Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
      • Boże narodzenie
      • Wielkanoc
      • Karnawał
      • Tłusty czwartek
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Kosą po patelniKosą po patelni
  • Przepisy
    • Przepisy z filmem
    • Przepisy na Thermomix
    • Ciasta i desery
    • Dania obiadowe
    • Śniadania i przystawki
    • Chleb i bułki
    • Sałatki i surówki
    • Drinki i napoje
    • Przetwory
    • Wegetariańskie
    • Święta i okazje
    • Wasze przepisy
  • W kuchni
    • Porady kulinarne
    • Produkty w kuchni
    • Sprzęty w kuchni
    • Gotuj z Thermomix
    • Gastronomia
    • Gadki w kuchni
    • Kuchnia od podstaw
    • Kulinarne FAQ
    • Historie kulinarne
  • Zdrowie i diety
  • Dom i ogród
  • Lifestyle
    • Pasje i czas wolny
    • Tematy społeczne
    • Ludzie z pasją
    • Kultura i wydarzenia
    • Luźne przemyślenia
    • Ciekawe miejsca
  • Porady i ciekawostki
  • Infogadki
  • Muzyka
Follow US
  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone
Dania obiadowe

Pizza chlebowa z patelni

Kosą po patelni 12 czerwca 2020
Pizza na spodzie z chleba pieczona na patelni
Chciałem podzielić się z Wami patentem na szybka pizzę na spodzie z chleba prosto z patelni. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie przysychającego już pieczywa, jak również jest to świetny sposób na szybką, no umówmy się "prawie" pizzę zawsze gdy najdzie Was na nią ochota. Zero wyrabiania ciasta, wałkowania, pieczenia w piekarniku – raz dwa i gotowe i zaręczam – to jest naprawdę pycha. Dodatki możecie użyć jakie chcecie, ale ze względu na to, że nie jest pieczona, warto te twardsze lub wymagające obróbki termicznej wcześniej chwilę na ten samej nawet patelni przesmażyć. Polecam tak zrobić z pieczarkami, cebulą, papryką czy np. kiełbasą. Inne świeże możemy rzucić bezpośrednio na patelnię. Nie stosujemy tez sosu na ciastko więc warto sobie przygotować jakiś sos do polania przy jedzeniu, lub zwyczajnie użyć gotowego.
Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 30 min.
Ilość porcji 2 osoby
Jak wykonać przepis na – Pizza chlebowa z patelni

Potrzebne składniki

  • dowolne pieczywo najlepiej suche (ja użyłem starej bagietki ale możecie użyć i zwykłego chleba. Ilość potrzebna to mniej więcej 1/2 bochenka małego chleba lub 2/3 bagietki lub 4 bułki)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g sera żółtego (najlepiej szybko rozpuszczającego się)
  • dowolne dodatki jakie lubicie
  • spora szczypta mieszanki przypraw włoskich
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób wykonania

  • Zaczynam od namoczenia pieczywa. Pokroiłem je na mniejsze kawałki, tak jest trochę łatwiej niż namaczać np. całe bułki lub bagietkę. Jajka roztrzepałem i połączyłem z mlekiem. Zalałem tym kawałki pieczywa i odstawiłem na parę minut. W tym czasie pokroiłem i przygotowałem składniki.
  • Ja użyłem paprykę, kiełbasę i cebulę i te składniki pokrojone w kostkę wstępnie przesmażyłem lekko na patelni. Dodatkowo szynkę, pomidory no i oczywiście starty ser.
  • Jak pieczywo już wstępnie nasiąknęło trzeba posolić, dodać zioła i pieprz wg. uznania no i wsadzić w nie, oczywiście czystą łapkę i wszystko dokładnie wyrobić, tak by nie było grudek. Konsystencja musi być dość luźna, jeśli macie nadmiar mleka które nie wsiąknęło w pieczywo to odlejcie, a jak sa twarde grudki i zero płynu to zwyczajnie dodajcie go jeszcze trochę.
  • Patelnię dużą z pokrywą, posmarowałem pędzelkiem oliwą. Wyłożyłem na nią masę z chleba i rozłożyłem równomiernie łyżka po całym dnie.
  • Nałożyłem ser, a następnie pozostałe składniki. Włączyłem grzanie pod patelnią, przykryłem i czekałem. Ustawcie grzanie na niewielki stopień, tak by za szybko się nie przypalił spód i smażcie dopóki własnie on nie zbrązowieje. Ja miałem 3 na 9 i to i tak trwało koło 15 min. Nie wachlujemy też pokrywą i nie sprawdzamy co 10 sek. czy już, bo się nie podgrzeją składniki na wierzchu. Najlepiej pierwsze 10 min. w ogóle tego nie ruszać, no chyba że poczujecie zapach spalonego chleba 🙂 No niestety trzeba to robić trochę na wyczucie. Uda się!

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza chlebowa z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

--- Reklama ---
Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam na stronę, na której znajdziesz więcej informacji na ten temat:

GOTUJ Z THERMOMIX

Tagi bez pieczenia, chlebowa, dodatki, jajka, mleko, pieczywo, pizza, ser, szybka, z patelni
Kosą po patelni 12 czerwca 2020
Poleć ten wpis innym
Facebook Twitter Pinterest Whatsapp Whatsapp E-mail Copy Link Drukuj
Poprzedni wpis Dżem truskawkowy z całymi owocami
Następny wpis Pulpety zapiekane z ziemniakami i kapustą
2 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
guest
Oceń przepis




Publikując komentarz zezwalam na użycie danych osobowych podanych w formularzu do publikacji treści komentarza. Adres e-mail nie będzie widoczny dla innych użytkowników strony, przechowywany jest jedynie w celu identyfikacji użytkownika w systemie.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Strona WWW", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
30 czerwca 2020 21:33

Fajny sposób na wykorzystanie mniej świeżego pieczywa. Ja nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wszystko wykorzystywać, więc może kiedyś wypróbuję 🙂

0
Odpowiedz
Słodko Słodka
Słodko Słodka
12 czerwca 2020 10:56

Podoba mi się ten patent, pomysłowo i smacznie 🙂

0
Odpowiedz
Pizza meksykańska na spodzie z tortilli

Pizza meksykańska na spodzie z tortilli z warzywami i kurczakiem

Sałatka wiosenna z pomidorami i serem feta

Jak powiększyć przestrzeń w małej sypialni?

Sernik puszysty jak chmurka

Śledzie po francusku nie tylko na święta

Seromak na kruchym spodzie

Pokaż więcej

Zostań Patronem!

Zostań Patronem!

Bądźmy w kontakcie

Facebook Polub
Twitter Śledź
Pinterest Pin
Instagram Śledź

Subskrybuj na YouTube

Nasze strony trzymamy na Hostido.pl - użyj kodu myslipotarganej20 i zgarnij 20% rabatu na usługi hostingowe.

© 2022 - Kosą po patelni - Wszelkie prawa zastrzeżone

  • O mnie
  • Patroni serwisu
  • Współpraca
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
wpDiscuz
Zarządzaj zgodami plików cookie
Aby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje serwisu. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych, oraz lista Partnerów, znajdują się w polityce prywatności.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Zobacz preferencje
{title} {title} {title}
Welcome Back!

Sign in to your account

Zapomniałeś hasło?