Potrzebne składniki
- 400 g arbuza
- 1 kostka sera typu feta
- 1 czerwona cebula
- 1 garść rukoli
- 8 listków świeżej mięty
- 5 listków świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 szczypta soli
Sposób wykonania
- Wnętrze arbuza (czerwona część) kroję w kostkę.
- Ser feta również pokroiłem w kostkę ciut mniejszą niż arbuza.
- Rukolę umyłem dokładnie by pozbyć się piasku i wyłożyłem na talerz. Na niej ułożyłem kostkę z arbuza a na niej kostki fety.
- Do słoiczka wlałem oliwę, ocet balsamiczny i dodałem miód oraz szczyptę soli. Zakręciłem i wszystko dokładnie wymieszałem potrząsając energicznie słoiczkiem. Uważajcie by Wam nie wypadł.
- Polałem sosem sałatkę.
- Bazylię i miętę posiekałem i posypałem sałatkę na wierzchu zieleniną – gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka z arbuza i fety wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Całkiem całkiem
Lecz nie zostałbym smakoszem tej sałatki wiernym smakoszem raz na jakiś czas może bym ją zjadł i chyba żyją zjem
Bardzo lubię takie wynalazki 🙂