Pyzy z mięsem

2 min. czytania
2
2
Pyzy.... mmmm bardzo konkretne danie. Jedne z moich ulubionych klusek zaraz po pierogach. Może to nie jest jedzenie fit ale mam to gdzieś bo jest smaczne. Oj bardzo smaczne. Pyzy świetnie się przechowuje zamrożone i można też odsmażać je na patelni.
Czas przygotowania: 40 min.
Czas gotowania: 20 min.
Czas całkowity: 1 godz.
Drukuj przepis

Składniki:

Ciasto na pyzy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki - pół ziemniaczanej (pół pszennej)
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suszone przyprawy:bazylia (oregano, tymianek. łyżeczka Vegety, szczypta słodkiej papryki.)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól. pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  • Na kilogram mięsa bierzemy kilogram ziemniaków..Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
  • Wkładamy do miski zostawiając wolną 1/4 część, gdzie później jak wystygną wsypujemy mąki i wbijamy jajko.
  • Cebulę przesmażamy na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia. Część cebuli zostawiamy do polania pyz.
  • Dodajemy zmielone mięso, koncentrat i przyprawy, smażymy ok.10 min.
  • Po przestudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.
  • W tym czasie jak mięso będzie stygło robimy ciasto zagniatając wszystkie składniki na gładką masę.
  • Robimy dwa rulony i kroimy na plastry. Plastry w ręku lekko rozgniatamy i nakładamy farsz. Zlepiamy formując podłużne pyzy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju,od wypłynięcia ok.4-5 min.
  • Podawać polane zeszkloną cebulką.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyc…