w , ,

Ryby w zalewie octowej



Nałowiliście małych rybek i nie chce wam się znów zwyczajnie tego smażyć? To wpakujcie do słoika i zróbcie ryby w zalewie octowej. Zupełnie inny wymiar smaku i jakość ryb. Sporo ludzi ma przydomowe stawy w których prócz większych osobników niestety plagą są małe rybki., Wędkując na kij i chleb z dzieckiem też odłowimy tego pełno, a jak dziecku wytłumaczyć że nie wszamie swojej zdobyczy? Warto zrobić coś takiego bo i naprawdę pyszne, a i na tyle atrakcyjne, że nawet gościom podać można na półmisku, jako atrakcję. Po kilku dniach lub jeśli wytrzymacie, to tygodniach jak się dobrze przegryzą są najlepsze. Przepis spokojnie można wykorzystać na większe gatunki ryb jednak przed smażeniem trzeba je pokroić na mniejsze kawałki by się ładnie układały w słoiku.

Chcesz złapać dużą rybę? Sprawdź na duxonshop.pl
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Ryby w zalewie octowej

Potrzebne składniki

  • 1 kg małych ryb (karaś, płoć, krąp)
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • olej do smażenia

Zalewa:

  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego

Sposób wykonania

  • Ryby oczyszczamy, pozbawiamy głów wnętrzności i skrobiemy. Odcinamy też płetwy i ogon. Filetujemy odcinając mięso od kręgosłupa. Myjemy, osuszamy i jeśli są większe płaty dzielimy na mniejsze części.
  • Ryby solimy, panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
  • Zagotowujemy wodę z pozostałymi składnikami na zalewę.
  • Ryby układamy w 1 l. słoiku i zalewamy gorącą zalewą.
  • Słoik zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryby w zalewie octowej wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze