w , , ,

Rogaliki drożdżowe z makiem



Pysznie, pachnące i w sam raz na raz ? no może na dwa kęsy. Idealnie słodkie, świetnie nadają się na współną posiadówkę przy kawie.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na – Rogaliki drożdżowe z makiem

Potrzebne składniki

  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka kwaśnej smietany
  • 5 dkg drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • masa makowa.

Sposób wykonania

  • Mąkę, żółtka, margarynę, cukier posiekać
  • Drożdże rozpuścić w śmietanie.
  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
  • Pozostawić w lodówce na parę godzin.
  • Rozwałkować na okrągło wycinać trójkąty.
  • Na każdym trójkącie ułożyć łyżeczkę masy makowej (można też użyć dżem lub masę kajmakową) i uformować rogaliki zawwijając od szerszego brzegu.
  • Posypac cukrem kryształ (można też polać lukrem już po upieczeniu).
  • Piec ok.30 min. w temperaturze 200 stopni.
Dla urozmaicenia można przygotować na raz kilka wariantów nadzienia, co będzie ciekawą niespodzianką w stylu zgadnij kotku co mam w środku.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z makiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Przepis od moich Rodziców – dzięki.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze