Potrzebne składniki
- 500 g karczku
- 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula
- 4 plasterki boczku wędzonego
- 4 plastry żółtego sera
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki mąki
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Mięso pokroiłem na kotlety i lekko rozbiłem tłuczkiem.
- Posoliłem i posypałem pieprzem z obu stron. Po jednej stronie posmarowałem każdy kotlet musztardą i położyłem na nim plaster boczku. Do tego ser i papryka, po równo na każdy kotlet.
- Zawijam i spinam wykałaczkami i panieruję gotowe roladki w mące. Smażę na oleju z każdej strony do zrumienienia, a następnie wkładam roladki do rondla.
- Zalewam wodą do polowy wysokości. Dodaję zioła i duszę ok. 20 min.
- Grzyby oczyszczam i kroję na kawałki, a cebulę w piórka.
- Na olej ze smażenia mięsa wrzucam cebulę i podsmażam do zeszklenia. Potem dodaję grzyby i mieszam. Doprawiam i smażę na patelni do redukcji płynu. Przekładam wszystko do rondla z roladkami.
- Duszę całość na wolnym ogniu koło 15 min. aż mięso będzie miękkie.
- Teraz wg. uznania możemy dodać śmietany 30% by zagęścić sos, ale nie jest to konieczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Roladki z karczku w sosie grzybowym wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
I po co ja tu wchodziłam do Ciebie na samą noc? Od samego patrzenia robię się głodna i już mam na myśli 1000 propozycji na jutrzejszy obiad 🙂 Karczek i sos grzybowy to świetne połączenie, u nas w domu uwielbiamy takie sosy z mięchem.