Kosą po patelni Przepisy Mięso Policzki wieprzowe duszone

Policzki wieprzowe duszone

5 min. czytania
0
0
Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzowe duszone z marchewką, selerem i pomidorami w otoczeniu ziołowego sosu. Obiecałem coś wyjątkowego wczoraj i tę potrawę za taką uznaję. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. To chyba najsmaczniejsza część wieprzowa. Sos doskonale uzupełnia danie i podkreśla, mimo dużej ilości ziół, nie zabija smaku mięsa. Ciężko też niestety kupić to mięso w normalnym sklepie pod blokiem, ale jeśli poszukacie to pewnie Wam się uda.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Jak wykonać przepis na - Policzki wieprzowe z marchewką
Składniki:
  • 600 g policzków wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • garść świeżych ziół - rozmaryn (tymianek, bazylia, mięta, estragon)
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki ziół do wieprzowiny
  • sól (pieprz)
Sposób wykonania:
  • Policzki myjemy i oczyszczamy. Olej, mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą - obtaczamy marynata policzki i zostawiamy w lodówce na noc.
  • Na suchą rozgrzaną patelnię przekładamy policzki z marynatą i smażymy na rumiano.
  • Marchew i seler kroimy w plasterki, pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
  • Policzki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, a na tłuszczu ze smażenia smażymy warzywa z przeciśniętym czosnkiem bez pomidorów.
  • Zioła siekamy drobno i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i dosmażamy około minuty.
  • Przekładamy wszystko do garnka z mięsem i dusimy na małym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy pomidory oraz wino i dusimy kolejną godzinę.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Policzki wieprzowe z marchewką wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    12
    Udostępnienia

Napisz coś od Siebie

avatar

  Subscribe  
Powiadom o

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite