Kosą po patelni Przepisy Drób Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

5 min. czytania
0
0
Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. Nie są to cienkie jak palec ruloniki, ale nafaszerowane po brzegi pysznościami konkretne kawałki. Poza tym wiemy co jemy i wkładamy do środka same świeże i dobre rzeczy. Nie jest to jakoś mega skomplikowane danie, ale trzeba zachować kilka zasad by wyszły dobre. Osobiście zamiast sosu sojowego polecam jednak sos rybny. Są bardziej aromatyczne i smakują lepiej – ale to już osobiste preferencje. Spróbujcie zrobić i przekonajcie się jaka jest różnica w smaku, między tymi kupionymi w sklepie, a przygotowanymi samemu.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 30 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Ilość porcji – 10 sztuk
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 paczka papieru ryżowego (100 g)
  • olej do głębokiego smażenia

Farsz

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 15 sztuk grzybów mun
  • 50 g makaronu ryżowego (cienki)
  • 1 garść kiełków fasoli
  • 1 marchewka
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego lub rybnego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz (do smaku)

Sos do sajgonek

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego lub rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 8-10 kropli oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli (w proszku)

Sposób wykonania:

  • Grzyby mun namaczamy wcześniej w gorącej wodzie i kroimy jak zmiękną w paseczki. Studzimy.
  • Makaron zalewamy wrzątkiem wg. przepisu na opakowaniu i studzimy.
  • Siekamy drobno kapustę pekińską, szalotki, imbir i czosnek. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i blanszujemy 1 minutę we wrzątku.
  • Kurczaka kroimy w drobne paski i smażymy na oleju dodając pod koniec szalotki, imbir i czosnek.
  • Wszystkie składniki na farsz mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy sosem sojowym lub rybnym, solą i pieprzem, próbujemy i dodajemy na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na szeroką patelnię wlewamy 1 cm zimnej wody i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy. Moczymy papier po jednym listku do momentu aż zmięknie.  
  • Układamy papier na płaskim blacie i nakładamy na środek po dwie łyżki farszu. Dwa przeciwległe boki nakładamy na farsz i zwijamy ruloniki dociskając. 
  • Układamy sajgonki tak by do siebie nie dotykały bo się mogą skleić. Jak chwilę obeschną. smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron łącznie ok. 10 min.
  • Osączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
  • Składniki na sos zwyczajnie mieszamy ze sobą, dokładnie mieszając. 
  • Podajemy na talerzu z sosem w miseczce obok, do maczania. Jak komuś za mało wcinać same sajgonki, może je podać z ryżem lub makaronem i surówką, ale dla mnie to przestępstwo. Są naprawdę sycące i treściwe i mogą stanowić pełne danie. Trzy na osobę w zupełności wystarczą. 

Uwagi dodatkowe

Zamiast kurczaka można użyć krewetek lub zrobić całkiem wege wersję z samymi warzywami. Możecie sie pobawić i eksperymentować.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 101
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    102
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otzumywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

REKLAMA

Zobacz też

Babka piaskowa ucierana

Pozostajemy w klimatach świątecznych jeszcze przez chwilę, chociaż akurat babka piaskowa j…