Kosą po patelni Przepisy Sałatka z warzyw z rosołu

Sałatka z warzyw z rosołu

4 minuty czytania
0
735

Taką sałatkę uwielbiam mogę ją jeść bez końca. W moim domu pojawiała się często i od dziecka mi się nie znudziła. Dokładam do niej czasem pokrojoną szynkę w kostkę i cebulę ale niekoniecznie. Tradycyjna polska sałatka na kolacje w niedzielę 🙂 Przyznajcie się u kogo często pojawia się na stole?

Sałatka z warzyw z rosołu

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • Warzywa z rosołu czyli 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera
  • 1 małe jabłko
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko na twardo
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki śmietany 18%

Sposób wykonania:

  1. Ostudzone warzywa siekamy w drobną kostkę.
  2. Tak samo jabłko, ogórki, ugotowane wcześniej ziemniaki i jajko.
  3. Dokładamy groszek i wszystko mieszamy w misce.
  4. Majonez łączymy ze śmietaną i sokiem z cytryny i wkładamy do warzyw.
  5. Solimy i pieprzymy do smaku.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…