Rogaliki z jagodami

4 min. czytania
0
1
Pyszne, pachnące wanilią i cynamonem rogaliki z jagodami. Ciasto jest dziwne bo trochę kruche trochę drożdżowe, ale dzięki temu wyjątkowe. Jagody idealnie pasują do rogalików i warto wykorzystać to że mamy je w lasach lub na straganach. Polecam posypać trochę cukrem pudrem po wierzchu, chyba że lubicie mniej słodkie lub dieta to nie (chyba jak dieta to w ogóle rogaliki nie). Nie bójcie się bułki tartej w jagodach - nie czuć jej zupełnie, a zobaczycie, że nadzienie będzie bardziej zwarte i nie będzie przypominało dżemu jagodowego.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Jak wykonać przepis na - Rogaliki z jagodami
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Masa jagodowa:

  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
  • Do śmietany wkładamy drożdże, cukier i mieszamy.
  • Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko i żółtko, sól i mieszamy.
  • Następnie dodajemy cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami, wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Dzielimy na części i rozwałkowujemy na okrągłe placki.
  • Wszystkie składniki na masę jagodową mieszamy ze sobą.
  • Wykrawamy trójkąty i nakładamy masę jagodową łyżeczką.
  • Zawijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
  • Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki z jagodami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 29
  •  
  • 24
  •  
  •  
  •  
    53
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite