w , ,

Ryba zapiekana w śmietanie

Pyszna, soczysta ryba zapiekana w śmietanie. Wychodzi pulchna i delikatna, ponieważ podczas zapiekania chłonie większość śmietany. Dodatkowo serek i pietruszka oraz cebula dopełniają całości. Przepis zupełnie bez użycia jajek, więc trochę inny niż tradycyjny. Dodaję zazwyczaj jeszcze trochę pietruszki i różowego pieprzu na wierzch, do dekoracji i podaję ciepłą prosto z półmiska. Świetnie też smakuje na zimno.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Ryba zapiekana w śmietanie
Składniki:
  • 800 g ryby dowolnej (filetowanej)
  • 2 duże cebule
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do ryb
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia
  • tarty żółty ser do posypania
Sposób wykonania:
  • Ryby dzielimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy cytryną, posypujemy solą i przyprawą do ryb. Na chwilę odstawiamy.
  • Do śmietany dodajemy zioła, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz i mieszamy ubijając lekko trzepaczką.
  • Rybę obtaczamy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • Kroimy w półplasterki cebulę i smażymy na pozostałym tłuszczu ze smażenia ryby.
  • Wykładamy cebulę na rybę równomiernie.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  • Polewamy ryby śmietaną i posypujemy startym serem.
  • Zapiekamy przez 25-30 min.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryba zapiekana w śmietanie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze