Kosą po patelni Przepisy Grzyby Poduszeczki nadziewane kapustą i grzybami

Poduszeczki nadziewane kapustą i grzybami

7 min. czytania
1
0
Te poduszeczki nadziewane kapustą z grzybami, lub jak ktoś woli paszteciki, są wyjątkowe. Ciasto jakie przy nich użyłem to taki krucho-drożdżowy kombinowaniec. Jednak zapewniam, że wychodzą pyszne i warto spróbować. Może ktoś wie jak taki rodzaj ciasta się nazywa i mi podpowie? Nadzienie można zrobić dowolne, ja akurat wykorzystałem fakt, że pojawiają się nieśmiało grzyby. Trochę kapusty, trochę koźlaków i gotowe. Najlepsze na jesień na świeżych grzybkach ale i wiosną na pieczarkach będzie ok. Doskonale sprawdza się jednak farsz mięsny, czy nawet oscypek, kiełbasa i jałowiec. Sprawdzone też są farsze owocowe, jednak wtedy zamiast płaskiej łyżeczki soli, dajcie tylko szczyptę.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 45 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji – 5 osób
Jak wykonać przepis na – Poduszeczki nadziewane kapustą z grzybami
Składniki:

Ciasto

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 40 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 opakowanie margaryny do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • białko (do posmarowania)

Farsz

  • 250 g kapusty kiszonej
  • 200 g grzybów świeżych (lub namoczonych suszonych)
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Sposób wykonania:
  • Zacząłem od rozpuszczenia w śmietanie drożdży z odrobiną cukru i łyżką mąki. Zostawiłem to na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.
  • Kapustę wypłukałem (może być potrzeba kilka razy aż do odkwaszenia). Ugotowałem ją w niewielkiej ilości wody, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie.
  • Cebulę pokroiłem w kostkę i podsmażyłem do zeszklenia na maśle. Dodałem pokrojone drobno grzyby i smażyłem do odparowania wody.
  • Po odparowaniu wody z kapusty dodałem grzyby z cebulą i mieszając odparowałem resztę wody.
  • Przełożyłem na sito i poczekałem by obciekło. Przełożyłem na deskę i posiekałem drobno.
  • Do miski na dno wsypałem sól, przykryłem ją mąką, dodałem pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży i śmietany.
  • Wszystko wyrobiłem na gładkie ciasto, jak wyjdzie za luźne można posypać mąką.
  • Ciasto zawinąłem w folię i wstawiłem do lodówki na 60 min.
  • Po wyjęciu rozwałkowałem na placek o grubości 2 mm i wykrawałem z niego kwadraty o boku 5 cm.
  • Na jeden kwadrat nakładałem łyżeczką farsz, drugim to przykrywałem i zlepiałem palcami brzegi, dociskając razem warstwy ciasta.
  • Gotowe poduszeczki ułożyłem na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarowałem pędzelkiem wierz każdej białkiem. Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 min. Piekłem do uzyskania pięknego, złotego koloru.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Poduszeczki nadziewane kapustą z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 10
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    12
    Udostępnienia

1
Napisz coś od Siebie

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Efkakonefka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Efkakonefka
Gość

Fajne te poduszeczki. Ja bardzo lubie nadzienie kapustno grzybowe. Ze wzgledu na wielkosc fajne jako przekaska

Kosą po patelni

KOSĄ PO PATELNI, czyli... o życiu od kuchni. Ta strona to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite