Potrzebne składniki
- 4 buraki
- 1 duże jabłko
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka chrzanu tartego
Sposób wykonania
- Buraki obrałem i ugotowałem – no może nie do końca, bo wyjąłem je z czerwonego barszczu gotowanego wcześniej, ale jeśli chcecie je użyć tylko do sałatki, to tak własnie zróbcie.
- Jak buraki zrobiły się miękkie, to pokroiłem je w kostkę.
- Cebule i jabłko również obrałem i pokroiłem w drobną kostkę.
- Jabłko skropiłem sokiem z cytryny, a cebulę posoliłem i odstawiłem na kilka minut by zmiękła.
- Wszystko połączyłem ze sobą. Wymieszałem dokładnie chrzan z jogurtem i dodałem do reszty składników.
- Całość wymieszałem, dosoliłem do smaku i posypałem pieprzem. Proste i smaczne, prawda?
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z gotowanych buraków z jabłkiem i chrzanem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Czy chrzan nie dodaje zbyt dużej ostrości? 🙂 Niemniej sałatka wygląda bardzo apetycznie i smacznie. Chętnie skorzystam z przepisu.
Pozdrawiam.
Jedna z moich ulubionych sałatek obiadowych 🙂 Ja co prawda, nie dodaję chrzanu, ale pamiętam, że moja babcia czasami dodawała. No i babcia robiła na śmietanie 😀
Lubię buraki i to nawet bardzo.
Takiej sałatki nie jadłam, buraki mam w lodówce.Gorzej z jabłkami,bo ich nie lubię.
Burakom kończy się jednak termin ważności, więc zrobie tę sałatkę.
Bardzo cenię sobie takie przepisy, gdzie nie marnuje się jedzenia i z głową wykorzystuje się wszystko. Nie lubię marnowania jedzenia i staram się również zawsze wykorzystać co się da. Z reguły powstają wtedy ciekawe dania. Takiej sałatki jeszcze nie jadłam i przy najbliższej okazji z pewnością wypróbuję!