Potrzebne składniki
- 800 g ryby dowolnej (filetowanej)
- 2 duże cebule
- 1 szklanka śmietany 18%
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- przyprawa do ryb
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- mąka do obtoczenia ryby
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
- tarty żółty ser do posypania
Sposób wykonania
- Ryby dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy cytryną, posypujemy solą i przyprawą do ryb. Na chwilę odstawiamy.
- Do śmietany dodajemy zioła, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i mieszamy ubijając lekko trzepaczką.
- Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
- Kroimy w półplasterki cebulę i smażymy na pozostałym tłuszczu ze smażenia ryby.
- Wykładamy cebulę na rybę równomiernie.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Polewamy ryby śmietaną i posypujemy startym serem.
- Zapiekamy przez 25-30 min.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryba zapiekana w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
