Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Porady kulinarne

Robimy czekoladki – poznajcie sprawdzone przepisy i cieszcie się smakiem owocowej rozkoszy!

Materiał zewnętrzny 1 października 2020

Domowe ciasta są najsmaczniejsze i najzdrowsze, nawet jeżeli są kaloryczne. Ale poza robieniem ciast możecie iść o krok dalej i przygotować własnoręcznie czekoladki. My dzisiaj polecamy Wam te z owocami. Smakują obłędnie, a jakże przy tym się prezentują. Koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów.

--- Reklama ---

Malinowa dominacja w czekoladowej oprawie

Na samym początku przyda się foremka do czekoladek, ale jeżeli takowej nie macie, możecie wykorzystać formę silikonową do pieczenia. Wtedy przygotujecie np. trochę większe czekoladki, choć także foremka do makaroników się sprawdzi. Skoro formę/ foremkę już mamy to czas najwyższy na rozpoczęcie pracy. Do garnka wsypujemy około 20 dag malin, mogą być też mrożone, a następnie dodajemy 4 łyżeczki cukru i 5 łyżek wody. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy maliny zmiękną, a zasadniczo przybiorą plastyczna konsystencję, to dodatkowo warto je jeszcze zblendować. Gdy i ten etap mamy za sobą, należy poczekać aż maliny ostygną, a w międzyczasie roztopić tabliczkę białek czekolady. Możecie to zrobić w kąpieli wodnej albo też w mikrofalówce. Gdy i czekolada ma formę kremu, wlewamy ją do malin i łączymy składniki. Teraz już pójdzie z górki, a więc znowu roztapiamy czekoladę, ale tym razem gorzką i pędzelkiem smarujemy boki i dno foremek i nie żałujemy czekolady. Dzięki temu czekoladki nie będą pękać podczas wyjmowania. Wstawiamy blachę do lodówki na dwie godziny, następnie wyciągamy i napełniamy ją nadzieniem malinowym i ponownie wkładamy do schłodzenia, tym razem na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy czekoladą górną część foremki, przykrywając nadzienie. Słodkości znowu lądują w lodówce, tym razem na 3 godziny i gotowe. Pozostaje już tylko zachwycanie się nimi i zjedzenie, najlepiej popijając do tego latte.

Czekoladowy zawrót głowy

Nasza druga propozycja to pomysł na czekoladki, które są w sumie ciastkami z nadzieniem z musem truskawkowym. Tutaj obowiązkowe są już formy silikonowe do pieczenia. Od razu przygotujcie więcej, bo temu smakołykowi nie można się oprzeć. Zatem czas przejść do pracy. W misce ubijamy 4 jajka, dodajemy roztopioną czekoladę (3 tabliczki) i pół szklanki białego cukru. Pozostaje jeszcze dodanie 4 łyżek mąki, ale płaskich. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż do połączenia masy. Pozostaje już tylko umieścić ciasto w blaszce i piec przez 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie taka słodkość będzie miała konsystencje gęstego musu bądź też będzie przypominać znane wszystkim czekoladki lodowe. W czasie gdy czekoladki się pieką, przygotowujemy masę. W misce umieszczamy 25 dag truskawek i blendujemy. Dodajemy do nich łyżkę śmietany oraz tabliczkę roztopionej czekolady i mieszamy. Mus gotowy. Teraz na pół przekrawamy czekoladki i na jedną część kładziemy mus, następnie przykrywamy drugą częścią. Efekt „wow” gwarantowany.

Coś dla małych łakomczuszków

Bądźmy szczerzy, większość dzieci uwielbia słodycze, a większość rodziców nie może im tej przyjemności odmówić. Ale zamiast kupować gotowce, lepiej przygotować je samodzielnie, no może niezupełnie, bo będziemy potrzebować białej czekolady, ale tylko odrobinę. W misce blendujemy ulubione owoce dziecka, nie dodajemy cukru, lecz białą czekoladę. Tutaj warto zachować proporcje, czyli na 10 dag owoców – 4 kostki czekolady. Masę mieszamy i gotujemy w garnku, aż do zgęstnienia. Teraz już tylko przekładamy masę do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Mega kaloria

Nasza ostatnia propozycja jest genialna w smaku, ale ma też mega dużo kalorii, ale raz za czas można sobie pozwolić na taką pyszność. Zatem do dzieła. W garnku umieszczamy jedną roztopioną czekoladę, następnie dodajemy 5 łyżek karmelu (może być masa krówkowa z puszki), następnie dodajemy jeszcze kawałki banana pokrojonego w kostkę oraz garść rozgniecionych malin. Ale to nadal nie koniec, bo przyda się jeszcze dodanie kieliszka ulubionego likieru. Całość mieszamy, co będzie chyba najtrudniejsze, a następnie łyżeczką tworzymy kleksy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki na 5 godzin.

Wszystkie nasze propozycje spełnią wasze oczekiwania, wszak ich smak jest bezbłędny, a przy tym nie są one trudne do przygotowania.

Tagi czekolada, czekoladki, formy, owoce, słodycze
Materiał zewnętrzny 1 października 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zdrowie na talerzu kontra śmietnikowe jedzenie. Czy zdrowe jedzenie może być smaczne i co jeść, aby dobrze się prezentować, a przy tym, by nam smakowało
Następny wpis Langosz – tradycyjny węgierski placek z ziemniakami
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pad thai z kurczakiem – prosty przepis z Tajlandii

Apple pie – kruchy placek z jabłkami czyli amerykańska wersja szarlotki

Biała kiełbasa pieczona w winie

Biała kiełbasa pieczona w winie

Żywność bogata w kolagen, która poprawi Twoje zdrowie

Grillowana cała ryba z sałatką z dodatkiem mikroliści w wykonaniu Renaty Głodek

Gazpacho, czyli pyszna, tradycyjna hiszpańska zupa pomidorowa na zimno

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?