w , , ,

Rogaliki z jagodami

Pyszne, pachnące wanilią i cynamonem rogaliki z jagodami. Ciasto jest dziwne bo trochę kruche trochę drożdżowe, ale dzięki temu wyjątkowe. Jagody idealnie pasują do rogalików i warto wykorzystać to że mamy je w lasach lub na straganach. Polecam posypać trochę cukrem pudrem po wierzchu, chyba że lubicie mniej słodkie lub dieta to nie (chyba jak dieta to w ogóle rogaliki nie). Nie bójcie się bułki tartej w jagodach - nie czuć jej zupełnie, a zobaczycie, że nadzienie będzie bardziej zwarte i nie będzie przypominało dżemu jagodowego.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 40 min.
Drukuj przepis
Jak wykonać przepis na - Rogaliki z jagodami
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 50 g drożdży
  • 200 g masła
  • 1 łyżka czubata cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli

Masa jagodowa:

  • 300 g jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
  • Do śmietany wkładamy drożdże, cukier i mieszamy.
  • Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko i żółtko, sól i mieszamy.
  • Następnie dodajemy cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami, wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Dzielimy na części i rozwałkowujemy na okrągłe placki.
  • Wszystkie składniki na masę jagodową mieszamy ze sobą.
  • Wykrawamy trójkąty i nakładamy masę jagodową łyżeczką.
  • Zawijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
  • Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki z jagodami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze