Potrzebne składniki
- 1 brokuł
- 1 pierś kurczaka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 opakowanie sera feta
- 4 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- garść prażonych płatków migdałów lub słonecznika
- sól (pieprz, cukier)
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Brokuł gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
- Pierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Możemy obtoczyć w przyprawie do gyrosa. Też zostawiamy do wystudzenia,
- Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy czosnek granulowany. Fetę kroimy w kostkę.
- Układamy warstwowo składniki najlepiej w szklanej misce by było widać warstwy: brokuł / śmietana z majonezem / kurczak / kukurydza / feta / znowu śmietana z majonezem i posypujemy migdałami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka warstwowa z brokułami i fetą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!