Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Rozgrzewające ciasteczka korzenne

Rozgrzewające ciasteczka korzenne

2 min. czytania
1
0
Pyszne, pełne przypraw i lekko ostre - rozgrzewające ciasteczka korzenne. Smak jest naprawdę niesamowity. Kruche i aromatyczne, idealne do gorącej herbaty w zimne dni. Naprawdę rozgrzewają. Nie są może zbyt piękne bo jak na obrazku mamy na talerzu, szarą masę ciastek. Jednak nie jest to najważniejsze i jak chcecie możecie posypać je orzechami lub polukrować.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta chilli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • garść orzechów laskowych

Sposób wykonania:

  • Mieszamy ze sobą wszystkie sypkie składniki i przyprawy. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i jajko, siekamy całość nożem i zagniatamy ręką ciasto do połączenia się składników.
  • Owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na 60 min.
  • Rozwałkowujemy ciasto na 3-4 mm placek i wykrawamy dowolnego kształtu ciastka.
  • Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia zachowując 1 cm odstępy. Możemy dodać kawałki orzechów do ozdoby, ciastka nie są zbyt atrakcyjne jeśli chodzi o wygląd więc może się to przydać. Można też polukrować lub dowolnie ozdobić, po upieczeniu.
  • Pieczemy 15 minut w temp 180 stopni.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…