w , , , ,

Różyczki z jabłkami na kruchym cieście



Dziś ostatki, a że klasyczne przepisy na faworki i pączki już się pojawiły u mnie wcześniej to tym razem babeczki w formie różyczki z jabłkami, na kruchym cieście. Też słodkie, też atrakcyjne, jak nie na dziś to można zrobić na jutrzejsze świętowanie Walentynek. Kruche ciasto, soczyste jabłka z nutą cynamonu powinny przypaść do gustu każdemu. Taka babeczkowa szarlotka, szybka w przygotowaniu i prosta, a efekt zaskakujący.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Różyczki z jabłkami na kruchym cieście

Potrzebne składniki

  • 350 g maki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • cynamon

Sposób wykonania

  • Jabłka myjemy i kroimy na ćwiartki. Kroimy na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej jest jabłka sparzyć wrzątkiem chociaż na chwilę - będą wtedy bardziej elastyczne i nie będą się łamać przy zwijaniu.
  • Składniki na ciasto czyli mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, jajko i masło siekamy nożem i zagniatamy szybko. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy prostokąty mniej więcej 15x4 cm.
  • Układamy na jednym dłuższym brzegu jabłka na zakładkę tak by wystawały ponad ciasto, skórką do zewnątrz. Posypujemy cynamonem. Możemy dodatkowo użyć dżemu nap z dzikiej róży. Zakładamy na jabłka wolny brzeg ciasta i zwijamy w rulon, wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Tak uformowane ruloniki wkładamy do foremek na babeczki lub pieczemy w formie do muffinek, jabłkami do góry, Pieczemy w temperaturze 230 stopni przez 5 minut potem zmniejszamy do 200 i kolejne 10 minut.
  • Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Różyczki z jabłkami na kruchym cieście wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze