Potrzebne składniki
Biszkopt kakaowy
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
Ptasie mleczko malinowe
- 1 puszka mleka zagęszczonego – słodzonego
- 3 opakowania galaretki malinowej
- 1 litr wody
Do dekoracji
- 500 g malin
- 1/2 tabliczki czekolady
Sposób wykonania
Przygotowuję biszkopt
- Rozdzieliłem żółtka i białka jajek i zmiksowałem białka na sztywno. Dalej miksując dodawałem po trochu cukier, a następnie po jednym żółtku.
- Sypkie składniki wymieszałem ze sobą i dodałem do jajek z cukrem tym razem już nie miksując ale dokładnie wszystko wymieszałem łyżką.
- Ciasto przełożyłem do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 36×25 cm i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
- Gdy ciasto się upiekło wyjąłem je z blaszki odwracając spodem do góry i wystudziłem. Jak już wystygło wsadziłem je ponownie do blaszki (spód ma być na górze).
Ptasie mleczko
- Zagotowałem litr wody i rozpuściłem w nim galaretki. Zostawiłem do lekkiego stężenia (jak już pisałem ja je tylko wystudziłem, ale stężeć jakoś nie chciały).
- Dodałem do galaretek schłodzone wcześniej mleko z puszki i całość zmiksowałem na wysokich obrotach.
- Powstałą piankę wylałem na biszkopt. Zrobicie z tężejących galaretek to utrzyma się na powierzchni, jak z płynnych to zacznie się ładnie unosić na piance, która wpłynie pod niego.
- Na wierzch wyłożyłem maliny i posypałem startą na tarce czekoladą. Teraz wystarczy nasze ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę i poczekać.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptasie mleczko malinowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Wygląda super 🙂
Czarodziej 🙂 Koniec końców i tak wyszło super ciacho, masz Ty rękę do ciast 🙂
Ale powiem Ci że się wystraszyłem jak ten biszkopt zaczął pływać 🙂
Ja też bym była w stresie 😉