Kosą po patelni Przepisy Grill Sałatka pokrzywowo-miętowa

Sałatka pokrzywowo-miętowa

0

Aaaaa przecież to parzy 🙂 No cóż nie bardzo a w zasadzie w ogóle. Jeśli użyjemy samych młodych pędów i je zmoczymy to nie będą robić nam krzywdy. Pokrzywa w połączeniu z miętą jest naprawdę przyjemnym doznaniem kulinarnym i polecam wszystkim spróbować.

Sałatka pokrzywowo-miętowa

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas całkowity 20 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 3 garści listków pokrzywy
  • pęczek listków mięty
  • 4 rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 1 łyżka octu winnego
    Sos:
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Pokrzywę umyć oderwać listki z górnych części pokrzywy i pokroić.
  2. Miętę tak samo kroimy, lekko posolić i dodać ocet.
  3. Jajka ugotowane na twardo, rzodkiewki, cebulę i pomidora obranego ze skórki pokroić w grubą kostkę.
  4. Składniki na sos wymieszać i dodać do pozostałych składników sałatki.
  5. Wymieszać i odstawić do zmacerowania na około pół godziny.


Czas na Pokrzywy!
 Czuję miętę (II) - czyli mięta w mojej kuchni

  • Tarta z cukinią i brokułami

    Tarta z cukinią i brokułami

    Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i broku…
  • Jajka faszerowane buraczkami z serem feta

    Dostałem od Ani (ukochana Sis), ładny zestaw do podawania przystawek. Kombinowałem co z ni…
  • Tarta grzybowa

    Lekko chrupiąca ale wilgotna i przepyszna tarta grzybowa na kruchym spodzie o wyraźnym maś…