w , , ,

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Uwielbiam smak ciasta ptysiowego w połączeniu ze śmietaną czy budyniem. Pamiętam też jak nie raz wracając z kościoła w niedzielę odwiedzało się cukiernię i kupowało ptysie z bitą śmietaną. Tylko, że tamte były wypełnione jakąś dziwną masą pełną cukru ale też miały swój urok i miłą lekko chrupiącą skórkę. Nie jednak wolę bitą śmietanę. Świetna delikatna przekąska w sam raz na raz.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 50 min.
Jak wykonać przepis na - Ptysie z bitą śmietaną

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka

Nadzienie:

  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • czubata łyżka cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Sposób wykonania

  • Mleko z wodą, masłem,cukrem i szczyptą soli wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  • Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę intensywnie mieszając, naprawdę róbcie to szybko i energicznie.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy wstawiamy znów na gaz i gotujemy cały czas mieszając ok 3-4 minuty.
  • Całość przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach około 1 minutę.
  • Lekko przestudzamy i miksując wbijamy kolejno po jednym jajku. Masa musi być jednolita i błyszcząca.
  • Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniej więcej 2-3 cm porcje na blaszkę wyłożoną papierem, zachowując odstępy.
  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 min. Sami oceniajcie czas muszą być złociste.
  • Śmietanę schłodzoną ubijamy mikserem dodając powoli cukier puder.
  • Ptysie studzimy robimy w nich otworki i wstrzykujemy do środka bitą śmietanę. Lub przekrawamy na pół i nakładamy ją pomiędzy warstwy.
  • Całość posypujemy cukrem pudrem.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptysie z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Merenwen Wolf

Z ptysi zawsze wyjadałam krem 😛 Ale może te domowe zasmakują mi w całości 😊

http://kuchniaellie.blogspot.com/2017/08/tarta-bananowa-z-budyniem-weganska-bez.html

Kosą po patelni

te są na jeden haps krem co najwyżej wysysać można 🙂

Przemysław "czarny" Piątek

Takie ptysie to zawsze i wszędzie. wyglądają pysznie 🙂

Dietetyczne Fanaberie

Na takie grzeszki można sobie pozwolić co jakiś czas.! A nawet warto 🙂

Kosą po patelni

system nagród u mnie działa co jakiś czas jak byłem grzeczny a tym za dużo cukru to nie ma więc kilka mniam i nie ma 🙂