w , ,

Risotto z pomidorami i szpinakiem



Pełne smaków risotto z pomidorami i szpinakiem, smakuje nie tylko miłośnikom kuchni wegetariańskiej. Wino, cebula i zastosowanie dwóch rodzajów pomidorów, podkreśla smak i powoduje, że danie jest pełne i bogate. Można posypać po wierzchu tartym parmezanem. Ma kremową, lepką konsystencję i musi być wilgotne. Dla mnie coś wspaniałego - polecam.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Risotto z pomidorami i szpinakiem

Potrzebne składniki

  • 1 szklanka ryżu na risotto
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 3-4 spore kawałki suszonego pomidora
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 duża cebula czerwona
  • pieprz ziołowy
  • kilka liści bazylii
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania

  • Masło rozpuszczamy w garnku i wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Smażymy chwilę i wrzucamy ryż. Mieszamy i podsmażamy około 1 minuty.
  • Dolewamy wino i pozwalamy by odparowało.
  • Dodajemy pokrojone drobno suszone pomidory. Dolewamy partiami bulion i gotujemy do odparowania każdej płynnej zawartości na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  • W połowie bulionu dodajemy szpinak.
  • Pod koniec gotowania gdy ryż będzie już miękki dodajemy pokrojone w kawałki pomidory koktajlowe, doprawiamy pieprzem i bazylią. Chwilę gotujemy i gotowe.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Risotto z pomidorami i szpinakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Avatar
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze