  3. Wystudzony makaron mieszamy z warzywami.
  4. Dodajemy majonez (jeśli dodajemy jogurt wcześniej mieszamy to razem) i przyprawy. Dodajemy tez posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.