Pyzy z mięsem

4 min. czytania
4
2
Pyzy.... mmmm bardzo konkretne danie. Jedne z moich ulubionych klusek zaraz po pierogach. Może to nie jest jedzenie fit ale mam to gdzieś bo jest smaczne. Oj bardzo smaczne. Pyzy świetnie się przechowuje zamrożone i można też odsmażać je na patelni.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Pyzy z mięsem
Składniki:

Ciasto na pyzy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki - pół ziemniaczanej (pół pszennej)
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suszone przyprawy:bazylia (oregano, tymianek. łyżeczka Vegety, szczypta słodkiej papryki.)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól. pieprz
  • olej
Sposób wykonania:
  • Na kilogram mięsa bierzemy kilogram ziemniaków..Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
  • Wkładamy do miski zostawiając wolną 1/4 część, gdzie później jak wystygną wsypujemy mąki i wbijamy jajko.
  • Cebulę przesmażamy na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia. Część cebuli zostawiamy do polania pyz.
  • Dodajemy zmielone mięso, koncentrat i przyprawy, smażymy ok.10 min.
  • Po przestudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.
  • W tym czasie jak mięso będzie stygło robimy ciasto zagniatając wszystkie składniki na gładką masę.
  • Robimy dwa rulony i kroimy na plastry. Plastry w ręku lekko rozgniatamy i nakładamy farsz. Zlepiamy formując podłużne pyzy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju,od wypłynięcia ok.4-5 min.
  • Podawać polane zeszkloną cebulką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pyzy z mięsem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 106
  •  
  •  
  •  
    106
    Udostępnienia

4
Napisz coś od Siebie

avatar

4 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
возвращение в брайдсхед скачать книгу fb2схема санатория усть качкаKrystyna KrejnerKosą po patelni Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
возвращение в брайдсхед скачать книгу fb2
Gość

Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!| а

схема санатория усть качка
Gość

I savour, result in I found exactly what I was taking a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye| а

Krystyna Krejner
Gość
Krystyna Krejner

moja wersja: to pół na pół ziemniaki tarte z gotowanymi i mąką ziemniaczaną…tarte oczywiście bez płynu odsączone…

Kosą po patelni
Gość

Majka dzięki za uwagę o koncentracie 🙂 Pozdrawiam

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).