Potrzebne składniki
Ciasto
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 200 ml śmietany 18%
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1 opakowanie margaryny do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- białko (do posmarowania)
Farsz
- 250 g kapusty kiszonej
- 200 g grzybów świeżych (lub namoczonych suszonych)
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek (do smaku)
Sposób wykonania
- Zacząłem od rozpuszczenia w śmietanie drożdży z odrobiną cukru i łyżką mąki. Zostawiłem to na kilkanaście minut w ciepłym miejscu.
- Kapustę wypłukałem (może być potrzeba kilka razy aż do odkwaszenia). Ugotowałem ją w niewielkiej ilości wody, na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie.
- Cebulę pokroiłem w kostkę i podsmażyłem do zeszklenia na maśle. Dodałem pokrojone drobno grzyby i smażyłem do odparowania wody.
- Po odparowaniu wody z kapusty dodałem grzyby z cebulą i mieszając odparowałem resztę wody.
- Przełożyłem na sito i poczekałem by obciekło. Przełożyłem na deskę i posiekałem drobno.
- Do miski na dno wsypałem sól, przykryłem ją mąką, dodałem pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka i wyrośnięty rozczyn z drożdży i śmietany.
- Wszystko wyrobiłem na gładkie ciasto, jak wyjdzie za luźne można posypać mąką.
- Ciasto zawinąłem w folię i wstawiłem do lodówki na 60 min.
- Po wyjęciu rozwałkowałem na placek o grubości 2 mm i wykrawałem z niego kwadraty o boku 5 cm.
- Na jeden kwadrat nakładałem łyżeczką farsz, drugim to przykrywałem i zlepiałem palcami brzegi, dociskając razem warstwy ciasta.
- Gotowe poduszeczki ułożyłem na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarowałem pędzelkiem wierz każdej białkiem. Wstawiłem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-25 min. Piekłem do uzyskania pięknego, złotego koloru.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Poduszeczki nadziewane kapustą z grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Fajne te poduszeczki. Ja bardzo lubie nadzienie kapustno grzybowe. Ze wzgledu na wielkosc fajne jako przekaska