Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Różyczki z jabłkami i czekoladą

Różyczki z jabłkami i czekoladą

6 min. czytania
6
0
Różyczki z jabłkami i czekoladą czyli babeczki – nie babeczki z kształcie różyczek z jabłek z dodatkiem czekolady w środku. Bardzo efektowny deser i najlepiej podawać na ciepło. Pięknie się prezentują, a czekolada w środku której raczej przed ugryzieniem nie widać dodaje efekt niespodzianki. Ja to uwielbiam. Mnie akurat skończyły się papilotki to wykorzystałem foremki do babeczek ale można użyć co się chce. Instrukcja poglądowa jak to zawijać pod przepisem. Świetnie sprawdza się jako coś efektownego podane prosto na talerz, np. z lulką lodów przy świątecznym stole. By podkreślić świąteczny charakter, możecie np co 3 plasterek jabłka, zastąpić plasterkiem pomarańczy, bez skórki oczywiście i dodać trochę wanilii do jabłek.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 8 porcji
Jak wykonać przepis na – Różyczki z jabłkami i czekoladą
Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki Nutelli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
  • Jabłka dokładnie umyłem i przekroiłem na pół. Pokroiłem je na bardzo cienkie półplasterki najlepiej użyć krajalnicy z regulacją lub szatkownicy.
  • Wstawiłem do zagotowania wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzuciłem do wrzątku pokrojone jabłka na 2 minuty. Można dać zwykły cukier i wrzucić kilka ziaren wanilii.
  • Odcedziłem i przelałem zimną wodą by lekko przestudzić i by nabrały znów jędrności.
  • Blat ciasta pokroiłem na 8 pasków. Na dolnej połowie każdego paska rozsmarowałem Nutellę. Na górnej ułożyłem na zakładkę jabłka, tak by wystawały ponad brzeg ciasta częścią ze skórką do góry.
  • Zwinąłem w rulonik delikatnie by jabłka nie powypadały i wsadziłem do foremek. Posypałem po wierzchu delikatnie cynamonem.
  • Różyczki w foremkach wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłem przez ok. 40 min.
  • Jeśli podajemy ciepłe nie musimy sypać ich dodatkowo cukrem pudrem. Na zimno, bardziej efektownie prezentują się lekko nim oprószone.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Różyczki z jabłkami i czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 1
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    3
    Udostępnienia

6
Napisz coś od Siebie

avatar

6 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Słodko SłodkaMyśli potarganej.plIrena-HooltayewpodrozyKrystyna KrejnerOkiem Blondynki by McBlondi Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Słodko Słodka
Gość

Robiłam dawno temu,ale z tym dodatkiem nutelli to musi być petarda,pięknie wyszły 🙂

Myśli potarganej.pl
Gość

Czy możesz mi takie zrobić w weekend?

Irena-Hooltayewpodrozy
Gość

Wszystko,co z cynamonem uwielbiam.
Nie podejrzewałam Cię o takie romantyczne różyczki do zjedzenia.
Aż miło popatrzec-)
Chyba odpalę piekarnik.

Krystyna Krejner
Gość
Krystyna Krejner

zrobiłam smalec z grzybami,rewelacja mimo że nie jadam smalcu,a niech tam może nie dostanę sklerozy 🙂

Krystyna Krejner
Gość
Krystyna Krejner

ale musi byc ciekawe to ciasto (babeczki z jabłkami) muszę jutro zrobic…

Okiem Blondynki by McBlondi
Gość

Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne! 🙂
Fajny pomysł z tą instrukcją 😉

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite