Uwielbiam placek po węgiersku, a Wy? W ogóle pasuje mi ta kuchnia, taka trochę nasza a trochę nie. Trochę pomieszanie ale takie właśnie dania są najlepsze. Miękkie mięsko. pyszny sos i ziemniaki w formie placka. Czego chcieć więcej? Strasznie sycące danie i rozgrzewa w zimne deszczowe dni. Najlepiej do niego pasują surówki z kapusty.
Jak wykonać przepis na - Placek po węgierskuPotrzebne składniki
Placek:
- 1 kg dużych ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ząbki czosnku
- sól (pieprz)
- olej do smażenia
Gulasz:
- 1 kg mięsa wołowego na gulasz
- 200 g pieczarek
- 1 litr bulionu
- 2 czerwone papryki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki papryki słodkiej w proszku
- ziele angielskie (pieprz w ziarnach, sol)
- olej do smażenia
- 3 łyżki śmietany 12%
Sposób wykonania
- Pieczarki czyścimy i kroimy w kostkę, tak samo paprykę. Cebulę na gulasz również kroimy w kostkę.
- Cebule podsmażamy z przeciśniętym czosnkiem. Całość przekładamy do garnka.
- Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i podsmażamy na dużym ogniu chwilę z każdej strony by zamknąć. Również przekładamy do garnka.
- Dodajemy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, zalewamy bulionem tak by przykrył mięso i dusimy na małym ogniu ok. 40 min.
- W tym czasie podsmażamy na patelni pieczarki do czasu aż odparuje woda. Dorzucamy paprykę i smażymy 2-3 minuty. Całość po skończeniu pierwszego etapu duszenia, dorzucamy do mięsa. Dodajemy paprykę w proszku i dusimy jeszcze ok. godziny co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy sola i pieprzem mielonym do smaku.
- Zabieramy się za placki. I to klasycznie, trzemy na tarce na drobnych oczkach ziemniaki i cebulę. Dodajemy przeciśnięty czosnek, jajko ,mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odlewamy wodę.
- Placki smażymy na oleju na dużej patelni, równomiernie na całość nakładając warstwę ziemniaków, wygładzając łyżka powierzchnię. Czekamy aż spód się zrumieni porządnie i przewracamy, najlepiej używając talerza,
- Na połowę placka nakładamy gulasz i przykrywamy drugą połową. Można podać polane śmietaną i posypane np. pietruszką. Ja jednak odlewam część sosu z grzybami z gulaszu i zaprawiam śmietaną i dopiero tym polewam placek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Placek po węgiersku wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu: