Pyzy z mięsem

7 minuty czytania

Pyzy.... mmmm bardzo konkretne danie. Jedne z moich ulubionych klusek zaraz po pierogach. Może to nie jest jedzenie fit ale mam to gdzieś bo jest smaczne. Oj bardzo smaczne. Pyzy świetnie się przechowuje zamrożone i można też odsmażać je na patelni.

Pyzy z mięsem

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 40 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 1 godzina

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto na pyzy:
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki - pół ziemniaczanej, pół pszennej
  • 1 jajko
    Farsz:
  • 1 kg mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suszone przyprawy:bazylia, oregano, tymianek. łyżeczka Vegety, szczypta słodkiej papryki.
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól. pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  1. Na kilogram mięsa bierzemy kilogram ziemniaków..Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
  2. Wkładamy do miski zostawiając wolną 1/4 część, gdzie później jak wystygną wsypujemy mąki i wbijamy jajko.
  3. Cebulę przesmażamy na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia. Część cebuli zostawiamy do polania pyz.
  4. Dodajemy zmielone mięso, koncentrat i przyprawy, smażymy ok.10 min.
  5. Po przestudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.
  6. W tym czasie jak mięso będzie stygło robimy ciasto zagniatając wszystkie składniki na gładką masę.
  7. Robimy dwa rulony i kroimy na plastry. Plastry w ręku lekko rozgniatamy i nakładamy farsz. Zlepiamy formując podłużne pyzy.
  8. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju,od wypłynięcia ok.4-5 min.
  9. Podawać polane zeszkloną cebulką.