Kosą po patelni Przepisy Ryby w zalewie octowej

Ryby w zalewie octowej

0

Nałowiliście małych rybek i nie chce wam się znów zwyczajnie tego smażyć? To wpakujcie do słoika i zróbcie ryby w zalewie octowej. Zupełnie inny wymiar smaku i jakość ryb. Sporo ludzi ma przydomowe stawy w których prócz większych osobników niestety plagą są małe rybki., Wędkując na kij i chleb z dzieckiem też odłowimy tego pełno, a jak dziecku wytłumaczyć że nie wszamie swojej zdobyczy? Warto zrobić coś takiego bo i naprawdę pyszne, a i na tyle atrakcyjne, że nawet gościom podać można na półmisku, jako atrakcję. Po kilku dniach lub jeśli wytrzymacie, to tygodniach jak się dobrze przegryzą są najlepsze. Przepis spokojnie można wykorzystać na większe gatunki ryb jednak przed smażeniem trzeba je pokroić na mniejsze kawałki by się ładnie układały w słoiku.

Chcesz złapać dużą rybę? Sprawdź na duxonshop.pl

Ryby w zalewie octowej

Ryby w zalewie octowej

Czas przygotowania 20 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 40 minut/y

Wielkość porcji 1 słoik 1 l.

Składniki

  • 1 kg małych ryb (karaś, płoć, krąp)
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • olej do smażenia
    Zalewa:
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki wody
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego

Sposób przygotowania

  1. Ryby oczyszczamy, pozbawiamy głów wnętrzności i skrobiemy. Odcinamy też płetwy i ogon. Filetujemy odcinając mięso od kręgosłupa. Myjemy, osuszamy i jeśli są większe płaty dzielimy na mniejsze części.
  2. Ryby solimy, panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor.
  3. Zagotowujemy wodę z pozostałymi składnikami na zalewę.
  4. Ryby układamy w 1 l. słoiku i zalewamy gorącą zalewą.
  5. Słoik zakręcamy, odwracamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/ryby-w-zalewie-octowej/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Przepisy

Zobacz też

Karkówka po karkonosku

Bez smażenia, bez pieczenia, czyli karkówka po karkonosku. W pysznym aksamitnym sosie, del…