Rogaliki z jagodami

2 min. czytania
0
1
Pyszne, pachnące wanilią i cynamonem rogaliki z jagodami. Ciasto jest dziwne bo trochę kruche trochę drożdżowe, ale dzięki temu wyjątkowe. Jagody idealnie pasują do rogalików i warto wykorzystać to że mamy je w lasach lub na straganach. Polecam posypać trochę cukrem pudrem po wierzchu, chyba że lubicie mniej słodkie lub dieta to nie (chyba jak dieta to w ogóle rogaliki nie). Nie bójcie się bułki tartej w jagodach - nie czuć jej zupełnie, a zobaczycie, że nadzienie będzie bardziej zwarte i nie będzie przypominało dżemu jagodowego.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 40 min.
Drukuj przepis

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Masa jagodowa:

  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej

Sposób wykonania:

  • Do śmietany wkładamy drożdże, cukier i mieszamy.
  • Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko i żółtko, sól i mieszamy.
  • Następnie dodajemy cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami, wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Dzielimy na części i rozwałkowujemy na okrągłe placki.
  • Wszystkie składniki na masę jagodową mieszamy ze sobą.
  • Wykrawamy trójkąty i nakładamy masę jagodową łyżeczką.
  • Zawijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
  • Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami

No takie dania to ja lubię. Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, boczkiem, czosnkiem, cebul…