w , , ,

Policzki wieprzowe duszone



Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzowe duszone z marchewką, selerem i pomidorami w otoczeniu ziołowego sosu. Obiecałem coś wyjątkowego wczoraj i tę potrawę za taką uznaję. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. To chyba najsmaczniejsza część wieprzowa. Sos doskonale uzupełnia danie i podkreśla, mimo dużej ilości ziół, nie zabija smaku mięsa. Ciężko też niestety kupić to mięso w normalnym sklepie pod blokiem, ale jeśli poszukacie to pewnie Wam się uda.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Policzki wieprzowe z marchewką

Potrzebne składniki

  • 600 g policzków wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • garść świeżych ziół - rozmaryn (tymianek, bazylia, mięta, estragon)
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki ziół do wieprzowiny
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Policzki myjemy i oczyszczamy. Olej, mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą - obtaczamy marynata policzki i zostawiamy w lodówce na noc.
  • Na suchą rozgrzaną patelnię przekładamy policzki z marynatą i smażymy na rumiano.
  • Marchew i seler kroimy w plasterki, pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
  • Policzki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, a na tłuszczu ze smażenia smażymy warzywa z przeciśniętym czosnkiem bez pomidorów.
  • Zioła siekamy drobno i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i dosmażamy około minuty.
  • Przekładamy wszystko do garnka z mięsem i dusimy na małym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy pomidory oraz wino i dusimy kolejną godzinę.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Policzki wieprzowe z marchewką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze