Poduszeczki nadziewane kapustą i grzybami

Kosą po patelni
Te poduszeczki nadziewane kapustą z grzybami, lub jak ktoś woli paszteciki, są wyjątkowe. Ciasto jakie przy nich użyłem to taki krucho-drożdżowy kombinowaniec. Jednak zapewniam, że wychodzą pyszne i warto spróbować. Może ktoś wie jak taki rodzaj ciasta się nazywa i mi podpowie? Nadzienie można zrobić dowolne, ja akurat wykorzystałem fakt, że pojawiają się nieśmiało grzyby. Trochę kapusty, trochę koźlaków i gotowe. Najlepsze na jesień na świeżych grzybkach ale i wiosną na pieczarkach będzie ok. Doskonale sprawdza się jednak farsz mięsny, czy nawet oscypek, kiełbasa i jałowiec. Sprawdzone też są farsze owocowe, jednak wtedy zamiast płaskiej łyżeczki soli, dajcie tylko szczyptę.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 5 osób
Jak wykonać przepis na – Poduszeczki nadziewane kapustą z grzybami

Potrzebne składniki

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 opakowanie margaryny do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • białko (do posmarowania)

Farsz

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 200 g grzybów świeżych (lub namoczonych suszonych)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek (do smaku)

Sposób wykonania

  • Zacząłem od rozpuszczenia w śmietanie drożdży z odrobiną cukru i łyżką mąki. Zostawiłem to na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.
  • Kapustę wypłukałem (może być potrzeba kilka razy aż do odkwaszenia). Ugotowałem ją w niewielkiej ilości wody, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie.
  • Cebulę pokroiłem w kostkę i podsmażyłem do zeszklenia na maśle. Dodałem pokrojone drobno grzyby i smażyłem do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody z kapusty dodałem grzyby z cebulą i mieszając odparowałem resztę wody.
  • Przełożyłem na sito i poczekałem by obciekło. Przełożyłem na deskę i posiekałem drobno.
  • Do miski na dno wsypałem sól, przykryłem ją mąką, dodałem pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży i śmietany.
  • Wszystko wyrobiłem na gładkie ciasto, jak wyjdzie za luźne można posypać mąką.
  • Ciasto zawinąłem w folię i wstawiłem do lodówki na 60 min.
  • Po wyjęciu rozwałkowałem na placek o grubości 2 mm i wykrawałem z niego kwadraty o boku 5 cm.
  • Na jeden kwadrat nakładałem łyżeczką farsz, drugim to przykrywałem i zlepiałem palcami brzegi, dociskając razem warstwy ciasta.
  • Gotowe poduszeczki ułożyłem na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarowałem pędzelkiem wierz każdej białkiem. Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 min. Piekłem do uzyskania pięknego, złotego koloru.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Poduszeczki nadziewane kapustą z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Efkakonefka

Fajne te poduszeczki. Ja bardzo lubie nadzienie kapustno grzybowe. Ze wzgledu na wielkosc fajne jako przekaska