Kosą po patelniKosą po patelniKosą po patelni
  • Gotowanie
    • Przepisy
      • Przepisy z filmem
      • Ciasta i desery
      • Dania obiadowe
      • Śniadania i przystawki
      • Chleb i bułki
      • Sałatki i surówki
      • Drinki i napoje
      • Przetwory
      • Wegetariańskie
      • Święta i okazje
      • Wasze przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Kosą po patelniKosą po patelni
Szukaj
  • Gotowanie
    • Przepisy
    • Diety i zdrowe odżywianie
    • Porady kulinarne
    • Kuchnia od podstaw
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Ciekawe miejsca
  • Thermomix
    • Poznaj Thermomix TM7
    • Thermomix TM7 kontra TM6
    • Przepisy na Thermomix
  • Zdrowie
  • Lifestyle
    • Porady
    • Firma i praca
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Muzyka
  • Dom i ogród
  • Turystyka
  • Zwierzęta
  • Technologie
  • Usługi
    • Współpraca reklamowa
    • Copywriting
    • Strony Internetowe
    • Administracja WordPress
    • Obsługa Sklepów Internetowych
    • Obsługa kont SM
Follow US
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2024 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Ciasta i desery

Ptasie mleczko malinowe – ciasto przypadkowo postawione na głowie

Kosą po patelni
27 lipca 2020
malinowe ptasie mleczko
Historia tego ciasta jest jak i samo ciasto postawiona na głowie. Ptasie mleczko malinowe postanowiłem zrobić na urodziny mojej Siostry i urodziny Taty. Przepis zmodyfikowałem od znajomej (Ptasie mleczko babci Krysi) i wszystko by było super gdyby nie to, że postanowiłem je zrobić rano, w dzień imprezy. Trochę za długo pospałem, potem powolny rozruch, no i w końcu impreza o 14 dopiero. I co? O 11 zacząłem liczyć, że nijak mi czasu na to by ciasto powstało nie wystarczy. A była piękna niedziela, niehandlowa więc o zmianach w koncepcjach na antykoncepcję nie było już mowy. No dobrze, to robię co wyjdzie to będzie. Oczywiście biszkopt wystygł w miarę, ale że był upał to galaretki nijak się ściąć nie chciały. Zapadła decyzja – trudno stężeją w drodze Tak więc połączyłem jeszcze bardzo płynne galaretki z mlekiem i takie coś wylałem na biszkopt. Stało się coś co przewidywałem i biszkopt zaczął pływać. Zrobiła się z niego łódź, dryfująca po odmętach ptasiego mleczka. Ale czy to problem? Ciasto stanęło na głowie i tyle. Na wierzch maliny, czekolada i do lodówki. Miałem jeszcze pół godziny by doprowadzić ciasto do formy nadającej się do transportu i się udało.
A teraz kulminacja czyli co się okazało dzięki temu wypadkowi. Biszkopt pływając w piance, cześć z niej wchłonął przez co się fajnie nasączył i nie był suchy. To, że nie było spodu, w ogóle nie przeszkadzało wystarczyło odkrajać ciasto od blaszki i tyle. Ciasto wyszło pyszne i zaskakujące bo nikt nie spodziewał się pianki na dnie i wywoływało efekt "ale o co chodzi", a powiedzcie szczerze, że czasem miło usłyszeć szereg pytań. Ogólnie możecie poczekać aż galaretki zaczną przypominać kisiel, a nie wodę i dopiero wtedy je miksować i wylać na biszkopt i wyjdzie pewnie zupełnie prawidłowe ciasto – tylko po co?
Przygotowanie: 15 min. min.
Gotowanie: 30 min. min.
Czekanie: 2 godz. godz.
Łącznie: 2 godz. godz. 45 min. min.
Ilość porcji 8 i więcej osób
5 from 2 votes
Jak wykonać przepis na – Ptasie mleczko malinowe

Potrzebne składniki

Biszkopt kakaowy

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka

Ptasie mleczko malinowe

  • 1 puszka mleka zagęszczonego – słodzonego
  • 3 opakowania galaretki malinowej
  • 1 litr wody

Do dekoracji

  • 500 g malin
  • 1/2 tabliczki czekolady
Jeśli podoba Ci się moja praca – doceń to i…
Ad imageAd image

Sposób wykonania

Przygotowuję biszkopt

  • Rozdzieliłem żółtka i białka jajek i zmiksowałem białka na sztywno. Dalej miksując dodawałem po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku.
  • Sypkie składniki wymieszałem ze sobą i dodałem do jajek z cukrem tym razem już nie miksując ale dokładnie wszystko wymieszałem łyżką.
  • Ciasto przełożyłem do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36×25 cm i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
  • Gdy ciasto się upiekło wyjąłem je z blaszki odwracając spodem do góry i wystudziłem. Jak już wystygło wsadziłem je ponownie do blaszki (spód ma być na górze).

Ptasie mleczko

  • Zagotowałem litr wody i rozpuściłem w nim galaretki. Zostawiłem do lekkiego stężenia (jak już pisałem ja je tylko wystudziłem, ale stężeć jakoś nie chciały).
  • Dodałem do galaretek schłodzone wcześniej mleko z puszki i całość zmiksowałem na wysokich obrotach.
  • Powstałą piankę wylałem na biszkopt. Zrobicie z tężejących galaretek to utrzyma się na powierzchni, jak z płynnych to zacznie się ładnie unosić na piance, która wpłynie pod niego.
  • Na wierzch wyłożyłem maliny i posypałem startą na tarce czekoladą. Teraz wystarczy nasze ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę i poczekać.
Możecie też zaskoczyć gości inną opcją tego ciasta podaną w formie deseru w pucharkach. Wystarczy upieczony biszkopt pokroić w kawałki, zapakować do pucharków i zalać pianką. Posypać malinami i czekoladą i wstawić do lodówki. 

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptasie mleczko malinowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:

📞 514 183 202

Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!

malinowe ptasie mleczko
Poleć ten wpis innym
Facebook Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Blendman
Blendman
27 lipca 2020 17:06

Wygląda super 🙂

1
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
27 lipca 2020 12:51

Czarodziej 🙂 Koniec końców i tak wyszło super ciacho, masz Ty rękę do ciast 🙂

0
Odpowiedz
Kosą po patelni
Kosą po patelni
Autor
Odpowiedz  Słodko Słodka
29 lipca 2020 14:04

Ale powiem Ci że się wystraszyłem jak ten biszkopt zaczął pływać 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
Odpowiedz  Kosą po patelni
1 sierpnia 2020 22:28

Ja też bym była w stresie 😉

0
Odpowiedz
Thermomix

Ostatnie wpisy

  • Odkryj dwa oblicza Grecji: Od złotych zachodów do górskich Monasterów
  • Tester hoteli – lifestyle’owa praca dla tych, którzy kochają komfort i smak
  • Kolagen : Ranking najlepszych. Jaki kolagen na stawy?
  • Porównanie blendera bezprzewodowego i przewodowego
  • Mąż mnie nie szanuje – jak rozpoznać problem i co z nim zrobić?
przetwory

Domowe przetwory – 10 przepisów, które musisz wypróbować!

generative ai

Generatywna AI w praktyce: Co musisz wiedzieć o trendzie przyszłości

Obiady dla zapracowanych

Szybkie i zdrowe obiady dla zapracowanych – 10 prostych pomysłów

kuchniasezonowa zima

Sezonowe gotowanie – co warto jeść zimą?

przyprawy

Jak przyprawy mogą odmienić smak potraw?

planynowyrok

Noworoczne postanowienia bez presji – jak ustalać małe cele i cieszyć się ich realizacją?

Pokaż więcej
Inne nasze serwisy: Myśli Potarganej - TwojeCentrum.pl
© 2017-2025 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone.
  • O mnie
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
wpDiscuz
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Zapomniałeś hasło?