Potrzebne składniki
- 600 g policzków wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 l bulionu warzywnego
- 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
- garść świeżych ziół - rozmaryn (tymianek, bazylia, mięta, estragon)
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka mieszanki ziół do wieprzowiny
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Policzki myjemy i oczyszczamy. Olej, mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą - obtaczamy marynata policzki i zostawiamy w lodówce na noc.
- Na suchą rozgrzaną patelnię przekładamy policzki z marynatą i smażymy na rumiano.
- Marchew i seler kroimy w plasterki, pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
- Policzki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, a na tłuszczu ze smażenia smażymy warzywa z przeciśniętym czosnkiem bez pomidorów.
- Zioła siekamy drobno i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i dosmażamy około minuty.
- Przekładamy wszystko do garnka z mięsem i dusimy na małym ogniu przez godzinę.
- Po godzinie dodajemy pomidory oraz wino i dusimy kolejną godzinę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Policzki wieprzowe z marchewką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Pychotka. Wszyscy zajadaliśmy z apetytem. Gorąco polecam.
W innych przepisach jest napisane, że policzki wieprzowe dusimy godzinę. W przepisie jw. 2 godziny. Pytanie, czy policzki nie rozpadły się i nie zrobiła się „zupa”?
Rewelacyjne ❤️ dziękuję za przepis, to było moje pierwsze podejście do policzków, bo niestety rzadko są dostępne w mojej okolicy, ale zdecydowanie udane, dzięki temu przepisowi. Mąż usatysfakcjonowany 😁