Potrzebne składniki
Do przygotowania sałatki greckiej
- 1 pomidor (lub kilka koktajlowych)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/3 ogórka świeżego
- 3/4 opakowania sera typu feta
- 8 czarnych oliwek
- 1 garść prażonych ziaren słonecznika lub pestek dyni
Do przygotowania sosu
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
Sposób wykonania
Przygotowanie składników
- Pomidory (można sparzyć i obrać jak ktoś nie lubi skórek), paprykę i ogórka kroję w drobną kostkę.
- Fetę kroję w małą kostkę.
- Oliwki kroję w plasterki. Koniec krojenia, czas na sos.
Wykonanie sosu
- Wszystkie składniki wkładam do słoika, zamykam go dokładnie i mieszam potrząsając słoikiem do uzyskania gładkiego i jednolitego sosu. To tez szybko poszło to teraz składamy wszystko w całość.
Układanie w słoikach
- Jak wcześniej wspomniałem w zależności czy będziemy mieli jak to wymieszać czy nie możemy postępować na dwa sposoby.
- Pierwszy sposób – układamy warstwowo. Na dno każdego słoiczka dodaję równą ilość sosu. Następnie układam po warstwie, kolejno: pomidorów, ogórka, papryki, sera feta, oliwek i posypuję ziarnami. Ta wersja świetnie nadaje się jako efektowny dodatek do obiadu na naszym stole.
- Drugi sposób – wymieszane – wszystkie składniki prócz oliwek i ziaren dodaję do miski i mieszam z sosem. Przekładam do każdego słoiczka równą ilość sałatki greckiej, dokładam oliwki, ziarna i gotowe. Taki sposób sprawdzi się gdy zabieramy sałatkę ze sobą i wychodzimy z domu.
- Sałatkę najlepiej jeśli ma postać dłużej przechowywać w zamkniętych słoikach w lodówce, jednak spokojnie wytrzyma i w ciepłym miejscu przez kilka godzin.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sałatka grecka w słoikach wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo lubię grecką! Dotychczas robiłam sos po prostu z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu, ale wierzę, że taki w wersji „na bogato” też jest bardzo dobry! 🙂