Sezon grillowy się zaczął, ale nie startujemy od mięs, tylko od dodatku do nich, czyli sałatka brokułowa. Wielką zaletą tej sałatki jest fakt, że następnego dnia wygląda i smakuje tak samo jak w dniu jej przyrządzenia, choć prawie nie ma takiej możliwości ,by można było się o tym przekonać, ponieważ pierwsza znika ze stołu. Podając na stół, jednocześnie trzeba pilnować ,by goście nie wyjadali migdałów z sałatki (co nie jest łatwym zadaniem). Szalenie prosty, ale bardzo smaczny sposób na podanie brokułów. Mało składników, 15 minut pracy, a efekt super. Przepis i wykonanie Kasi - dziękuję kochana.
Jak wykonać przepis na - Sałatka brokułowaSkładniki:
- 1 brokuł
- 1 opakowanie sera typu feta
- 200 g migdałów
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
Sposób wykonania:
- Brokuła myjemy i blanszujemy gotując we wrzątku koło 6-7 minut.
- Dzielimy go na różyczki i układamy na półmisku.
- Ser feta kroimy w kostkę i rozkładamy równomiernie na brokule.
- Migdały grubo siekamy i smażymy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając i pilnując by nam się wszystko nie przypaliło.
- Tak przygotowanym ,sosem polewamy brokuły z fetą i mamy gotową sałatkę.