Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Różyczki z jabłkami i czekoladą

Różyczki z jabłkami i czekoladą

0

Różyczki z jabłkami i czekoladą czyli babeczki nie babeczki z kształcie różyczek z jabłek z dodatkiem czekolady w środku. Strasznie efektowny deser i najlepiej podawać na ciepło. Mnie akurat skończyły się papilotki to wykorzystałem foremki do babeczek ale można użyć co się chce. Pięknie się prezentują, a czekolada w środku której raczej przed ugryzieniem nie widać dodaje dodatkowy efekt niespodzianki. Ja to uwielbiam. Instrukcja poglądowa jak to zawijać pod przepisem.

Różyczki z jabłkami i czekoladą

Różyczki z jabłkami i czekoladą

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 40 minut/y

Czas całkowity 50 minut/y

Wielkość porcji 8 porcji

Składniki

  • 1 płat cista francuskiego
  • 2 duże kwaskowe jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki Nutelli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

  1. Jabłka dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Kroimy na bardzo cienkie półplasterki najlepiej za pomocą szatkownicy.
  2. Wstawiamy wodę z cukrem i sokiem z cytryny i wrzucamy pokrojone jabłka na 2 minuty do wrzątku.
  3. Odcedzamy możemy przelać zimną wodą by lekko przestudzić.
  4. Blat ciasta kroimy na 8 pasków. Na połowie dolnej paska smarujemy Nutellę. Na górnej układamy jabłka na zakładkę tak by wystawały ponad brzeg ciasta częścią ze skórką.
  5. Zwijamy w rulonik delikatnie by nam jabłka nie powypadały i wsadzamy do foremek. Posypujemy po wierzchu cynamonem.
  6. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 min.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/rozyczki-jablkami-czekolada/

Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Boże narodzenie

Zobacz też

Młoda kapusta zasmażana z pomidorami i kiełbasą

Pyszna młoda kapusta zasmażana z kiełbasą i pomidorami. Smak lata w skumulowanej formie. J…