Kosą po patelni Przepisy Święta Boże narodzenie Rogaliki drożdżowe z makiem

Rogaliki drożdżowe z makiem

5 minuty czytania

Pysznie, pachnące i w sam raz na raz ? no może na dwa kęsy. Idealnie słodkie, świetnie nadają się na współną posiadówkę przy kawie.

Rogaliki drożdżowe z makiem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

  • 4 szkl. mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka kwaśnej smietany,
  • 5 dkg drożdży,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • masa makowa.

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, żółtka, margarynę, cukier posiekać
  2. Drożdże rozpuścić w śmietanie.
  3. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
  4. Pozostawić w lodówce na parę godzin.
  5. Rozwałkować na okrągło wycinać trójkąty.
  6. Na każdym trójkącie ułożyć łyżeczkę masy makowej (można też użyć dżem lub masę kajmakową) i uformować rogaliki zawwijając od szerszego brzegu.
  7. Posypac cukrem kryształ (można też polać lukrem już po upieczeniu).
  8. Piec ok.30 min. w temperaturze 200 stopni.

Uwagi dodatkowe:

Dla urozmaicenia można przygotować na raz kilka wariantów nadzienia, co będzie ciekawą niespodzianką w stylu zgadnij kotku co mam w środku.

Przepis od moich Rodziców – dzięki.

  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Chleb pszenny na mleku

    Delikatny, z chrupiącą skórką chleb pszenny na mleku. Nie dla leniwych bo trzeba ciasto wy…
  • Domowy chleb z ryżem

    Delikatny, zachowujący długo świeżość domowy chleb z ryżem. Szalenie prosty przepis, nadaj…