Potrzebne składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 duże kwaskowe jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki Nutelli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania
- Jabłka dokładnie umyłem i przekroiłem na pół. Pokroiłem je na bardzo cienkie półplasterki najlepiej użyć krajalnicy z regulacją lub szatkownicy.
- Wstawiłem do zagotowania wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzuciłem do wrzątku pokrojone jabłka na 2 minuty. Można dać zwykły cukier i wrzucić kilka ziaren wanilii.
- Odcedziłem i przelałem zimną wodą by lekko przestudzić i by nabrały znów jędrności.
- Blat ciasta pokroiłem na 8 pasków. Na dolnej połowie każdego paska rozsmarowałem Nutellę. Na górnej ułożyłem na zakładkę jabłka, tak by wystawały ponad brzeg ciasta częścią ze skórką do góry.
- Zwinąłem w rulonik delikatnie by jabłka nie powypadały i wsadziłem do foremek. Posypałem po wierzchu delikatnie cynamonem.
- Różyczki w foremkach wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekłem przez ok. 40 min.
- Jeśli podajemy ciepłe nie musimy sypać ich dodatkowo cukrem pudrem. Na zimno, bardziej efektownie prezentują się lekko nim oprószone.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Różyczki z jabłkami i czekoladą wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Bardzo ładnie wyszły. I w sumie to proste, a bajerek jest 🙂
Robiłam dawno temu,ale z tym dodatkiem nutelli to musi być petarda,pięknie wyszły 🙂
Czy możesz mi takie zrobić w weekend?
Wszystko,co z cynamonem uwielbiam.
Nie podejrzewałam Cię o takie romantyczne różyczki do zjedzenia.
Aż miło popatrzec-)
Chyba odpalę piekarnik.
zrobiłam smalec z grzybami,rewelacja mimo że nie jadam smalcu,a niech tam może nie dostanę sklerozy 🙂
ale musi byc ciekawe to ciasto (babeczki z jabłkami) muszę jutro zrobic…
Pięknie wyglądają i na pewno są pyszne! 🙂
Fajny pomysł z tą instrukcją 😉