Kosą po patelni Przepisy Obiad Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

6 minuty czytania

Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymiankiem tworzy idealną całość. Delikatne ciasto, lekko chrupiące i miękki aromatyczny farsz. Niestety całość już taka lekka nie jest. Ale warto. Myślę że można spokojnie też zastąpić grzyby leśne pieczarkami.

Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 1 godzina, 10 minut/y
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250 g. grzybów leśnych
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby, boczek, cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę z boczkiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
  2. Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
  3. Przekładamy do miski i studzimy.
  4. Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jedno jajko, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wyrabiamy farsz.
  5. Na schodzonym wcześniej cieście układamy farsz i zwijamy jak gruby, luźny makowiec zawijając końce pod spód. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  6. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni.