Kosą po patelni Przepisy Cukinia Risotto z cukinią i pomidorami

Risotto z cukinią i pomidorami

0

Wegetariańska wersja risotto z cukinia i pomidorami powinna przypaść do gustu nie tylko miłośnikom dań bez mięsa. Wilgotny ryż aromat pomidorów i miękkość cukinii a wszystko otoczone bogatym aromatem ziół. Dla mnie pycha ale jeśli czegoś Wam w tym brakuje to można dodać podsmażonego kurczaka. Może też być to dodatek do pieczeni czy innego mięsa ale spokojnie funkcjonuje jako samodzielne danie.

Risotto z cukinią i pomidorami

Risotto z cukinią i pomidorami

Czas przygotowania 10 minut/y

Czas gotowania 20 minut/y

Czas całkowity 30 minut/y

Wielkość porcji 2 osoby

Składniki

  • 0,5 szklanki ryżu do risotto
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 0,5 cukinii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy
  • po 1/3 łyżeczki curry lub kurkumy, bazylii, szałwii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Poszatkowaną drobno cebulę podsmażamy lekko na oliwie. Dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię i posiekany drobno czosnek. Smażymy chwilę i wrzucamy ryż. Mieszamy i podsmażamy około 1 minuty.
  2. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i curry. Dolewamy partiami bulion i gotujemy do odparowania każdej płynnej zawartości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  3. Pod koniec gotowania gdy ryż będzie już miękki doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Chwilę gotujemy całość mieszając.
- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/risotto-z-cukinia-i-pomidorami/
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Cukinia

Zobacz też

Kotlety mielone z kurczaka z porem i orzechami

Dziś naprawdę coś pysznego. Jedliście kiedyś kotlety mielone z kurczaka z porem i orzecham…