Kosą po patelni Przepisy Obiad Ryba zapiekana w śmietanie

Ryba zapiekana w śmietanie

2 min. czytania
1
1
Pyszna, soczysta ryba zapiekana w śmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, ponieważ podczas zapiekania chłonie większość śmietany. Dodatkowo serek i pietruszka oraz cebula dopełniają całości. Przepis zupełnie bez użycia jajek, więc trochę inny niż tradycyjny. Dodaję zazwyczaj jeszcze trochę pietruszki i różowego pieprzu na wierzch, do dekoracji i podaję ciepłą prosto z półmiska. Świetnie też smakuje na zimno.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Przepis na:

Ryba zapiekana w śmietanie

Składniki:

  • 800 g ryby dowolnej (filetowanej)
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia
  • tarty żółty ser do posypania

Sposób wykonania:

  • Ryby dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy cytryną, posypujemy solą i przyprawą do ryb. Na chwilę odstawiamy.
  • Do śmietany dodajemy zioła, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i mieszamy ubijając lekko trzepaczką.
  • Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • Kroimy w półplasterki cebulę i smażymy na pozostałym tłuszczu ze smażenia ryby.
  • Wykładamy cebulę na rybę równomiernie.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Polewamy ryby śmietaną i posypujemy startym serem.
  • Zapiekamy przez 25-30 min.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 43
  •  
  • 18
  •  
  •  
  •  
    61
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …