Potrzebne składniki
- 4 szkl. mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 1 szklanka kwaśnej smietany
- 5 dkg drożdży
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- masa makowa.
Sposób wykonania
- Mąkę, żółtka, margarynę, cukier posiekać
- Drożdże rozpuścić w śmietanie.
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
- Pozostawić w lodówce na parę godzin.
- Rozwałkować na okrągło wycinać trójkąty.
- Na każdym trójkącie ułożyć łyżeczkę masy makowej (można też użyć dżem lub masę kajmakową) i uformować rogaliki zawwijając od szerszego brzegu.
- Posypac cukrem kryształ (można też polać lukrem już po upieczeniu).
- Piec ok.30 min. w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z makiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Przepis od moich Rodziców – dzięki.