Kosą po patelni Przepisy Obiad Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

Rolada z ciasta francuskiego z grzybami

2 min. czytania
2
0
Pyszna rolada z ciasta francuskiego z grzybami i boczkiem. Z papryką, czosnkiem i tymiankiem tworzy idealną całość. Delikatne ciasto, lekko chrupiące i miękki aromatyczny farsz. Niestety całość już taka lekka nie jest. Ale warto. Myślę że można spokojnie też zastąpić grzyby leśne pieczarkami.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 1 godz. 10 min.
Czas całkowity: 1 godz. 30 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 250 g. grzybów leśnych
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Myjemy i oczyszczamy grzyby. Grzyby, boczek, cebulę i paprykę drobno kroimy. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę z boczkiem, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dodajemy grzyby i smażymy do odparowania płynu.
  • Następnie dodajemy obie papryki i smażymy często mieszając 5 minut.
  • Przekładamy do miski i studzimy.
  • Do przesmażonych ostudzonych grzybów, dodajemy łyżkę bułki tartej, jedno jajko, sól, pieprz, tymianek i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Na schodzonym wcześniej cieście układamy farsz i zwijamy jak gruby, luźny makowiec zawijając końce pod spód. Smarujemy rozmąconym jajkiem.
  • Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Pilaw turecki z kurczakiem

    Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…
  • Jajka po szkocku

    Jajka po szkocku uwielbiam, okazuje się, że mamy w Polsce odpowiednik tego dania pod nazwą…
  • Curry z kurczaka i mango

    Często coś ostatnio sięgam po dania o zabarwieniu orientalnym, W ten sposób zrodził się po…

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…