Kosą po patelni Przepisy Obiad Ryba zapiekana w śmietanie

Ryba zapiekana w śmietanie

6 minuty czytania
1
414

Pyszna, soczysta ryba zapiekana w śmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, ponieważ podczas zapiekania chłonie większość śmietany. Dodatkowo serek i pietruszka oraz cebula dopełniają całości. Przepis zupełnie bez użycia jajek, więc trochę inny niż tradycyjny. Dodaję zazwyczaj jeszcze trochę pietruszki i różowego pieprzu na wierzch, do dekoracji i podaję ciepłą prosto z półmiska. Świetnie też smakuje na zimno.

Ryba zapiekana w śmietanie

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 45 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 800 g ryby dowolnej, filetowanej
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • tarty żółty ser do posypania

Sposób wykonania:

  1. Ryby dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy cytryną, posypujemy solą i przyprawą do ryb. Na chwilę odstawiamy.
  2. Do śmietany dodajemy zioła, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i mieszamy ubijając lekko trzepaczką.
  3. Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
  4. Kroimy w półplasterki cebulę i smażymy na pozostałym tłuszczu ze smażenia ryby.
  5. Wykładamy cebulę na rybę równomiernie.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  7. Polewamy ryby śmietaną i posypujemy startym serem.
  8. Zapiekamy przez 25-30 min.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…