Potrzebne składniki
- 1 duża połówka piersi kurczaka
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki kolendry
- sól (pieprz)
Sposób wykonania
- Pierś z kurczaka rozkrawamy tak by powstał w miarę duży jeden płat. Nacinamy go z górnej strony tworząc kratkę. Solimy i pieprzymy.
- Wszystkie pozostałe składniki mieszamy dokładnie ze sobą w kubeczku tworząc gęsty sos.
- Smarujemy sosem pierś tak by pokrył całego kurczaka po czym kratką do góry staramy się by wszedł również w szczeliny po nacięciach.
- Rozgrzewamy patelnię zwykłą lub grillową i smażymy na dużym ogniu po minucie z każdej ze stron.
- Następnie zmniejszamy trochę temperaturę i dosmażamy po 3 minuty również po każdej stronie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierś kurczaka smażona w miodzie wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Zrobiłem. Mimo, że troszkę przypaliłem (na pierwszy raz nie może być idealnie :D) to wyszło przeeeepyszne..!
Super przepis, polecam 🙂
Cieszę się, że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Brzmi i wygląda smakowicie! 🙂
oj dobre było został mi kawałek jeszcze na kolacje to sobie sałatkę zrobiłem z tego z sałata mozzarellą i grzankami mniam
No to mi teraz smaka narobiłeś 😛 😉