Kosą po patelni Przepisy Drób Pilaw turecki z kurczakiem

Pilaw turecki z kurczakiem

3 min. czytania
0
1
Pilaw turecki z kurczakiem, lub raczej wschodni bo to nie tylko turecka potrawa, to klasyczne, tradycyjne danie. Podobno od niego właśnie pochodzi np. risotto. Sporządzany jest głównie z ryżu lub kaszy bulgur, warzyw i mięsa baraniego, kurczaka, a nawet ryby. Charakterystyczne w tym daniu jest to że ziarna ryżu nie są posklejane i zostają osobno. Warto wcześniej przygotować ryż. Najpierw go dokładnie myjemy, a później namaczamy w zimnej wodzie i zostawiamy na noc. Niezwykle smaczne i bogate w aromaty danie. Dużo przypraw i pysznych dodatków sprawia, że smak jest wyjątkowy. Warto się trochę pomęczyć i przygotować to danie – polecam.
Pilaw turecki
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Łącznie: 50 min.
Ilość porcji – 3 osoby
Przepis na:

Pilaw turecki z kurczakiem

Składniki:

  • 400 g filetów z piersi kurczaka
  • 1 szt. cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml buliony drobiowego
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 1 szczypta mielonego szafranu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • suszona papryka chilli
  • 40 g rodzynek
  • 40 g orzeszków piniowych
  • sól, pieprz
  • oliwa (do smażenia)
  • natka pietruszki (do posypania)

Sposób wykonania:

  • Kurczaka kroimy w kostkę.
  • Cebulę i czosnek siekamy drobno.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy do obsmażenia kurczaka i zeszklenia cebuli.
  • Do bulionu dodajemy szafran i wlewamy na mięso. Zagotowujemy.
  • Dodajemy paprykę, kmin, rodzynki, ryż i orzeszki, Mieszamy całość i gotujemy 5 min.
  • Dodajemy pomidory i pół litra wody. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 25 min. mieszając co jakiś czas. 
  • Pod koniec dodajemy Posiekana natkę lub bezpośrednio na talerz.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 48
  •  
  • 100
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    148
    Udostępnienia

Podziel się Swoja opinią

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować musisz podać Imię lub pseudonim oraz Swój adres e-mail. Dane te są przetwarzane tylko w celu publikacji komantarza i nie będziesz otrzymywać jakiejkolwiek korespondencji reklamowej. Masz prawo do usunięcia komentarzy i danych w każdej chwili. Więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Zobacz też

Kompot z wiśni – do obiadu, na zupę, do deserów

Lubicie kompot z wiśni do obiadku lub zupę owocową w zimie? Ja uwielbiam, dlatego jak tylk…