Potrzebne składniki
- 400 g filetów z piersi kurczaka
- 1 szt. cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml buliony drobiowego
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 250 g pomidorów z puszki
- 1 szczypta mielonego szafranu
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- suszona papryka chilli
- 40 g rodzynek
- 40 g orzeszków piniowych
- sól, pieprz
- oliwa (do smażenia)
- natka pietruszki (do posypania)
Sposób wykonania
- Kurczaka kroimy w kostkę.
- Cebulę i czosnek siekamy drobno.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy do obsmażenia kurczaka i zeszklenia cebuli.
- Do bulionu dodajemy szafran i wlewamy na mięso. Zagotowujemy.
- Dodajemy paprykę, kmin, rodzynki, ryż i orzeszki, Mieszamy całość i gotujemy 5 min.
- Dodajemy pomidory i pół litra wody. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu 25 min. mieszając co jakiś czas.
- Pod koniec dodajemy Posiekana natkę lub bezpośrednio na talerz.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pilaw turecki z kurczakiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!