Kosą po patelni Przepisy Mięso Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

4 min. czytania
1
1
Uwielbiam placek po węgiersku, a Wy? W ogóle pasuje mi ta kuchnia, taka trochę nasza a trochę nie. Trochę pomieszanie ale takie właśnie dania są najlepsze. Miękkie mięsko. pyszny sos i ziemniaki w formie placka. Czego chcieć więcej? Strasznie sycące danie i rozgrzewa w zimne deszczowe dni. Najlepiej do niego pasują surówki z kapusty.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 2 godz.
Łącznie: 2 godz. 15 min.
Przepis na:

Placek po węgiersku

Składniki:

Placek:

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól (pieprz)
  • olej do smażenia

Gulasz:

  • 1 kg mięsa wołowego na gulasz
  • 200 g pieczarek
  • 1 litr bulionu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
  • ziele angielskie (pieprz w ziarnach, sol)
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki śmietany 12%

Sposób wykonania:

  • Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, tak samo paprykę. Cebulę na gulasz również kroimy w kostkę.
  • Cebule podsmażamy z przeciśniętym czosnkiem. Całość przekładamy do garnka.
  • Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na dużym ogniu chwilę z każdej strony by zamknąć. Również przekładamy do garnka.
  • Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, zalewamy bulionem tak by przykrył mięso i dusimy na małym ogniu ok. 40 min.
  • W tym czasie podsmażamy na patelni pieczarki do czasu aż odparuje woda. Dorzucamy paprykę i smażymy 2-3 minuty. Całość po skończeniu pierwszego etapu duszenia, dorzucamy do mięsa. Dodajemy paprykę w proszku i dusimy jeszcze ok. godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy sola i pieprzem mielonym do smaku.
  • Zabieramy się za placki. I to klasycznie, trzemy na tarce na drobnych oczkach ziemniaki i cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko ,mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odlewamy wodę.
  • Placki smażymy na oleju na dużej patelni, równomiernie na całość nakładając warstwę ziemniaków, wygładzając łyżka powierzchnię. Czekamy aż spód się zrumieni porządnie i przewracamy, najlepiej używając talerza,
  • Na połowę placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Można podać polane śmietaną i posypane np. pietruszką. Ja jednak odlewam część sosu z grzybami z gulaszu i zaprawiam śmietaną i dopiero tym polewam placek.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kluski leniwe z truskawkami

Nie, to nie są knedle, nie pomyliłem się, tak to kluski leniwe z truskawkami. Wyglądają po…