Kosą po patelni Przepisy Mięso Policzki wieprzowe duszone

Policzki wieprzowe duszone

7 minuty czytania

Danie z cyklu niepowtarzalnych, wręcz ekskluzywnych, bo niestety drogich. Policzki wieprzowe duszone z marchewką, selerem i pomidorami w otoczeniu ziołowego sosu. Obiecałem coś wyjątkowego wczoraj i tę potrawę za taką uznaję. Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo smaczne. To chyba najsmaczniejsza część wieprzowa. Sos doskonale uzupełnia danie i podkreśla, mimo dużej ilości ziół, nie zabija smaku mięsa. Ciężko też niestety kupić to mięso w normalnym sklepie pod blokiem, ale jeśli poszukacie to pewnie Wam się uda.

Policzki wieprzowe z marchewką

Wielkość porcji 3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 2 godzin/y
Czas całkowity 2 godzin/y, 15 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 600 g policzków wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek czerwonego wina wytrawnego
  • garść świeżych ziół - rozmaryn, tymianek, bazylia, mięta, estragon
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mieszanki ziół do wieprzowiny
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Policzki myjemy i oczyszczamy. Olej, mieszamy z solą, pieprzem i przyprawą - obtaczamy marynata policzki i zostawiamy w lodówce na noc.
  2. Na suchą rozgrzaną patelnię przekładamy policzki z marynatą i smażymy na rumiano.
  3. Marchew i seler kroimy w plasterki, pomidora parzymy i obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
  4. Policzki przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, a na tłuszczu ze smażenia smażymy warzywa z przeciśniętym czosnkiem bez pomidorów.
  5. Zioła siekamy drobno i wrzucamy na patelnię. Wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i dosmażamy około minuty.
  6. Przekładamy wszystko do garnka z mięsem i dusimy na małym ogniu przez godzinę.
  7. Po godzinie dodajemy pomidory oraz wino i dusimy kolejną godzinę.