w , , ,

Roladki z karczku w sosie grzybowym

Nie wiem czy tylko u mnie, ale jakoś latem spożycie karczku w domu rośnie. Pewnie przez grill głównie, ale można również go przygotować inaczej i takie roladki z karczku polecam serdecznie na obiad. Mięso jest miękkie, w środku nadzienie, które świetnie współgra z sosem grzybowym. Grzyby już nieśmiało w lasach się pojawiają więc polecam zebrać kilka i zrobić sos na świeżych, prosto z lasu. Jak nie ma to trudno, wcześniej namoczone suszone lub nawet pieczarki też będą dobre. Do dania polecam ziemniaczki koniecznie posypane zieleniną lub kaszę.
Ilość porcji – 4 osoby
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na – Roladki z karczku w sosie grzybowym
Składniki:
  • 500 g karczku
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sposób wykonania:
  • Mięso pokroiłem na kotlety i lekko rozbiłem tłuczkiem.
  • Posoliłem i posypałem pieprzem z obu stron. Po jednej stronie posmarowałem każdy kotlet musztardą i położyłem na nim plaster boczku. Do tego ser i papryka, po równo na każdy kotlet.
  • Zawijam i spinam wykałaczkami i panieruję gotowe roladki w mące. Smażę na oleju z każdej strony do zrumienienia, a następnie wkładam roladki do rondla.
  • Zalewam wodą do polowy wysokości. Dodaję zioła i duszę ok. 20 min.
  • Grzyby oczyszczam i kroję na kawałki, a cebulę w piórka.
  • Na olej ze smażenia mięsa wrzucam cebulę i podsmażam do zeszklenia. Potem dodaję grzyby i mieszam. Doprawiam i smażę na patelni do redukcji płynu. Przekładam wszystko do rondla z roladkami.
  • Duszę całość na wolnym ogniu koło 15 min. aż mięso będzie miękkie.
  • Teraz wg. uznania możemy dodać śmietany 30% by zagęścić sos, ale nie jest to konieczne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Roladki z karczku w sosie grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Słodko Słodka
5 dni temu

I po co ja tu wchodziłam do Ciebie na samą noc? Od samego patrzenia robię się głodna i już mam na myśli 1000 propozycji na jutrzejszy obiad 🙂 Karczek i sos grzybowy to świetne połączenie, u nas w domu uwielbiamy takie sosy z mięchem.