Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Historie kulinarne

Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

Materiał zewnętrzny 29 września 2017
Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy
Jak powstał najsłynniejszy placek świata? Poznaj historię pizzy

Często zamawiasz pizzę z popularnych pizzerii, takich jak np. Gusto Dominium i delektujesz się jej smakiem? Czy jednak zastanawiałeś się kiedyś nad jej pochodzeniem? Jeżeli nie znasz historii tego włoskiego specjału, poznaj najważniejsze fakty. Dowiedz się, czy od zawsze cieszyła się taką popularnością.

--- Reklama ---

Jak wynika z raportu „Talerz Polaka 2015” przygotowanego przez PizzaPortal.pl, kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością wśród zamówień internetowych. Nie ma się czemu dziwić – jest smaczna, stosunkowo tania i nadaje się niemal na każdą imprezę. Jednak większość z nas nie ma świadomości, że pizza – tak uwielbiana również przez bogaczy – debiutowała setki lat temu jako przysmak dla… biedoty.

Od dania dla ubogich

 Chociaż tak naprawdę nie do końca wiadomo, kiedy powstała pierwsza pizza, swój początek ma w starożytności. To właśnie w tym okresie pojawiły się nieduże placki z ciasta makaronowego, które były pieczone na rozżarzonych kamieniach. Polewane oliwą z oliwek i przyprawiane ziołami, niekiedy podawano z serem lub innymi dodatkami – w zależności od tego, co akurat było dostępne.

Takie placki stanowiły podstawę żywieniową ubogich Greków oraz Rzymian.

Do królewskiego dworu

Pierwsza pizza – w postaci takiej, jaka serwowana jest obecnie w wielu pizzeriach, m.in. Gusto Dominium – pojawiła się we Włoszech wraz z upowszechnieniem się pomidorów (po odkryciu Ameryki). W tym okresie zaczęły w Neapolu powstawać pizzerie, które cieszyły się rosnącym zainteresowaniem – nie tylko wśród „zwykłej” ludności, ale również królewskich dworów. Jeden z lokali odwiedził sam Ferdynand II Burbon, przyczyniając się tym samym do wzrostu popularności tego dania.

To był jednak dopiero początek okresu świetności pizzy. Swój wkład miał także Rafaello Esposito, który specjalnie z myślą o królowej Małgorzacie Sabaudzkiej przygotował trzy smakowe warianty pizzy. Chociaż placki z serem i bazylią oraz pomidorami były smaczne, królowej do gustu szczególnie przypadła wersja z sosem pomidorowym i serem mozzarella. Margherita, nazwana na część Małgorzaty Sabaudzkiej, od tamtej pory stanowi bazę każdej pizzy i jednocześnie uważana jest za „królową”.

Poznać smak klasyki…

Masz ochotę poznać smak oryginalnej pizzy – takiej, która bazuje na tradycyjnej recepturze i powstaje z najlepszych składników? Wcale nie musisz odbywać podróży do Neapolu – wystarczy, że pizzę zamówisz online, np. z pizzerii Gusto Dominium lub innej polecanej znajdującej się w Twojej okolicy. Wystarczy wykonać tylko kliknięć, aby złożyć zamówienie.

Materiał zewnętrzny 14 grudnia 2022 29 września 2017
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Zupa grzybowa z suszonych grzybów 2 Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Następny wpis Murzynek Murzynek
Napisz komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Hummus – na idealny początek dnia

Szparagi w sosie holenderskim

Grillowane ślimaczki z kurczaka z boczkiem i cukinią

Serniczki na zimno w pucharkach z pianką truskawkową

Prosty obiad na upalne dni – chłodnik ogórkowy z rzodkiewką i koperkiem

Byłem prawie zdrowy, póki się nie zacząłem badać

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?