Rogaliki z jagodami

0

Pyszne, pachnące wanilią i cynamonem rogaliki z jagodami. Ciasto jest dziwne bo trochę kruche trochę drożdżowe, ale dzięki temu wyjątkowe. Jagody idealnie pasują do rogalików i warto wykorzystać to że mamy je w lasach lub na straganach. Polecam posypać trochę cukrem pudrem po wierzchu, chyba że lubicie mniej słodkie lub dieta to nie (chyba jak dieta to w ogóle rogaliki nie). Nie bójcie się bułki tartej w jagodach - nie czuć jej zupełnie, a zobaczycie, że nadzienie będzie bardziej zwarte i nie będzie przypominało dżemu jagodowego.

Rogaliki z jagodami

Wielkość porcji 4-5 osób

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
    Masa jagodowa:
  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

  1. Do śmietany wkładamy drożdże, cukier i mieszamy.
  2. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko i żółtko, sól i mieszamy.
  3. Następnie dodajemy cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami, wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Dzielimy na części i rozwałkowujemy na okrągłe placki.
  4. Wszystkie składniki na masę jagodową mieszamy ze sobą.
  5. Wykrawamy trójkąty i nakładamy masę jagodową łyżeczką.
  6. Zawijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
  7. Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Risotto śmietankowe z serem

    Strasznie prosty, ale bardzo smaczny i efektowny, bym powiedział, że raczej dodatek do obi…
  • Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Szarlotka świąteczna z ciasteczkami

    Tradycyjna szarlotka jednak nie do końca zwyczajna. Szarlotka świąteczna z ciasteczkami zm…
  • Tarta z cukinią i brokułami

    Tarta z cukinią i brokułami

    Nie samymi świętami człowiek żyje. Tak więc dziś przepis obiadowy. Tarta z cukinią i broku…