Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Rogaliki drożdżowe z wiśniami

Rogaliki drożdżowe z wiśniami

4 min. czytania
0
1
Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można złapać i lecieć dalej szaleć. Rogaliki drożdżowe z wiśniami polane lukrem cynamonowym nadają się do tego idealnie. Mięciutkie, pachnące cynamonem, a w środku niespodzianka w postaci ulubionych przez Was owoców. Do środka można włożyć dowolny dżem, ważne by zawierał sporo owoców a mało galaretki. Wiadomo, że najlepszy taki własnej roboty. Testowałem tez te rogaliki ze świeżymi owocami ale teraz w zimie o nie ciężko.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Przepis na:

Rogaliki drożdżowe z wiśniami

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 1 słoik dżemu wiśniowego (lub innego)
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy

Na lukier:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • gorąca woda

Sposób wykonania:

  • Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  • Wszystkie składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
  • Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm.
  • Kroimy nożem placki na 8 części w trójkąty. Nakładamy na szerszą zewnętrzna część łyżeczkę dżemu i zawijamy w stronę ostrego końca. Po zwinięciu końce skręcamy do siebie, tworząc kształt rogalika.
  • Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  • Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
  • Lukier cynamonowy robimy mieszając cynamon z cukrem pudrem, dolewamy po trochu gorącą wodę i mieszamy rozcierając łyżka cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Lukrujemy nim ostudzone rogaliki.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 54
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
    56
    Udostępnienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Makaron ryżowy z owocami morza – obiad mocno zmieszany

Czemu makaron ryżowy z owocami morza jest zmieszany? Zwyczajnie to prosty błyskawiczny obi…