Pyzy z mięsem

2 min. czytania
2
2
Pyzy.... mmmm bardzo konkretne danie. Jedne z moich ulubionych klusek zaraz po pierogach. Może to nie jest jedzenie fit ale mam to gdzieś bo jest smaczne. Oj bardzo smaczne. Pyzy świetnie się przechowuje zamrożone i można też odsmażać je na patelni.
Przygotowanie: 40 min.
Gotowanie: 20 min.
Łącznie: 1 godz.
Przepis na:

Pyzy z mięsem

Składniki:

Ciasto na pyzy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki - pół ziemniaczanej (pół pszennej)
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 kg mięsa wieprzowego lub z indyka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • suszone przyprawy:bazylia (oregano, tymianek. łyżeczka Vegety, szczypta słodkiej papryki.)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól. pieprz
  • olej

Sposób wykonania:

  • Na kilogram mięsa bierzemy kilogram ziemniaków..Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,następnie jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę.
  • Wkładamy do miski zostawiając wolną 1/4 część, gdzie później jak wystygną wsypujemy mąki i wbijamy jajko.
  • Cebulę przesmażamy na oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę do zeszklenia. Część cebuli zostawiamy do polania pyz.
  • Dodajemy zmielone mięso, koncentrat i przyprawy, smażymy ok.10 min.
  • Po przestudzeniu dodajemy jajko i mieszamy.
  • W tym czasie jak mięso będzie stygło robimy ciasto zagniatając wszystkie składniki na gładką masę.
  • Robimy dwa rulony i kroimy na plastry. Plastry w ręku lekko rozgniatamy i nakładamy farsz. Zlepiamy formując podłużne pyzy.
  • Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju,od wypłynięcia ok.4-5 min.
  • Podawać polane zeszkloną cebulką.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

2 komentarze

  1. Avatar

    Krystyna Krejner - 15 czerwca 2017 w 20:30

    moja wersja: to pół na pół ziemniaki tarte z gotowanymi i mąką ziemniaczaną…tarte oczywiście bez płynu odsączone…

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

  2. Kosą po patelni

    Kosą po patelni - 22 maja 2017 w 13:38

    Majka dzięki za uwagę o koncentracie 🙂 Pozdrawiam

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…