Pyzy z mięsem

Kosą po patelni
Pyzy.... mmmm bardzo konkretne danie. Jedne z moich ulubionych klusek zaraz po pierogach. Może to nie jest jedzenie fit ale mam to gdzieś bo jest smaczne. Oj bardzo smaczne. Pyzy świetnie się przechowuje zamrożone i można też odsmażać je na patelni.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Jak wykonać przepis na - Pyzy z mięsem

Potrzebne składniki

Ciasto na pyzy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki - pół ziemniaczanej (pół pszennej)
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suszone przyprawy:bazylia (oregano, tymianek. łyżeczka Vegety, szczypta słodkiej papryki.)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól. pieprz
  • olej

Sposób wykonania

  • Na kilogram mięsa bierzemy kilogram ziemniaków..Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
  • Wkładamy do miski zostawiając wolną 1/4 część, gdzie później jak wystygną wsypujemy mąki i wbijamy jajko.
  • Cebulę przesmażamy na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia. Część cebuli zostawiamy do polania pyz.
  • Dodajemy zmielone mięso, koncentrat i przyprawy, smażymy ok.10 min.
  • Po przestudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.
  • W tym czasie jak mięso będzie stygło robimy ciasto zagniatając wszystkie składniki na gładką masę.
  • Robimy dwa rulony i kroimy na plastry. Plastry w ręku lekko rozgniatamy i nakładamy farsz. Zlepiamy formując podłużne pyzy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju,od wypłynięcia ok.4-5 min.
  • Podawać polane zeszkloną cebulką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pyzy z mięsem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
4 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!| а

I savour, result in I found exactly what I was taking a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye| а

Krystyna Krejner

moja wersja: to pół na pół ziemniaki tarte z gotowanymi i mąką ziemniaczaną…tarte oczywiście bez płynu odsączone…

Kosą po patelni

Majka dzięki za uwagę o koncentracie 🙂 Pozdrawiam