Potrzebne składniki
- 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego
- 200 g łososia wędzonego
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 2 serki Almette chrzanowe
- 1 łyżka chrzanu śmietankowego
Sposób wykonania
- Szpinak na patelni odparować, wcisnąć czosnek, wymieszać, doprawić solą i przestudzić.
- Do przestudzonego dodać 4 żółtka i zblendować na masę.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając do szpinaku.
- Na prostokątną blaszkę kładziemy papier do pieczenia i rozsmarowujemy masę szpinakową, Pieczemy 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.
- Na stolnicy kładziemy folię aluminiową na to spożywczą i wykładamy upieczony szpinak
- Po przestudzeniu nakładamy serek, jak ktoś lubi ostrzejszy to dodatkowo wymieszany z łyżką chrzanu i ma wierzchu kładziemy plasterki łososia.
- Zwijamy w roladę owijamy folią spożywczą i aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki.
- Następnie rozwijamy folie i kroimy na plastry.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rolada szpinakowo-łososiowa wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.