w , , , ,

Sałatka owocowa z krewetkami



Doskonała jako przystawka lub lekka kolacja we dwoje, sałatka owocowa z krewetkami. Ostrzejszy i wyrazisty sos świetnie uzupełnia słodkie składniki. Dodatkowo grapefruit nadaje daniu goryczki. Idealne do podania z białym winem. Pełna naturalnych smaków i aromatów nie wymaga dodatkowych przypraw. Przepis i zdjęcie podesłała Agnieszka, to nie pierwsza Jej sałatka tutaj, tak więc z pełnym zaufaniem mogę polecić. Dziękuję.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 5 min.
Łącznie: 15 min.
Jak wykonać przepis na – Sałatka owocowa z krewetkami

Potrzebne składniki

  • Kilka krewetek
  • 1 awokado
  • 1 grapefruit
  • 2 pomarańcze
  • sok z połowy cytryny

Sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu

Sposób wykonania

  • Składniki na sos łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  • Krewetki gotujemy na małej ilości wody z sokiem z cytryny, do momentu aż zbieleją. Najlepiej po ugotowaniu dopiero je obrać, wtedy nie tracą smaku.
  • Owoce obieramy i filetujemy pomarańcze i grapefruita. Awokado kroimy w plasterki. Mieszamy je ze sobą i wykładamy na talerze.
  • Układamy na wierzchu ugotowane krewetki i polewamy sosem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka owocowa z krewetkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze