Kosą po patelni Przepisy Sałatka owocowa z krewetkami

Sałatka owocowa z krewetkami

0

Doskonała jako przystawka lub lekka kolacja we dwoje, sałatka owocowa z krewetkami. Ostrzejszy i wyrazisty sos świetnie uzupełnia słodkie składniki. Dodatkowo grapefruit nadaje daniu goryczki. Idealne do podania z białym winem. Pełna naturalnych smaków i aromatów nie wymaga dodatkowych przypraw. Przepis i zdjęcie podesłała Agnieszka, to nie pierwsza Jej sałatka tutaj, tak więc z pełnym zaufaniem mogę polecić. Dziękuję.

Sałatka owocowa z krewetkami

Sałatka owocowa z krewetkami

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 5 minut/y

Czas całkowity 15 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • Kilka krewetek
  • 1 awokado
  • 1 grapefruit
  • 2 pomarańcze
  • sok z połowy cytryny
    Sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka ketchupu

Sposób przygotowania

  1. Składniki na sos łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
  2. Krewetki gotujemy na małej ilości wody z sokiem z cytryny, do momentu aż zbieleją. Najlepiej po ugotowaniu dopiero je obrać, wtedy nie tracą smaku.
  3. Owoce obieramy i filetujemy pomarańcze i grapefruita. Awokado kroimy w plasterki. Mieszamy je ze sobą i wykładamy na talerze.
  4. Układamy na wierzchu ugotowane krewetki i polewamy sosem.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/salatka-owocowa-z-krewetkami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…