Pyzy.... mmmm bardzo konkretne danie. Jedne z moich ulubionych klusek zaraz po pierogach. Może to nie jest jedzenie fit ale mam to gdzieś bo jest smaczne. Oj bardzo smaczne. Pyzy świetnie się przechowuje zamrożone i można też odsmażać je na patelni.
Jak wykonać przepis na - Pyzy z mięsemPotrzebne składniki
Ciasto na pyzy:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mąki - pół ziemniaczanej (pół pszennej)
- 1 jajko
Farsz:
- 1 kg mięsa wieprzowego lub z indyka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- suszone przyprawy:bazylia (oregano, tymianek. łyżeczka Vegety, szczypta słodkiej papryki.)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól. pieprz
- olej
Sposób wykonania
- Na kilogram mięsa bierzemy kilogram ziemniaków..Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
- Wkładamy do miski zostawiając wolną 1/4 część, gdzie później jak wystygną wsypujemy mąki i wbijamy jajko.
- Cebulę przesmażamy na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia. Część cebuli zostawiamy do polania pyz.
- Dodajemy zmielone mięso, koncentrat i przyprawy, smażymy ok.10 min.
- Po przestudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.
- W tym czasie jak mięso będzie stygło robimy ciasto zagniatając wszystkie składniki na gładką masę.
- Robimy dwa rulony i kroimy na plastry. Plastry w ręku lekko rozgniatamy i nakładamy farsz. Zlepiamy formując podłużne pyzy.
- Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju,od wypłynięcia ok.4-5 min.
- Podawać polane zeszkloną cebulką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pyzy z mięsem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
… [Trackback]
[…] Read More here: kosapopatelni.pl/pyzy-z-miesem/trackback/ […]
Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!| а
I savour, result in I found exactly what I was taking a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye| а
moja wersja: to pół na pół ziemniaki tarte z gotowanymi i mąką ziemniaczaną…tarte oczywiście bez płynu odsączone…
Majka dzięki za uwagę o koncentracie 🙂 Pozdrawiam