Potrzebne składniki
- 600 g mąki
- 250 ml mleka
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 120 g masła
- 1 słoik dżemu wiśniowego (lub innego)
- 2 białka
- ekstrakt waniliowy
Na lukier:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek cukru pudru
- gorąca woda
Sposób wykonania
- Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
- Wszystkie składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
- Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm.
- Kroimy nożem placki na 8 części w trójkąty. Nakładamy na szerszą zewnętrzna część łyżeczkę dżemu i zawijamy w stronę ostrego końca. Po zwinięciu końce skręcamy do siebie, tworząc kształt rogalika.
- Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
- Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
- Lukier cynamonowy robimy mieszając cynamon z cukrem pudrem, dolewamy po trochu gorącą wodę i mieszamy rozcierając łyżka cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Lukrujemy nim ostudzone rogaliki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!