Kosą po patelni Przepisy Ryby w zalewie octowej

Ryby w zalewie octowej

8 minuty czytania
0
463

Nałowiliście małych rybek i nie chce wam się znów zwyczajnie tego smażyć? To wpakujcie do słoika i zróbcie ryby w zalewie octowej. Zupełnie inny wymiar smaku i jakość ryb. Sporo ludzi ma przydomowe stawy w których prócz większych osobników niestety plagą są małe rybki., Wędkując na kij i chleb z dzieckiem też odłowimy tego pełno, a jak dziecku wytłumaczyć że nie wszamie swojej zdobyczy? Warto zrobić coś takiego bo i naprawdę pyszne, a i na tyle atrakcyjne, że nawet gościom podać można na półmisku, jako atrakcję. Po kilku dniach lub jeśli wytrzymacie, to tygodniach jak się dobrze przegryzą są najlepsze. Przepis spokojnie można wykorzystać na większe gatunki ryb jednak przed smażeniem trzeba je pokroić na mniejsze kawałki by się ładnie układały w słoiku.

Chcesz złapać dużą rybę? Sprawdź na duxonshop.pl

Ryby w zalewie octowej

Wielkość porcji 1 słoik 1 l.

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 kg małych ryb (karaś, płoć, krąp)
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • olej do smażenia
    Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego

Sposób wykonania:

  1. Ryby oczyszczamy, pozbawiamy głów wnętrzności i skrobiemy. Odcinamy też płetwy i ogon. Filetujemy odcinając mięso od kręgosłupa. Myjemy, osuszamy i jeśli są większe płaty dzielimy na mniejsze części.
  2. Ryby solimy, panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
  3. Zagotowujemy wodę z pozostałymi składnikami na zalewę.
  4. Ryby układamy w 1 l. słoiku i zalewamy gorącą zalewą.
  5. Słoik zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Szprotki w occie

    Pomysł mojego Ojca na pyszne śniadanko, chociaż mnie to bardziej te szprotki w occie pasuj…
  • Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku

    Spieszy Wam się gdzieś, a obiad w proszku? Błyskawiczny kurczak z warzywami po chińsku jes…
  • Główne zasady kuchni azjatyckiej

    Liczba miłośników kuchni azjatyckiej stale rośnie. Orientalne dania zachwycają smakoszy ni…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…