w , ,

Sałatka pokrzywowo-miętowa



Aaaaa przecież to parzy 🙂 No cóż nie bardzo a w zasadzie w ogóle. Jeśli użyjemy samych młodych pędów i je zmoczymy to nie będą robić nam krzywdy. Pokrzywa w połączeniu z miętą jest naprawdę przyjemnym doznaniem kulinarnym i polecam wszystkim spróbować.
Przygotowanie: 20 min.
Łącznie: 20 min.
Ilość porcji 4 osoby
Jak wykonać przepis na – Sałatka pokrzywowo-miętowa

Potrzebne składniki

  • 3 garści listków pokrzywy
  • pęczek listków mięty
  • 4 rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Pokrzywę umyć oderwać listki z górnych części pokrzywy i pokroić.
  • Miętę tak samo kroimy, lekko posolić i dodać ocet.
  • Jajka ugotowane na twardo, rzodkiewki, cebulę i pomidora obranego ze skórki pokroić w grubą kostkę.
  • Składniki na sos wymieszać i dodać do pozostałych składników sałatki.
  • Wymieszać i odstawić do zmacerowania na około pół godziny.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka pokrzywowo-miętowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni
Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze