Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Przepisy na Thermomix
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini

Kosą po patelni
11 grudnia 2024
Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini
Ptysie z bitą śmietaną – wersja mini
Uwielbiam smak ciasta ptysiowego w połączeniu ze śmietaną czy budyniem. Pamiętam też jak nie raz wracając z kościoła w niedzielę odwiedzało się cukiernię i kupowało ptysie z bitą śmietaną. Tylko, że tamte były wypełnione jakąś dziwną masą pełną cukru ale też miały swój urok i miłą lekko chrupiącą skórkę. Nie jednak wolę bitą śmietanę. Świetna delikatna przekąska w sam raz na raz.
Przygotowanie: 20 min. min.
Gotowanie: 30 min. min.
Łącznie: 50 min. min.
Jak wykonać przepis na - Ptysie z bitą śmietaną

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jajka

Nadzienie:

  • 250 ml śmietany 30% lub 36%
  • czubata łyżka cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Jeśli podoba Ci się moja praca - doceń to i...
Ad imageAd image

Sposób wykonania

  • Mleko z wodą, masłem,cukrem i szczyptą soli wlewamy do garnka i zagotowujemy.
  • Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę intensywnie mieszając, naprawdę róbcie to szybko i energicznie.
  • Po uzyskaniu jednolitej masy wstawiamy znów na gaz i gotujemy cały czas mieszając ok 3-4 minuty.
  • Całość przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach około 1 minutę.
  • Lekko przestudzamy i miksując wbijamy kolejno po jednym jajku. Masa musi być jednolita i błyszcząca.
  • Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniej więcej 2-3 cm porcje na blaszkę wyłożoną papierem, zachowując odstępy.
  • Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 min. Sami oceniajcie czas muszą być złociste.
  • Śmietanę schłodzoną ubijamy mikserem dodając powoli cukier puder.
  • Ptysie studzimy robimy w nich otworki i wstrzykujemy do środka bitą śmietanę. Lub przekrawamy na pół i nakładamy ją pomiędzy warstwy.
  • Całość posypujemy cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptysie z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

ptysie bita smietana 1
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Merenwen Wolf
Merenwen Wolf
12 kwietnia 2019 16:53

Z ptysi zawsze wyjadałam krem 😛 Ale może te domowe zasmakują mi w całości 😊

http://kuchniaellie.blogspot.com/2017/08/tarta-bananowa-z-budyniem-weganska-bez.html

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
28 sierpnia 2017 14:49

te są na jeden haps krem co najwyżej wysysać można 🙂

0
Odpowiedz
Przemysław "czarny" Piątek
Przemysław "czarny" Piątek
28 sierpnia 2017 14:05

Takie ptysie to zawsze i wszędzie. wyglądają pysznie 🙂

0
Odpowiedz
Dietetyczne Fanaberie
Dietetyczne Fanaberie
26 sierpnia 2017 11:52

Na takie grzeszki można sobie pozwolić co jakiś czas.! A nawet warto 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Odpowiedz  Dietetyczne Fanaberie
26 sierpnia 2017 15:12

system nagród u mnie działa co jakiś czas jak byłem grzeczny a tym za dużo cukru to nie ma więc kilka mniam i nie ma 🙂

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
  • Jakie są objawy niedoboru kolagenu?
  • Firany do salonu – długie czy krótkie?
szczeniak

Szczeniak w domu – na co warto zwrócić uwagę, żeby nie zwariować?

Obiady dla zapracowanych

Szybkie i zdrowe obiady dla zapracowanych – 10 prostych pomysłów

ai technologia

Jak sztuczna inteligencja zmienia nasze codzienne życie?

swieta pies

Jak zadbać o psa i kota w trakcie świąt? Bezpieczeństwo i komfort pupili

body Cover

5 ciekawych faktów dotyczących Twojego ciała

marnowaniejedzeniawkuchni

Jak nie marnować jedzenia i pieniędzy w kuchni?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?