Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

Kosą po patelni 5 kwietnia 2019
Sajgonki domowej roboty z kurczakiem
Uwielbiam sajgonki, a te z kurczakiem zrobione samemu w domu, smakują naprawdę wybornie. Nie są to cienkie jak palec ruloniki, ale nafaszerowane po brzegi pysznościami konkretne kawałki. Poza tym wiemy co jemy i wkładamy do środka same świeże i dobre rzeczy. Nie jest to jakoś mega skomplikowane danie, ale trzeba zachować kilka zasad by wyszły dobre. Osobiście zamiast sosu sojowego polecam jednak sos rybny. Są bardziej aromatyczne i smakują lepiej – ale to już osobiste preferencje. Spróbujcie zrobić i przekonajcie się jaka jest różnica w smaku, między tymi kupionymi w sklepie, a przygotowanymi samemu.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 10 sztuk
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

Potrzebne składniki

  • 1 paczka papieru ryżowego (100 g)
  • olej do głębokiego smażenia

Farsz

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 15 sztuk grzybów mun
  • 50 g makaronu ryżowego (cienki)
  • 1 garść kiełków fasoli
  • 1 marchewka
  • 4 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego lub rybnego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz (do smaku)

Sos do sajgonek

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego lub rybnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki wody
  • 8-10 kropli oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli (w proszku)

Sposób wykonania

  • Grzyby mun namaczamy wcześniej w gorącej wodzie i kroimy jak zmiękną w paseczki. Studzimy.
  • Makaron zalewamy wrzątkiem wg. przepisu na opakowaniu i studzimy.
  • Siekamy drobno kapustę pekińską, szalotki, imbir i czosnek. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i blanszujemy 1 minutę we wrzątku.
  • Kurczaka kroimy w drobne paski i smażymy na oleju dodając pod koniec szalotki, imbir i czosnek.
  • Wszystkie składniki na farsz mieszamy dokładnie ze sobą. Doprawiamy sosem sojowym lub rybnym, solą i pieprzem, próbujemy i dodajemy na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Na szeroką patelnię wlewamy 1 cm zimnej wody i wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy. Moczymy papier po jednym listku do momentu aż zmięknie.  
  • Układamy papier na płaskim blacie i nakładamy na środek po dwie łyżki farszu. Dwa przeciwległe boki nakładamy na farsz i zwijamy ruloniki dociskając. 
  • Układamy sajgonki tak by do siebie nie dotykały bo się mogą skleić. Jak chwilę obeschną. smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu z obu stron łącznie ok. 10 min.
  • Osączamy na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
  • Składniki na sos zwyczajnie mieszamy ze sobą, dokładnie mieszając. 
  • Podajemy na talerzu z sosem w miseczce obok, do maczania. Jak komuś za mało wcinać same sajgonki, może je podać z ryżem lub makaronem i surówką, ale dla mnie to przestępstwo. Są naprawdę sycące i treściwe i mogą stanowić pełne danie. Trzy na osobę w zupełności wystarczą. 
Zamiast kurczaka można użyć krewetek lub zrobić całkiem wege wersję z samymi warzywami. Możecie sie pobawić i eksperymentować.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Sajgonki domowej roboty z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX
Sajgonki domowej roboty z kurczakiem

Tagi grzyby, kurczak, makaron ryżowy, mun, papier ryżowy, sajgonki, smażone, warzywa, zawijane
Kosą po patelni 5 kwietnia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Świąteczne przygotowania - czy umyłeś okna dla Jezusa? Świąteczne przygotowania – czy umyłeś okna dla Jezusa?
Następny wpis deser banany budyń mascarpone Deser czekoladowy z bananami i mascarpone
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Basia
Basia
16 maja 2019 17:13

To już któryś przepis azjatycki, który u Ciebie wypróbowałam i super się udał,czy jesteś Azjatą?

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Basia
16 maja 2019 20:24

Tak ale tylko mózg mam skośny… 🙂 Ciesze się że smakuje, powiem szczerze, że kuchnia orientalna jest u mnie zupełnie na czuja. To dość proste dania i łatwo się je robi, może dlatego fajnie wychodzą.

0
Odpowiedz

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Sernik puszysty jak chmurka

Żeberka pieczone z warzywami w sosie piwnym

Tarta z brzoskwiniami w karmelu na kruchym cieście

Udka kurczaka po francusku – szybki i prosty obiad

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?