Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Rogaliki drożdżowe z wiśniami

Kosą po patelni 18 stycznia 2019
Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można złapać i lecieć dalej szaleć. Rogaliki drożdżowe z wiśniami polane lukrem cynamonowym nadają się do tego idealnie. Mięciutkie, pachnące cynamonem, a w środku niespodzianka w postaci ulubionych przez Was owoców. Do środka można włożyć dowolny dżem, ważne by zawierał sporo owoców a mało galaretki. Wiadomo, że najlepszy taki własnej roboty. Testowałem tez te rogaliki ze świeżymi owocami ale teraz w zimie o nie ciężko.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Jak wykonać przepis na – Rogaliki drożdżowe z wiśniami

Potrzebne składniki

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 1 słoik dżemu wiśniowego (lub innego)
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy

Na lukier:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • gorąca woda

Sposób wykonania

  • Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  • Wszystkie składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
  • Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm.
  • Kroimy nożem placki na 8 części w trójkąty. Nakładamy na szerszą zewnętrzna część łyżeczkę dżemu i zawijamy w stronę ostrego końca. Po zwinięciu końce skręcamy do siebie, tworząc kształt rogalika.
  • Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  • Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
  • Lukier cynamonowy robimy mieszając cynamon z cukrem pudrem, dolewamy po trochu gorącą wodę i mieszamy rozcierając łyżka cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Lukrujemy nim ostudzone rogaliki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z wiśniami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi cynamon, drożdzowe, dżem, jajka, karnawał, lukier, mąka, owoce, rogaliki
Kosą po patelni 18 stycznia 2019
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Pożegnanie w milczeniu
Następny wpis Świeczki od strony technicznej
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Doskonałe na zimę, ogórki curry w słoikach

Ziołowy kurczak z ziemniakami – Lunchbox

Puszysty omlet z szynką i serem wg. przepisu Mamy

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Sałatka z jajkami, serem, rzodkiewkami i zieleniną – wg. pomysłu mojej Mamy

Tradycyjny bigos – w sam raz na święta lub Sylwestra

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?