Pilaw turecki z kurczakiem

5 min. czytania
0
1
Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyczne, tradycyjne danie. Podobno od niego właśnie pochodzi np. risotto. Sporządzany jest głównie z ryżu lub kaszy bulgur, warzyw i mięsa baraniego, kurczaka, a nawet ryby. Charakterystyczne w tym daniu jest to że ziarna ryżu nie są posklejane i zostają osobno. Warto wcześniej przygotować ryż. Najpierw go dokładnie myjemy, a później namaczamy w zimnej wodzie i zostawiamy na noc. Niezwykle smaczne i bogate w aromaty danie. Dużo przypraw i pysznych dodatków sprawia, że smak jest wyjątkowy. Warto się trochę pomęczyć i przygotować to danie – polecam.
Pilaw turecki
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Jak wykonać przepis na – Pilaw turecki z kurczakiem
Składniki:
  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml buliony drobiowego
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 1 szczypta mielonego szafranu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • suszona papryka chilli
  • 40 g rodzynek
  • 40 g orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
  • oliwa (do smażenia)
  • natka pietruszki (do posypania)
Sposób wykonania:
  • Kurczaka kroimy w kostkę.
  • Cebulę i czosnek siekamy drobno.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy do obsmażenia kurczaka i zeszklenia cebuli.
  • Do bulionu dodajemy szafran i wlewamy na mięso. Zagotowujemy.
  • Dodajemy paprykę, kmin, rodzynki, ryż i orzeszki, Mieszamy całość i gotujemy 5 min.
  • Dodajemy pomidory i pół litra wody. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 25 min. mieszając co jakiś czas. 
  • Pod koniec dodajemy Posiekana natkę lub bezpośrednio na talerz.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pilaw turecki z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat. Jeśli zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Zapraszam również do dzielenia się przepisami z mojej strony z innymi i do kontaktu w przypadku pytań o skład, czy wykonanie dania. Smacznego.
Uważasz, że dobrze gotujesz i masz pomysł na ciekawe danie? Chcesz się podzielic z innymi, a nie masz Swojej strony? Zrób zdjęcie, opisz wykonanie i składniki i wyślij je do mnie. Jesli będzie ciekawy, to chętnie opublikuję go gościnnie na mojej stronie, oczywiście z oznaczeniem Ciebie jako autora. Pamiętaj, by do wysłanego przepisu dołączyć zgodę na publikację zdjęcia i opisu. Pamiętaj, że sposób wykonania oraz zdjęcie musi być Twojego autorstwa, nie kopiuj przepisów z innych stron.

Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 48
  •  
  • 102
  •  
  •  
  •  
    150
    Udostępnienia
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Kosą po patelniMam na imię Karol i witam Cię na mojej stronie. Kosą po patelni to nie tylko zbiór przepisów kulinarnych, ale również moje myśli, pasje, porady, ciekawe miejsca i ludzie oraz historie z jedzeniem w tle. Gotowanie to jedna z moich pasji i pewnie o kuchni będzie tu najwięcej ale myślę, że każdy znajdzie coś dla Siebie. Zapraszam do komentowania i dzielenia się przemyśleniami, jak również do śledzenia moich profili na portalach społecznościowych.

Patronite



Newsletter

Zapisz się na nesletter i zostaw Swój adres e-mail by otrzymywać informacje o nowych przepisach i artykułach na mojej stronie. Wiadomości nie będą miały charakteru reklamowego, więc nie musisz się martwić niepotrzebnym spamem (też go nie lubię).