Kosą po patelni Przepisy Cukinia Placuszki z cukinii z mozzarellą

Placuszki z cukinii z mozzarellą

4 minuty czytania

Danie wyszukała gdzieś Nuti i stwierdziła, że to by zjadła - mnie też pasowało. Przepisów pełno coś tam dodałem coś odjąłem i wyszły strasznie delikatne i mięciutkie placuszki. Lekko słodkawe idealne w połączeniu z sosem czosnkowym. Curry jest lekko wyczuwalne ale nie dominuje jak ktoś woli bardziej ostre można jeszcze dodać np paprykę.

Placuszki z cukinii z mozzarellą

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 15 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 1 cukinia 500 g
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • 100 g sera mozzarella
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Cebulę i szczypior siekamy drobno.
  2. Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Ser siekamy drobno.
  4. Wszystkie składniki łączymy razem w misce, doprawiamy i mieszamy do połączenia składników.
  5. Smażymy na złoty kolor na małej ilości oleju (najlepiej przetrzeć tylko nim patelnię).
  6. Podajemy z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
  • Rogaliki drożdżowe z wiśniami

    Mamy karnawał, więc na zabawy najlepiej nadają sie małe słodkie przekąski, które można zła…
  • Placki ziemniaczano-dyniowe z sosem pieczarkowym

    Były placki z dyni na słodko teraz na ostro i tym razem placki ziemniaczano-dyniowe z sose…
  • Ciasto z dyni

    Pyszne ciasto z dyni, mocno cynamonowe z orzechami – idealny prezent na Dzień Dziadk…