Potrzebne składniki
- dowolne pieczywo najlepiej suche (ja użyłem starej bagietki ale możecie użyć i zwykłego chleba. Ilość potrzebna to mniej więcej 1/2 bochenka małego chleba lub 2/3 bagietki lub 4 bułki)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g sera żółtego (najlepiej szybko rozpuszczającego się)
- dowolne dodatki jakie lubicie
- spora szczypta mieszanki przypraw włoskich
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Sposób wykonania
- Zaczynam od namoczenia pieczywa. Pokroiłem je na mniejsze kawałki, tak jest trochę łatwiej niż namaczać np. całe bułki lub bagietkę. Jajka roztrzepałem i połączyłem z mlekiem. Zalałem tym kawałki pieczywa i odstawiłem na parę minut. W tym czasie pokroiłem i przygotowałem składniki.
- Ja użyłem paprykę, kiełbasę i cebulę i te składniki pokrojone w kostkę wstępnie przesmażyłem lekko na patelni. Dodatkowo szynkę, pomidory no i oczywiście starty ser.
- Jak pieczywo już wstępnie nasiąknęło trzeba posolić, dodać zioła i pieprz wg. uznania no i wsadzić w nie, oczywiście czystą łapkę i wszystko dokładnie wyrobić, tak by nie było grudek. Konsystencja musi być dość luźna, jeśli macie nadmiar mleka które nie wsiąknęło w pieczywo to odlejcie, a jak sa twarde grudki i zero płynu to zwyczajnie dodajcie go jeszcze trochę.
- Patelnię dużą z pokrywą, posmarowałem pędzelkiem oliwą. Wyłożyłem na nią masę z chleba i rozłożyłem równomiernie łyżka po całym dnie.
- Nałożyłem ser, a następnie pozostałe składniki. Włączyłem grzanie pod patelnią, przykryłem i czekałem. Ustawcie grzanie na niewielki stopień, tak by za szybko się nie przypalił spód i smażcie dopóki własnie on nie zbrązowieje. Ja miałem 3 na 9 i to i tak trwało koło 15 min. Nie wachlujemy też pokrywą i nie sprawdzamy co 10 sek. czy już, bo się nie podgrzeją składniki na wierzchu. Najlepiej pierwsze 10 min. w ogóle tego nie ruszać, no chyba że poczujecie zapach spalonego chleba 🙂 No niestety trzeba to robić trochę na wyczucie. Uda się!
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pizza chlebowa z patelni wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Fajny sposób na wykorzystanie mniej świeżego pieczywa. Ja nie lubię wyrzucać jedzenia i staram się wszystko wykorzystywać, więc może kiedyś wypróbuję 🙂
Podoba mi się ten patent, pomysłowo i smacznie 🙂