Potrzebne składniki
- 1 kg małych ryb (karaś, płoć, krąp)
- mąka do obtoczenia
- sól
- olej do smażenia
Zalewa:
- 1/2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki wody
- 3 ziarenka pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta przyprawy do ryb
- 2 łyżki ketchupu łagodnego
Sposób wykonania
- Ryby oczyszczamy, pozbawiamy głów wnętrzności i skrobiemy. Odcinamy też płetwy i ogon. Filetujemy odcinając mięso od kręgosłupa. Myjemy, osuszamy i jeśli są większe płaty dzielimy na mniejsze części.
- Ryby solimy, panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
- Zagotowujemy wodę z pozostałymi składnikami na zalewę.
- Ryby układamy w 1 l. słoiku i zalewamy gorącą zalewą.
- Słoik zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryby w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!