Sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem

5 min. czytania
4
0
Jeśli np. zostaną Ci buraki po gotowaniu barszczu, koniecznie spróbuj sałatkę z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem. Wszystko na prostych składnikach, piorunem się robi i jest delikatne i bardzo smaczne. Doskonale się sprawdza jako dodatek do mięsa przy obiedzie lub do kanapek z wędliną. Można też z powodzeniem dodać do niej, np jajka ugotowane na twardo. Jakie zastosowanie dla niej znajdziecie, Wasza wyobraźnia podpowie. Dla mnie bomba i niezwykle prosta w przygotowaniu, a to duży plus.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem
Składniki:
  • 4 buraki
  • 1 duże jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka chrzanu tartego
Sposób wykonania:
  • Buraki obrałem i ugotowałem – no może nie do końca, bo wyjąłem je z czerwonego barszczu gotowanego wcześniej, ale jeśli chcecie je użyć tylko do sałatki, to tak własnie zróbcie.
  • Jak buraki zrobiły się miękkie, to pokroiłem je w kostkę.
  • Cebule i jabłko również obrałem i pokroiłem w drobną kostkę.
  • Jabłko skropiłem sokiem z cytryny, a cebulę posoliłem i odstawiłem na kilka minut by zmiękła.
  • Wszystko połączyłem ze sobą. Wymieszałem dokładnie chrzan z jogurtem i dodałem do reszty składników.
  • Całość wymieszałem, dosoliłem do smaku i posypałem pieprzem. Proste i smaczne, prawda?
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 4
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
    12
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Sikorkowe Pasje
6 miesięcy temu

Czy chrzan nie dodaje zbyt dużej ostrości? 🙂 Niemniej sałatka wygląda bardzo apetycznie i smacznie. Chętnie skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam.

Okiem Blondynki by McBlondi
6 miesięcy temu

Jedna z moich ulubionych sałatek obiadowych 🙂 Ja co prawda, nie dodaję chrzanu, ale pamiętam, że moja babcia czasami dodawała. No i babcia robiła na śmietanie 😀

Irena-Hooltayewpodrozy
6 miesięcy temu

Lubię buraki i to nawet bardzo.
Takiej sałatki nie jadłam, buraki mam w lodówce.Gorzej z jabłkami,bo ich nie lubię.
Burakom kończy się jednak termin ważności, więc zrobie tę sałatkę.

Gosia
6 miesięcy temu

Bardzo cenię sobie takie przepisy, gdzie nie marnuje się jedzenia i z głową wykorzystuje się wszystko. Nie lubię marnowania jedzenia i staram się również zawsze wykorzystać co się da. Z reguły powstają wtedy ciekawe dania. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam i przy najbliższej okazji z pewnością wypróbuję!

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).