Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Rogaliki drożdżowe z wiśniami

Rogaliki drożdżowe z wiśniami

3 min. czytania
0
1
Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można złapać i lecieć dalej szaleć. Rogaliki drożdżowe z wiśniami polane lukrem cynamonowym nadają się do tego idealnie. Mięciutkie, pachnące cynamonem, a w środku niespodzianka w postaci ulubionych przez Was owoców. Do środka można włożyć dowolny dżem, ważne by zawierał sporo owoców a mało galaretki. Wiadomo, że najlepszy taki własnej roboty. Testowałem tez te rogaliki ze świeżymi owocami ale teraz w zimie o nie ciężko.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 40 min.

Składniki:

  • 600 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 60 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 g masła
  • 1 słoik dżemu wiśniowego (lub innego)
  • 2 białka
  • ekstrakt waniliowy

Na lukier:

  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżek cukru pudru
  • gorąca woda

Sposób wykonania:

  • Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami.
  • Wszystkie składniki porządnie wyrabiamy około 30 min. i zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na pół godziny.
  • Ponownie wyrabiamy ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na okrągłe placki mniej więcej grubości 0,5 cm.
  • Kroimy nożem placki na 8 części w trójkąty. Nakładamy na szerszą zewnętrzna część łyżeczkę dżemu i zawijamy w stronę ostrego końca. Po zwinięciu końce skręcamy do siebie, tworząc kształt rogalika.
  • Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem. Układamy zachowując odstępy bo przy pieczeniu jeszcze wyrosną.
  • Blaszkę zostawiamy na ok 15 min i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut – 180 stopni.
  • Lukier cynamonowy robimy mieszając cynamon z cukrem pudrem, dolewamy po trochu gorącą wodę i mieszamy rozcierając łyżka cukier, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  • Lukrujemy nim ostudzone rogaliki.

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …