w ,

Sałatka grecka w słoikach – w sam raz do pracy lub jako element dekoracyjny stołu



Taka sałatka grecka ułożona warstwowo w słoikach stanowi ciekawy element dekoracyjny na stole jak również świetnie nadaje się do zabrania np. do pracy lub inne wyjście, na którym wiemy, że będziemy musieli coś przekąsić ale nie będzie gdzie i co. Doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu jak również może stanowić samodzielną i zdrową przekąskę. Produkty układamy warstwami, wtedy warto podać osobno talerzyk na którym je sobie pomieszamy przed zjedzeniem, jednak jeśli wiemy że nie będzie na to warunków możemy pomieszać składniki przed włożeniem do słoika. Mieszanie składników bezpośrednio w słoiku może być problematyczne.
Same świeże i proste składniki: papryka, pomidor, ogórek, feta i oliwki, a do tego sos na bazie oliwy, octu winnego i musztardy, świetnie się ze sobą komponują i tworzą bardzo smaczną kompozycję. Sałatka grecka w tym wydaniu dobrze jeśli wzbogacona będzie dodatkowo czymś chrupkim. Możemy użyć prażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni. Polecam serdecznie wykonanie tej kolorowej sałatki greckiej i do dzielenia się wrażeniami.
Przygotowanie: 15 min.
Łącznie: 15 min.
Ilość porcji 4 małe słoiczki
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Sałatka grecka w słoikach

Potrzebne składniki

Do przygotowania sałatki greckiej

  • 1 pomidor (lub kilka koktajlowych)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/3 ogórka świeżego
  • 3/4 opakowania sera typu feta
  • 8 czarnych oliwek
  • 1 garść prażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni

Do przygotowania sosu

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

Sposób wykonania

Przygotowanie składników

  • Pomidory (można sparzyć i obrać jak ktoś nie lubi skórek), paprykę i ogórka kroję w drobną kostkę.
  • Fetę kroję w małą kostkę.
  • Oliwki kroję w plasterki. Koniec krojenia, czas na sos.

Wykonanie sosu

  • Wszystkie składniki wkładam do słoika, zamykam go dokładnie i mieszam potrząsając słoikiem do uzyskania gładkiego i jednolitego sosu. To tez szybko poszło to teraz składamy wszystko w całość.

Układanie w słoikach

  • Jak wcześniej wspomniałem w zależności czy będziemy mieli jak to wymieszać czy nie możemy postępować na dwa sposoby.
  • Pierwszy sposób – układamy warstwowo. Na dno każdego słoiczka dodaję równą ilość sosu. Następnie układam po warstwie, kolejno: pomidorów, ogórka, papryki, sera feta, oliwek i posypuję ziarnami. Ta wersja świetnie nadaje się jako efektowny dodatek do obiadu na naszym stole.
  • Drugi sposób – wymieszane – wszystkie składniki prócz oliwek i ziaren dodaję do miski i mieszam z sosem. Przekładam do każdego słoiczka równą ilość sałatki greckiej, dokładam oliwki, ziarna i gotowe. Taki sposób sprawdzi się gdy zabieramy sałatkę ze sobą i wychodzimy z domu.
  • Sałatkę najlepiej jeśli ma postać dłużej przechowywać w zamkniętych słoikach w lodówce, jednak spokojnie wytrzyma i w ciepłym miejscu przez kilka godzin.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka grecka w słoikach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
10 dni temu

Bardzo lubię grecką! Dotychczas robiłam sos po prostu z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, ale wierzę, że taki w wersji „na bogato” też jest bardzo dobry! 🙂