w , ,

Pierś kurczaka smażona w miodzie

Pierś kurczaka smażona w miodzie

Zostałem na kilka dni w domu sam i okazało się, że w miarę dobry to ja jestem w żywieniu zbiorowym ale by coś zrobić tylko dla siebie na raz to już gorzej. Wyszła pierś kurczaka smażona w miodzie mimo, że padł pomysł na kurczaka w cieście. Radziłem się pewniej przemiłej muzy - Ani prowadzącej opycha.pl ale i tak zrobiłem wszystko po swojemu. Przepraszam ale surimi i tak będą w cieście jutro. Wyszło całkiem przyzwoicie i porcja w sam raz na raz. Równoważący się smak octu, miodu i ostrości i do tego pyszne soczyste mięso. Wykorzystałem do tego pęczak z zieloną ciecierzycą i mieszankę sałat skropionych sosem ze smażenia.
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 10 min.
Łącznie: 20 min.
Jak wykonać przepis na - Pierś kurczaka smażona w miodzie

Potrzebne składniki

  • 1 duża połówka piersi kurczaka
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kolendry
  • sól (pieprz)

Sposób wykonania

  • Pierś z kurczaka rozkrawamy tak by powstał w miarę duży jeden płat. Nacinamy go z górnej strony tworząc kratkę. Solimy i pieprzymy.
  • Wszystkie pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą w kubeczku tworząc gęsty sos.
  • Smarujemy sosem pierś tak by pokrył całego kurczaka po czym kratką do góry staramy się by wszedł również w szczeliny po nacięciach.
  • Rozgrzewamy patelnię zwykłą lub grillową i smażymy na dużym ogniu po minucie z każdej ze stron.
  • Następnie zmniejszamy trochę temperaturę i dosmażamy po 3 minuty również po każdej stronie.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś kurczaka smażona w miodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Bengazi

Zrobiłem. Mimo, że troszkę przypaliłem (na pierwszy raz nie może być idealnie :D) to wyszło przeeeepyszne..!
Super przepis, polecam 🙂

Kosą po patelni

Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam

Okiem Blondynki by McBlondi

Brzmi i wygląda smakowicie! 🙂

Kosą po patelni

oj dobre było został mi kawałek jeszcze na kolacje to sobie sałatkę zrobiłem z tego z sałata mozzarellą i grzankami mniam

Okiem Blondynki by McBlondi

No to mi teraz smaka narobiłeś 😛 😉