Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

Kosą po patelni
Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymiankiem tworzy idealną całość. Delikatne ciasto, lekko chrupiące i miękki aromatyczny farsz. Niestety całość już taka lekka nie jest. Ale warto. Myślę że można spokojnie też zastąpić grzyby leśne pieczarkami.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 10 min.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

Potrzebne składniki

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250 g. grzybów leśnych
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby, boczek, cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę z boczkiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
  • Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
  • Przekładamy do miski i studzimy.
  • Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jedno jajko, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Na schodzonym wcześniej cieście układamy farsz i zwijamy jak gruby, luźny makowiec zawijając końce pod spód. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada z ciasta francuskiego z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
naczytane.blogspot.com

Zrobiłabym, ale u mnie w domu nikt grzybów nie lubi 😀