Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. Nie są to cienkie jak palec ruloniki, ale nafaszerowane po brzegi pysznościami konkretne kawałki. Poza tym wiemy co jemy i wkładamy do środka same świeże i dobre rzeczy. Nie jest to jakoś mega skomplikowane danie, ale trzeba zachować kilka zasad by wyszły dobre. Osobiście zamiast sosu sojowego polecam jednak sos rybny. Są bardziej aromatyczne i smakują lepiej – ale to już osobiste preferencje. Spróbujcie zrobić i przekonajcie się jaka jest różnica w smaku, między tymi kupionymi w sklepie, a przygotowanymi samemu.
Jak wykonać przepis na – Sajgonki domowej roboty z kurczakiem
Potrzebne składniki
- 1 paczka papieru ryżowego (100 g)
- olej do głębokiego smażenia
Farsz
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 15 sztuk grzybów mun
- 50 g makaronu ryżowego (cienki)
- 1 garść kiełków fasoli
- 1 marchewka
- 4 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego lub rybnego
- 2 jajka
- sól, pieprz (do smaku)
Sos do sajgonek
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego lub rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki wody
- 8-10 kropli oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1/2 łyżeczki papryki chilli (w proszku)
Sposób wykonania
- Grzyby mun namaczamy wcześniej w gorącej wodzie i kroimy jak zmiękną w paseczki. Studzimy.
- Makaron zalewamy wrzątkiem wg. przepisu na opakowaniu i studzimy.
- Siekamy drobno kapustę pekińską, szalotki, imbir i czosnek. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i blanszujemy 1 minutę we wrzątku.
- Kurczaka kroimy w drobne paski i smażymy na oleju dodając pod koniec szalotki, imbir i czosnek.
- Wszystkie składniki na farsz mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy sosem sojowym lub rybnym, solą i pieprzem, próbujemy i dodajemy na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na szeroką patelnię wlewamy 1 cm zimnej wody i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy. Moczymy papier po jednym listku do momentu aż zmięknie.
- Układamy papier na płaskim blacie i nakładamy na środek po dwie łyżki farszu. Dwa przeciwległe boki nakładamy na farsz i zwijamy ruloniki dociskając.
- Układamy sajgonki tak by do siebie nie dotykały bo się mogą skleić. Jak chwilę obeschną. smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron łącznie ok. 10 min.
- Osączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
- Składniki na sos zwyczajnie mieszamy ze sobą, dokładnie mieszając.
- Podajemy na talerzu z sosem w miseczce obok, do maczania. Jak komuś za mało wcinać same sajgonki, może je podać z ryżem lub makaronem i surówką, ale dla mnie to przestępstwo. Są naprawdę sycące i treściwe i mogą stanowić pełne danie. Trzy na osobę w zupełności wystarczą.
Zamiast kurczaka można użyć krewetek lub zrobić całkiem wege wersję z samymi warzywami. Możecie sie pobawić i eksperymentować.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sajgonki domowej roboty z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
To już któryś przepis azjatycki, który u Ciebie wypróbowałam i super się udał,czy jesteś Azjatą?
Tak ale tylko mózg mam skośny… 🙂 Ciesze się że smakuje, powiem szczerze, że kuchnia orientalna jest u mnie zupełnie na czuja. To dość proste dania i łatwo się je robi, może dlatego fajnie wychodzą.