Kosą po patelni Przepisy Drób Sałatka warstwowa z brokułami i fetą

Sałatka warstwowa z brokułami i fetą

0

Idealna na piknik lub grill sałatka warstwowa z brokułami i fetą. W środku dodatkowo kukurydza i kurczak więc na bogato. Sałatka też świetnie nadaje się do zabrania w pudełku no do pracy. Najlepiej wstawić ją przed podaniem na godzinę do lodówki by była lekko schłodzona. Przepis na sałatkę pochodzi od Agnieszki Bednarek (Super Szpieg), koleżanki z pracy mojej siostry. Serdecznie dziękujemy za przepis - objadaliśmy się i wszystkim bardzo smakowało.

Sałatka warstwowa z brokułami i fetą

Sałatka warstwowa z brokułami i fetą

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 5-6 osób

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie sera feta
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • garść prażonych płatków migdałów lub słonecznika
  • sól, pieprz, cukier
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Brokuł gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
  2. Pierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Możemy obtoczyć w przyprawie do gyrosa. Też zostawiamy do wystudzenia,
  3. Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy czosnek granulowany. Fetę kroimy w kostkę.
  4. Układamy warstwowo składniki najlepiej w szklanej misce by było widać warstwy: brokuł / śmietana z majonezem / kurczak / kukurydza / feta / znowu śmietana z majonezem i posypujemy migdałami.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/salatka-warstwowa-z-brokulami-i-feta/

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Drób

Zobacz też

Opieńki marynowane

I znów grzyby, grzyby i grzyby, tym razem opieńki, a moją jedyną w każdej ilości przyswaja…