Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

7 minuty czytania
0
697

Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami jest w moim domu co roku na wigilii. Dodajemy też do niej czasem zamiast ziemniaków fasolę. Można jednak ją jeść z powodzeniem cały rok. Szczególnie fajnie nadaję się do wykorzystania buraków po gotowaniu zupy buraczkowej. Najlepsza jest zawsze na następny dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Śledź i smak ryby jest w tej sałatce wyjątkowo delikatny. Fajnie się sprawdza również podana schłodzona na stół w letnie upalne dni.

Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami

Wielkość porcji 4-6 osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 400 g buraków
  • 1 duża cebula
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 6 płatów śledziowych
    Sos:
  • pęczek koperku
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz czarny

Sposób wykonania:

  1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka razy zlewając tak by pozbyć się soli i kroimy w drobne paski.
  2. Buraki i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnych garnkach. Studzimy i kroimy w drobną kostkę.
  3. Cebulę, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny.
  4. Koperek drobno siekamy. Pozostałe składniki na sos dobrze roztrzepujemy tak by powstała jednolita emulsja. Ważne by dokładnie napowietrzyć mieszankę. Dodajemy koperek i mieszamy.
  5. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy sosem i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.
  • Ryba w galarecie

    Lubicie rybę w galarecie? Ja uwielbiam! W ogóle, wszystko co w galarecie to fajne, może ma…
  • Paszteciki i hot-dogi chlebowe

    Paszteciki i hot-dogi chlebowe powstały z potrzeby wykorzystania farszu grzybowego, który …
  • Ciasto piernikowe z serem i pianką

    Już po świętach, ale ciasto było świąteczne wyjątkowo i warto je uwiecznić nawet teraz, a …

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…