Chciałem podzielić się z Wami patentem na szybka pizzę na spodzie z chleba prosto z patelni. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie przysychającego już pieczywa, jak również jest to świetny sposób na szybką, no umówmy się "prawie" pizzę zawsze gdy najdzie Was na nią ochota. Zero wyrabiania ciasta, wałkowania, pieczenia w piekarniku – raz dwa i gotowe i zaręczam – to jest naprawdę pycha. Dodatki możecie użyć jakie chcecie, ale ze względu na to, że nie jest pieczona, warto te twardsze lub wymagające obróbki termicznej wcześniej chwilę na ten samej nawet patelni przesmażyć. Polecam tak zrobić z pieczarkami, cebulą, papryką czy np. kiełbasą. Inne świeże możemy rzucić bezpośrednio na patelnię. Nie stosujemy tez sosu na ciastko więc warto sobie przygotować jakiś sos do polania przy jedzeniu, lub zwyczajnie użyć gotowego.
Jak wykonać przepis na – Pizza chlebowa z patelniPotrzebne składniki
- dowolne pieczywo najlepiej suche (ja użyłem starej bagietki ale możecie użyć i zwykłego chleba. Ilość potrzebna to mniej więcej 1/2 bochenka małego chleba lub 2/3 bagietki lub 4 bułki)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g sera żółtego (najlepiej szybko rozpuszczającego się)
- dowolne dodatki jakie lubicie
- spora szczypta mieszanki przypraw włoskich
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Zaczynam od namoczenia pieczywa. Pokroiłem je na mniejsze kawałki, tak jest trochę łatwiej niż namaczać np. całe bułki lub bagietkę. Jajka roztrzepałem i połączyłem z mlekiem. Zalałem tym kawałki pieczywa i odstawiłem na parę minut. W tym czasie pokroiłem i przygotowałem składniki.
- Ja użyłem paprykę, kiełbasę i cebulę i te składniki pokrojone w kostkę wstępnie przesmażyłem lekko na patelni. Dodatkowo szynkę, pomidory no i oczywiście starty ser.
- Jak pieczywo już wstępnie nasiąknęło trzeba posolić, dodać zioła i pieprz wg. uznania no i wsadzić w nie, oczywiście czystą łapkę i wszystko dokładnie wyrobić, tak by nie było grudek. Konsystencja musi być dość luźna, jeśli macie nadmiar mleka które nie wsiąknęło w pieczywo to odlejcie, a jak sa twarde grudki i zero płynu to zwyczajnie dodajcie go jeszcze trochę.
- Patelnię dużą z pokrywą, posmarowałem pędzelkiem oliwą. Wyłożyłem na nią masę z chleba i rozłożyłem równomiernie łyżka po całym dnie.
- Nałożyłem ser, a następnie pozostałe składniki. Włączyłem grzanie pod patelnią, przykryłem i czekałem. Ustawcie grzanie na niewielki stopień, tak by za szybko się nie przypalił spód i smażcie dopóki własnie on nie zbrązowieje. Ja miałem 3 na 9 i to i tak trwało koło 15 min. Nie wachlujemy też pokrywą i nie sprawdzamy co 10 sek. czy już, bo się nie podgrzeją składniki na wierzchu. Najlepiej pierwsze 10 min. w ogóle tego nie ruszać, no chyba że poczujecie zapach spalonego chleba 🙂 No niestety trzeba to robić trochę na wyczucie. Uda się!
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza chlebowa z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Fajny sposób na wykorzystanie mniej świeżego pieczywa. Ja nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wszystko wykorzystywać, więc może kiedyś wypróbuję 🙂
Podoba mi się ten patent, pomysłowo i smacznie 🙂