Kosą po patelni Przepisy Mięso Policzki wieprzowe duszone

Policzki wieprzowe duszone

3 min. czytania
0
0
Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzowe duszone z marchewką, selerem i pomidorami w otoczeniu ziołowego sosu. Obiecałem coś wyjątkowego wczoraj i tę potrawę za taką uznaję. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. To chyba najsmaczniejsza część wieprzowa. Sos doskonale uzupełnia danie i podkreśla, mimo dużej ilości ziół, nie zabija smaku mięsa. Ciężko też niestety kupić to mięso w normalnym sklepie pod blokiem, ale jeśli poszukacie to pewnie Wam się uda.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Przepis na:

Policzki wieprzowe z marchewką

Składniki:

  • 600 g policzków wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • garść świeżych ziół - rozmaryn (tymianek, bazylia, mięta, estragon)
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki ziół do wieprzowiny
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania:

  • Policzki myjemy i oczyszczamy. Olej, mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą - obtaczamy marynata policzki i zostawiamy w lodówce na noc.
  • Na suchą rozgrzaną patelnię przekładamy policzki z marynatą i smażymy na rumiano.
  • Marchew i seler kroimy w plasterki, pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
  • Policzki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, a na tłuszczu ze smażenia smażymy warzywa z przeciśniętym czosnkiem bez pomidorów.
  • Zioła siekamy drobno i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i dosmażamy około minuty.
  • Przekładamy wszystko do garnka z mięsem i dusimy na małym ogniu przez godzinę.
  • Po godzinie dodajemy pomidory oraz wino i dusimy kolejną godzinę.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 12
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    12
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…