Domowe ciasta są najsmaczniejsze i najzdrowsze, nawet jeżeli są kaloryczne. Ale poza robieniem ciast możecie iść o krok dalej i przygotować własnoręcznie czekoladki. My dzisiaj polecamy Wam te z owocami. Smakują obłędnie, a jakże przy tym się prezentują. Koniecznie skorzystajcie z naszych przepisów.
Malinowa dominacja w czekoladowej oprawie
Na samym początku przyda się foremka do czekoladek, ale jeżeli takowej nie macie, możecie wykorzystać formę silikonową do pieczenia. Wtedy przygotujecie np. trochę większe czekoladki, choć także foremka do makaroników się sprawdzi. Skoro formę/ foremkę już mamy to czas najwyższy na rozpoczęcie pracy. Do garnka wsypujemy około 20 dag malin, mogą być też mrożone, a następnie dodajemy 4 łyżeczki cukru i 5 łyżek wody. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy maliny zmiękną, a zasadniczo przybiorą plastyczna konsystencję, to dodatkowo warto je jeszcze zblendować. Gdy i ten etap mamy za sobą, należy poczekać aż maliny ostygną, a w międzyczasie roztopić tabliczkę białek czekolady. Możecie to zrobić w kąpieli wodnej albo też w mikrofalówce. Gdy i czekolada ma formę kremu, wlewamy ją do malin i łączymy składniki. Teraz już pójdzie z górki, a więc znowu roztapiamy czekoladę, ale tym razem gorzką i pędzelkiem smarujemy boki i dno foremek i nie żałujemy czekolady. Dzięki temu czekoladki nie będą pękać podczas wyjmowania. Wstawiamy blachę do lodówki na dwie godziny, następnie wyciągamy i napełniamy ją nadzieniem malinowym i ponownie wkładamy do schłodzenia, tym razem na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i smarujemy czekoladą górną część foremki, przykrywając nadzienie. Słodkości znowu lądują w lodówce, tym razem na 3 godziny i gotowe. Pozostaje już tylko zachwycanie się nimi i zjedzenie, najlepiej popijając do tego latte.
Czekoladowy zawrót głowy
Nasza druga propozycja to pomysł na czekoladki, które są w sumie ciastkami z nadzieniem z musem truskawkowym. Tutaj obowiązkowe są już formy silikonowe do pieczenia. Od razu przygotujcie więcej, bo temu smakołykowi nie można się oprzeć. Zatem czas przejść do pracy. W misce ubijamy 4 jajka, dodajemy roztopioną czekoladę (3 tabliczki) i pół szklanki białego cukru. Pozostaje jeszcze dodanie 4 łyżek mąki, ale płaskich. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż do połączenia masy. Pozostaje już tylko umieścić ciasto w blaszce i piec przez 25 minut w 180 stopniach. Po tym czasie taka słodkość będzie miała konsystencje gęstego musu bądź też będzie przypominać znane wszystkim czekoladki lodowe. W czasie gdy czekoladki się pieką, przygotowujemy masę. W misce umieszczamy 25 dag truskawek i blendujemy. Dodajemy do nich łyżkę śmietany oraz tabliczkę roztopionej czekolady i mieszamy. Mus gotowy. Teraz na pół przekrawamy czekoladki i na jedną część kładziemy mus, następnie przykrywamy drugą częścią. Efekt „wow” gwarantowany.
Coś dla małych łakomczuszków
Bądźmy szczerzy, większość dzieci uwielbia słodycze, a większość rodziców nie może im tej przyjemności odmówić. Ale zamiast kupować gotowce, lepiej przygotować je samodzielnie, no może niezupełnie, bo będziemy potrzebować białej czekolady, ale tylko odrobinę. W misce blendujemy ulubione owoce dziecka, nie dodajemy cukru, lecz białą czekoladę. Tutaj warto zachować proporcje, czyli na 10 dag owoców – 4 kostki czekolady. Masę mieszamy i gotujemy w garnku, aż do zgęstnienia. Teraz już tylko przekładamy masę do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Mega kaloria
Nasza ostatnia propozycja jest genialna w smaku, ale ma też mega dużo kalorii, ale raz za czas można sobie pozwolić na taką pyszność. Zatem do dzieła. W garnku umieszczamy jedną roztopioną czekoladę, następnie dodajemy 5 łyżek karmelu (może być masa krówkowa z puszki), następnie dodajemy jeszcze kawałki banana pokrojonego w kostkę oraz garść rozgniecionych malin. Ale to nadal nie koniec, bo przyda się jeszcze dodanie kieliszka ulubionego likieru. Całość mieszamy, co będzie chyba najtrudniejsze, a następnie łyżeczką tworzymy kleksy na papierze do pieczenia i wkładamy do lodówki na 5 godzin.
Wszystkie nasze propozycje spełnią wasze oczekiwania, wszak ich smak jest bezbłędny, a przy tym nie są one trudne do przygotowania.