Kosą po patelni Przepisy Okazjonalne Rolada szpinakowo-łososiowa

Rolada szpinakowo-łososiowa

5 minuty czytania

Kolejna efektowna rolada tym razem na bazie szpinaku i łososia. Chrzan zaostrza potrawę sprawiając, że jest bardziej wyrazista. Doskonale prezentuje się na stole i jest pyszna. Przepis: Urszula Medyńska - serdecznie dziękuję.

Rolada szpinakowo-łososiowa

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
  • 200 g łososia wędzonego
  • 4 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • 2 serki Almette chrzanowe
  • 1 łyżka chrzanu śmietankowego

Sposób wykonania:

  1. Szpinak na patelni odparować, wcisnąć czosnek, wymieszać, doprawić solą i przestudzić.
  2. Do przestudzonego dodać 4 żółtka i zblendować na masę.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do szpinaku.
  4. Na prostokątną blaszkę kładziemy papier do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową, Pieczemy 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.
  5. Na stolnicy kładziemy folię aluminiową na to spożywczą i wykładamy upieczony szpinak
  6. Po przestudzeniu nakładamy serek, jak ktoś lubi ostrzejszy to dodatkowo wymieszany z łyżką chrzanu i ma wierzchu kładziemy plasterki łososia.
  7. Zwijamy w roladę owijamy folią spożywczą i aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.
  8. Następnie rozwijamy folie i kroimy na plastry.