Kosą po patelni Przepisy Ciasta i desery Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

8 min. czytania
6
0
980

Uwielbiam smak ciasta ptysiowego w połączeniu ze śmietaną czy budyniem. Pamiętam też jak nie raz wracając z kościoła w niedzielę odwiedzało się cukiernię i kupowało ptysie z bitą śmietaną. Tylko, że tamte były wypełnione jakąś dziwną masą pełną cukru ale też miały swój urok i miłą lekko chrupiącą skórkę. Nie jednak wolę bitą śmietanę. Świetna delikatna przekąska w sam raz na raz.

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Wielkość porcji 3-4 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 30 minut/y
Czas całkowity 50 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka
    Nadzienie:
  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • czubata łyżka cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Mleko z wodą, masłem,cukrem i szczyptą soli wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  2. Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę intensywnie mieszając, naprawdę róbcie to szybko i energicznie.
  3. Po uzyskaniu jednolitej masy wstawiamy znów na gaz i gotujemy cały czas mieszając ok 3-4 minuty.
  4. Całość przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach około 1 minutę.
  5. Lekko przestudzamy i miksując wbijamy kolejno po jednym jajku. Masa musi być jednolita i błyszcząca.
  6. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniej więcej 2-3 cm porcje na blaszkę wyłożoną papierem, zachowując odstępy.
  7. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 min. Sami oceniajcie czas muszą być złociste.
  8. Śmietanę schłodzoną ubijamy mikserem dodając powoli cukier puder.
  9. Ptysie studzimy robimy w nich otworki i wstrzykujemy do środka bitą śmietanę. Lub przekrawamy na pół i nakładamy ją pomiędzy warstwy.
  10. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Kotlety ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z papryką, cebulą i sosem pieczarkowym to obiadek z mojego dzieciństw…