Kosą po patelni Przepisy Sałatka z warzyw z rosołu

Sałatka z warzyw z rosołu

1 min. czytania
0
0
Taką sałatkę uwielbiam mogę ją jeść bez końca. W moim domu pojawiała się często i od dziecka mi się nie znudziła. Dokładam do niej czasem pokrojoną szynkę w kostkę i cebulę ale niekoniecznie. Tradycyjna polska sałatka na kolacje w niedzielę 🙂 Przyznajcie się u kogo często pojawia się na stole?
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: 20 min.

Składniki:

  • Warzywa z rosołu czyli 3 marchewki (2 pietruszki, kawałek selera)
  • 1 małe jabłko
  • puszka groszku konserwowego
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 2 ziemniaki
  • 1 jajko na twardo
  • sól (pieprz)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki śmietany 18%

Sposób wykonania:

  • Ostudzone warzywa siekamy w drobną kostkę.
  • Tak samo jabłko, ogórki, ugotowane wcześniej ziemniaki i jajko.
  • Dokładamy groszek i wszystko mieszamy w misce.
  • Majonez łączymy ze śmietaną i sokiem z cytryny i wkładamy do warzyw.
  • Solimy i pieprzymy do smaku.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …