Potrzebne składniki
- 500 g ziemniaków
- 400 g buraków
- 1 duża cebula
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 6 płatów śledziowych
Sos:
- pęczek koperku
- 5 łyżek octu winnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 5 łyżek oleju
- sól i pieprz czarny
Sposób wykonania
- Śledzie moczymy w zimnej wodzie kilka razy zlewając tak by pozbyć się soli i kroimy w drobne paski.
- Buraki i ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osobnych garnkach. Studzimy i kroimy w drobną kostkę.
- Cebulę, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę. Jabłko skrapiamy sokiem z cytryny.
- Koperek drobno siekamy. Pozostałe składniki na sos dobrze roztrzepujemy tak by powstała jednolita emulsja. Ważne by dokładnie napowietrzyć mieszankę. Dodajemy koperek i mieszamy.
- Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy sosem i zostawiamy w lodówce na minimum godzinę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka śledziowa z burakami i ziemniakami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Smak zapewne rewelacyjny, sałatka zapowiada się pysznie i sycąco, ale tym, co mnie zawsze przyciąga do przepisów z burakiem jest przede wszystkim kolor! Uwielbiam, kocham, szanuję! 😀