Ryba po grecku

3 min. czytania
1
0
Ryba po grecku gości na wielu stołach wigilijnych, jednak jest to doskonałe danie na zimno i na ciepło przez cały rok. Najlepsze jest na drugi dzień, jak sok z warzyw połączy się z rybą i smaki się przegryzą. Na ciepło można podawać z ziemniaki lub chlebem. Najlepiej nadają się do tej potrawy ryby morskie. Można je panierować również w jajku i mące lub dodać ryby ugotowane na parze. Słodycz marchwi i pietruszki świetnie pasuje do ryby, ja dodaję również trawę cytrynową do oleju przy smażeniu ryb – fajnie wzbogaca smak.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Ryba po grecku

Składniki:

  • 800 g świeżej lub mrożonej ryby morskiej najlepiej filet
  • 2 cebule
  • 1 por biała część
  • 2 pietruszki
  • 5 marchewek
  • kawałek selera
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól (pieprz)
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • mąka do obtoczenia ryby
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Ryby jeśli są mrożone to rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Kroimy na 3 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Zostawiamy na około pół godziny – staną się dzięki temu jędrne. Solimy i pieprzymy z obu stron i panierujemy w mące.
  • Warzywa trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w bardzo cienkie paseczki.
  • Rybę smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu.
  • Warzywa wrzucamy na patelnię i smażymy na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Dorzucamy liście laurowe, ziele, cynamon i pieprz w ziarnach.
  • Gdy już trochę zmiękną, dodajemy rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat, solimy i dusimy pod przykryciem około 15 minut (do miękkości warzyw), pilnując by woda całkiem nie odparowała i co jakiś czas mieszając.
  • Wykładamy warstwę ryby i przykrywamy ją warzywami.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 42
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    42
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

1 komentarz

  1. Avatar

    opycha.pl

    31 grudnia 2017 w 09:51

    Będę musiała kiedyś ten przepis wypróbować… robię rybę po grecku od 2-3 lat, więc jeszcze nie mam aż tak wyrobionych nawyków w tym temacie. W tym roku do swojej zamiast koncentratu dodałam passatę pomidorową i rodzynki, smakowało suuuper! U Ciebie z kolei mnie zainteresował ten cynamon, faktycznie może dać super klimat 🙂

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Szaszłyki z indyka z pieczarkami, papryką i cukinią

Idzie weekend, a że zapowiada się dość ciepły to pewnie wytoczymy grille. Szaszłyki z indy…