Potrzebne składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki śmietany
- 50 g drożdży
- 200 g masła
- 1 łyżka czubata cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Masa jagodowa:
- 300 g jagód
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
Sposób wykonania
- Do śmietany wkładamy drożdże, cukier i mieszamy.
- Mąkę siekamy z masłem, dodajemy jajko i żółtko, sól i mieszamy.
- Następnie dodajemy cukier waniliowy i śmietanę z drożdżami, wyrabiamy ciasto w miarę potrzeby podsypując mąką. Dzielimy na części i rozwałkowujemy na okrągłe placki.
- Wszystkie składniki na masę jagodową mieszamy ze sobą.
- Wykrawamy trójkąty i nakładamy masę jagodową łyżeczką.
- Zawijamy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem lub na macie silikonowej.
- Smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki z jagodami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!