Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta chilli
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- garść orzechów laskowych
Sposób wykonania
- Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki i przyprawy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko, siekamy całość nożem i zagniatamy ręką ciasto do połączenia się składników.
- Owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 60 min.
- Rozwałkowujemy ciasto na 3-4 mm placek i wykrawamy dowolnego kształtu ciastka.
- Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia zachowując 1 cm odstępy. Możemy dodać kawałki orzechów do ozdoby, ciastka nie są zbyt atrakcyjne jeśli chodzi o wygląd więc może się to przydać. Można też polukrować lub dowolnie ozdobić, po upieczeniu.
- Pieczemy 15 minut w temp 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rozgrzewające ciasteczka korzenne wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!