Potrzebne składniki
- 800 g świeżej lub mrożonej ryby morskiej najlepiej filet
- 2 cebule
- 1 por biała część
- 2 pietruszki
- 5 marchewek
- kawałek selera
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sól (pieprz)
- szczypta cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
- mąka do obtoczenia ryby
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Ryby jeśli są mrożone to rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na około pół godziny – staną się dzięki temu jędrne. Solimy i pieprzymy z obu stron i panierujemy w mące.
- Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w bardzo cienkie paseczki.
- Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
- Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Dorzucamy liście laurowe, ziele, cynamon i pieprz w ziarnach.
- Gdy już trochę zmiękną, dodajemy rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat, solimy i dusimy pod przykryciem około 15 minut (do miękkości warzyw), pilnując by woda całkiem nie odparowała i co jakiś czas mieszając.
- Wykładamy warstwę ryby i przykrywamy ją warzywami.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryba po grecku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Będę musiała kiedyś ten przepis wypróbować… robię rybę po grecku od 2-3 lat, więc jeszcze nie mam aż tak wyrobionych nawyków w tym temacie. W tym roku do swojej zamiast koncentratu dodałam passatę pomidorową i rodzynki, smakowało suuuper! U Ciebie z kolei mnie zainteresował ten cynamon, faktycznie może dać super klimat 🙂