Potrzebne składniki
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 jajka
Nadzienie:
- 250 ml śmietany 30% lub 36%
- czubata łyżka cukru pudru
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
Sposób wykonania
- Mleko z wodą, masłem,cukrem i szczyptą soli wlewamy do garnka i zagotowujemy.
- Kiedy się zagotuje zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę intensywnie mieszając, naprawdę róbcie to szybko i energicznie.
- Po uzyskaniu jednolitej masy wstawiamy znów na gaz i gotujemy cały czas mieszając ok 3-4 minuty.
- Całość przekładamy do miski i miksujemy na małych obrotach około 1 minutę.
- Lekko przestudzamy i miksując wbijamy kolejno po jednym jajku. Masa musi być jednolita i błyszcząca.
- Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy mniej więcej 2-3 cm porcje na blaszkę wyłożoną papierem, zachowując odstępy.
- Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20-30 min. Sami oceniajcie czas muszą być złociste.
- Śmietanę schłodzoną ubijamy mikserem dodając powoli cukier puder.
- Ptysie studzimy robimy w nich otworki i wstrzykujemy do środka bitą śmietanę. Lub przekrawamy na pół i nakładamy ją pomiędzy warstwy.
- Całość posypujemy cukrem pudrem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptysie z bitą śmietaną wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Z ptysi zawsze wyjadałam krem 😛 Ale może te domowe zasmakują mi w całości 😊
http://kuchniaellie.blogspot.com/2017/08/tarta-bananowa-z-budyniem-weganska-bez.html
te są na jeden haps krem co najwyżej wysysać można 🙂
Takie ptysie to zawsze i wszędzie. wyglądają pysznie 🙂
Na takie grzeszki można sobie pozwolić co jakiś czas.! A nawet warto 🙂
system nagród u mnie działa co jakiś czas jak byłem grzeczny a tym za dużo cukru to nie ma więc kilka mniam i nie ma 🙂