Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

0

Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami jest w moim domu co roku na wigilii. Dodajemy też do niej czasem zamiast ziemniaków fasolę. Można jednak ją jeść z powodzeniem cały rok. Szczególnie fajnie nadaję się do wykorzystania buraków po gotowaniu zupy buraczkowej. Najlepsza jest zawsze na następny dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Śledź i smak ryby jest w tej sałatce wyjątkowo delikatny. Fajnie się sprawdza również podana schłodzona na stół w letnie upalne dni.

Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

Wielkość porcji 4-6 osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g buraków
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 płatów śledziowych
    Sos:
  • pęczek koperku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka razy zlewając tak by pozbyć się soli i kroimy w drobne paski.
  2. Buraki i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnych garnkach. Studzimy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Koperek drobno siekamy. Pozostałe składniki na sos dobrze roztrzepujemy tak by powstała jednolita emulsja. Ważne by dokładnie napowietrzyć mieszankę. Dodajemy koperek i mieszamy.
  5. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy sosem i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.