Aaaaa przecież to parzy 🙂 No cóż nie bardzo a w zasadzie w ogóle. Jeśli użyjemy samych młodych pędów i je zmoczymy to nie będą robić nam krzywdy. Pokrzywa w połączeniu z miętą jest naprawdę przyjemnym doznaniem kulinarnym i polecam wszystkim spróbować.
Jak wykonać przepis na – Sałatka pokrzywowo-miętowaPotrzebne składniki
- 3 garści listków pokrzywy
- pęczek listków mięty
- 4 rzodkiewki
- 4 jajka
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 1 łyżka octu winnego
Sos:
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki oliwy
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Pokrzywę umyć oderwać listki z górnych części pokrzywy i pokroić.
- Miętę tak samo kroimy, lekko posolić i dodać ocet.
- Jajka ugotowane na twardo, rzodkiewki, cebulę i pomidora obranego ze skórki pokroić w grubą kostkę.
- Składniki na sos wymieszać i dodać do pozostałych składników sałatki.
- Wymieszać i odstawić do zmacerowania na około pół godziny.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka pokrzywowo-miętowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
![Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni](https://durszlak.pl/system/banners/00/00/00/14/20embed_Wba7ZaFgo8ioWJNzKzYvSysQk3m8Bgzz.jpg?source=kosa-po-patelni)