Potrzebne składniki
- 250 g dyni
- 250 g twarogu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 30 g rodzynek
- 5 łyżeczek cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki
- 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
- śmietana do polania
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, imbir, cynamon, rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodajemy startą na grubych oczkach dynię i mieszamy.
- Następnie ubijamy z białek na sztywno pianę i dodajemy razem z mąką, lekko mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki na zloty kolor z obu stron.
- Podajemy ciepłe ze śmietaną.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placki z dyni i twarogu na słodko wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.