Kosą po patelni Przepisy Grill Sałatka pokrzywowo-miętowa

Sałatka pokrzywowo-miętowa

1 min. czytania
0
0
Aaaaa przecież to parzy 🙂 No cóż nie bardzo a w zasadzie w ogóle. Jeśli użyjemy samych młodych pędów i je zmoczymy to nie będą robić nam krzywdy. Pokrzywa w połączeniu z miętą jest naprawdę przyjemnym doznaniem kulinarnym i polecam wszystkim spróbować.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas całkowity: 20 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 3 garści listków pokrzywy
  • pęczek listków mięty
  • 4 rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego

Sos:

  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Pokrzywę umyć oderwać listki z górnych części pokrzywy i pokroić.
  • Miętę tak samo kroimy, lekko posolić i dodać ocet.
  • Jajka ugotowane na twardo, rzodkiewki, cebulę i pomidora obranego ze skórki pokroić w grubą kostkę.
  • Składniki na sos wymieszać i dodać do pozostałych składników sałatki.
  • Wymieszać i odstawić do zmacerowania na około pół godziny.


Czas na Pokrzywy!
 Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Biszkopt, który zawsze wychodzi – przepis podstawowy

    Wiele osób mnie pyta o przepis na biszkopt, a że okazja ku temu była bo robiłem tort urodz…
  • Ciasto toffi z pianką

    Ostatnio coś wyjątkowo dużo u mnie słodkich rzeczy. Nie myślcie sobie że wszystko wcinam s…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…