w , , , , ,

Sałatka warstwowa z brokułami i fetą



Idealna na piknik lub grill sałatka warstwowa z brokułami i fetą. W środku dodatkowo kukurydza i kurczak więc na bogato. Sałatka też świetnie nadaje się do zabrania w pudełku no do pracy. Najlepiej wstawić ją przed podaniem na godzinę do lodówki by była lekko schłodzona. Przepis na sałatkę pochodzi od Agnieszki Bednarek (Super Szpieg), koleżanki z pracy mojej siostry. Serdecznie dziękujemy za przepis - objadaliśmy się i wszystkim bardzo smakowało.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Sałatka warstwowa z brokułami i fetą

Potrzebne składniki

  • 1 brokuł
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 opakowanie sera feta
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • garść prażonych płatków migdałów lub słonecznika
  • sól (pieprz, cukier)
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Brokuł gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
  • Pierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Możemy obtoczyć w przyprawie do gyrosa. Też zostawiamy do wystudzenia,
  • Majonez mieszamy ze śmietaną. Dodajemy czosnek granulowany. Fetę kroimy w kostkę.
  • Układamy warstwowo składniki najlepiej w szklanej misce by było widać warstwy: brokuł / śmietana z majonezem / kurczak / kukurydza / feta / znowu śmietana z majonezem i posypujemy migdałami.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka warstwowa z brokułami i fetą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Sałatka warstwowa z brokułami i fetą

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze