Taką sałatkę uwielbiam mogę ją jeść bez końca. W moim domu pojawiała się często i od dziecka mi się nie znudziła. Dokładam do niej czasem pokrojoną szynkę w kostkę i cebulę ale niekoniecznie. Tradycyjna polska sałatka na kolacje w niedzielę 🙂 Przyznajcie się u kogo często pojawia się na stole?
Wielkość porcji 3-4 osoby
Czas przygotowania 20 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y
Wersja do druku
Składniki:
- Warzywa z rosołu czyli 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
- 1 małe jabłko
- puszka groszku konserwowego
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 ziemniaki
- 1 jajko na twardo
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3-4 łyżki majonezu
- 1-2 łyżki śmietany 18%
Sposób wykonania:
- Ostudzone warzywa siekamy w drobną kostkę.
- Tak samo jabłko, ogórki, ugotowane wcześniej ziemniaki i jajko.
- Dokładamy groszek i wszystko mieszamy w misce.
- Majonez łączymy ze śmietaną i sokiem z cytryny i wkładamy do warzyw.
- Solimy i pieprzymy do smaku.