Potrzebne składniki
- 1 płat ciasta francuskiego
- 250 g. grzybów leśnych
- 100 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała papryczka chilli
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby, boczek, cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę z boczkiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
- Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
- Przekładamy do miski i studzimy.
- Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jedno jajko, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wyrabiamy farsz.
- Na schodzonym wcześniej cieście układamy farsz i zwijamy jak gruby, luźny makowiec zawijając końce pod spód. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
- Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada z ciasta francuskiego z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zrobiłabym, ale u mnie w domu nikt grzybów nie lubi 😀