Potrzebne składniki
- 0,5 szklanki ryżu do risotto
- 500 ml bulionu warzywnego
- 0,5 cukinii
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
- po 1/3 łyżeczki curry lub kurkumy (bazylii, szałwii)
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki oliwy
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Poszatkowaną drobno cebulę podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i posiekany drobno czosnek. Smażymy chwilę i wrzucamy ryż. Mieszamy i podsmażamy około 1 minuty.
- Dodajemy pokrojone suszone pomidory i curry. Dolewamy partiami bulion i gotujemy do odparowania każdej płynnej zawartości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania gdy ryż będzie już miękki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Chwilę gotujemy całość mieszając.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z cukinią i pomidorami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Chciałabyś kupić produkty na ten przepis przez internet – zrób zakupy spożywcze online.