Kosą po patelni Historie kulinarne Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

0

Często zamawiasz pizzę z popularnych pizzerii, takich jak np. Gusto Dominium i delektujesz się jej smakiem? Czy jednak zastanawiałeś się kiedyś nad jej pochodzeniem? Jeżeli nie znasz historii tego włoskiego specjału, poznaj najważniejsze fakty. Dowiedz się, czy od zawsze cieszyła się taką popularnością.

Jak wynika z raportu „Talerz Polaka 2015” przygotowanego przez PizzaPortal.pl, kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością wśród zamówień internetowych. Nie ma się czemu dziwić – jest smaczna, stosunkowo tania i nadaje się niemal na każdą imprezę. Jednak większość z nas nie ma świadomości, że pizza – tak uwielbiana również przez bogaczy – debiutowała setki lat temu jako przysmak dla… biedoty.

Od dania dla ubogich

 Chociaż tak naprawdę nie do końca wiadomo, kiedy powstała pierwsza pizza, swój początek ma w starożytności. To właśnie w tym okresie pojawiły się nieduże placki z ciasta makaronowego, które były pieczone na rozżarzonych kamieniach. Polewane oliwą z oliwek i przyprawiane ziołami, niekiedy podawano z serem lub innymi dodatkami – w zależności od tego, co akurat było dostępne.

Takie placki stanowiły podstawę żywieniową ubogich Greków oraz Rzymian.

Do królewskiego dworu

Pierwsza pizza – w postaci takiej, jaka serwowana jest obecnie w wielu pizzeriach, m.in. Gusto Dominium – pojawiła się we Włoszech wraz z upowszechnieniem się pomidorów (po odkryciu Ameryki). W tym okresie zaczęły w Neapolu powstawać pizzerie, które cieszyły się rosnącym zainteresowaniem – nie tylko wśród „zwykłej” ludności, ale również królewskich dworów. Jeden z lokali odwiedził sam Ferdynand II Burbon, przyczyniając się tym samym do wzrostu popularności tego dania.

To był jednak dopiero początek okresu świetności pizzy. Swój wkład miał także Rafaello Esposito, który specjalnie z myślą o królowej Małgorzacie Sabaudzkiej przygotował trzy smakowe warianty pizzy. Chociaż placki z serem i bazylią oraz pomidorami były smaczne, królowej do gustu szczególnie przypadła wersja z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Margherita, nazwana na część Małgorzaty Sabaudzkiej, od tamtej pory stanowi bazę każdej pizzy i jednocześnie uważana jest za „królową”.

Poznać smak klasyki…

Masz ochotę poznać smak oryginalnej pizzy – takiej, która bazuje na tradycyjnej recepturze i powstaje z najlepszych składników? Wcale nie musisz odbywać podróży do Neapolu – wystarczy, że pizzę zamówisz online, np. z pizzerii Gusto Dominium lub innej polecanej znajdującej się w Twojej okolicy. Wystarczy wykonać tylko kliknięć, aby złożyć zamówienie.

  • Ekspresowe ciasto z owocami na weekend

    To idealne ciasto dla początkujących, bo przygotowuje się je banalnie prosto. Na tym nie k…
  • Domowa pizza calzone

    Pizza w domu? Przecież to proste i nawet domowa pizza calzone nie jest problemem. Przy odr…
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką

    No powiedzcie, czy jest jakieś inne bardziej klasyczne ciasto niż tradycyjne ciasto drożdż…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Historie kulinarne

Zobacz też

Wspomnienia kulinarne Ojca Karola cz. 14

Znów niestety była długa przerwa ale wracamy z kolejną opowieścią mojego Ojca. Miłej lektu…