Regeneracja powłok nieprzywierających

Materiał zewnętrzny

Czy zadrapana patelnia lub garnek nadają się tylko do kosza? Nic bardziej mylnego. Zużytą powłokę można poddać renowacji, dzięki czemu patelnia zachowa swoją użyteczność i będziemy cieszyć się nią przez długi czas. Czym tak naprawdę jest powłoka non-stick i jak można ją regenerować?

Co to jest powłoka nieprzywierająca?

Powłoka nieprzywierająca, inaczej non-stick, stosowana jest na powierzchniach patelni, garnków, blach, gofrownic i innych naczyń gastronomicznych. Doskonale nadają się do przygotowywania jajek, naleśników, placków, warzyw, ryb czy mięs, nawet w bardzo wysokiej temperaturze. 

Powłoki pozwalają na niskotłuszczowe, a nawet beztłuszczowe, przygotowywanie potraw. Zastosowanie specjalnych nieprzywierających materiałów sprawia, że żywność trudniej jest przypalić. Powłoka non-stick ułatwia gotowanie i zapobiega przywieraniu potraw, dzięki czemu nie trzeba jej skrobać po użyciu. Regeneracji powłok można dokonywać wielokrotnie na jednym naczyniu gastronomicznym, co pozwala zaoszczędzić nawet 50% budżetu, jaki trzeba przeznaczać na nowe naczynia.

Zalety powłok non-stick

Korpus patelni czy garnków może być wykonany z aluminium pokryty powłoką zabezpieczającą, dzięki czemu naczynia są lekkie i łatwe w przenoszeniu. Materiał gwarantuje również dobre przewodzenie ciepła, nagrzewając się szybciej niż żeliwo czy stal. Nawet smażenie beztłuszczowe nie spowoduje przywierania żywności. Powłoki non-stick mają wiele zalet, jednak, aby naczynia służyły przez długi czas, należy pamiętać o ich właściwym użytkowaniu. Przede wszystkim do mieszania czy przewracania potraw trzeba używać wyłącznie silikonowych, nylonowych lub drewnianych akcesoriów. W przeciwnym wypadku powłoka może ulec zarysowaniu lub zacząć się ścierać. 

Renowacja powłok nieprzywierających

Każde naczynie w trakcie eksploatacji ulega zarysowaniom czy uszkodzeniom, jednak nie ma konieczności wyrzucania patelni czy garnków, szczególnie, jeżeli ich cena była wysoka. Naczynia do smażenia lub pieczenia mogą służyć przez wiele lat, a kluczem do długowieczności jest możliwość wymiany powłoki. Taka wymiana wymaga jednak specjalistycznego sprzętu i dużego doświadczenia, dlatego należy to zadanie powierzyć specjalistom. Nelvi Gastro posiada wieloletnie doświadczenie w nakładaniu powłok, a obecnie świadczy również specjalistyczne usługi nakładania wysokiej jakości powłok fluoropolimerowych z serii Vitaflon® i Viflon® dedykowanych dla branży gastronomicznej i hotelarskiej. Regeneracja powłoki  garnków, patelni, blach i innych sprzętów kuchennych pozwala wydłużyć żywotność sprzętu. Renowacja polega na usunięciu zużytej powłoki i aplikacji nowej. Sprzęt kuchenny jest od razu gotowy do użytku i zapobiega przywieraniu dokładnie tak samo jak nowy. Wymiana powłoki – co zapewne ucieszy wielu managerów restauracji – jest tańsze od wymiany sprzętu na nowy.

Poleć ten wpis innym
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze