Kosą po patelni Przepisy Dynia Placki z dyni i twarogu na słodko

Placki z dyni i twarogu na słodko

5 minuty czytania

Pyszne smakujące jak sernik placki z dyni z twarogiem na słodko. Rodzynki, wanilia, skórka pomarańczowa i słodka dynia robią swoje. Placuszki znikają w oka mgnieniu, tak więc radzę zrobić więcej niż podane w przepisie. Polane śmietaną są genialne. Pomysł na słodki obiadek, który zje nawet niejadek.

Placki z dyni i twarogu na słodko

Wielkość porcji 2 osoby

Czas przygotowania 20 minut/y
Czas gotowania 20 minut/y
Czas całkowity 40 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 250 g dyni
  • 250 g twarogu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 30 g rodzynek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1/2 łyżeczki skórki pomarańczowej
  • śmietana do polania
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. W misce rozgniatamy widelcem twaróg, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, imbir, cynamon, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodajemy startą na grubych oczkach dynię i mieszamy.
  3. Następnie ubijamy z białek na sztywno pianę i dodajemy razem z mąką, lekko mieszamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię wlewamy olej i smażymy placuszki na zloty kolor z obu stron.
  5. Podajemy ciepłe ze śmietaną.