Kto uwielbia pierogi łapka w górę. Ja bardzo. Te w wersji ze szpinakiem i białym serem są super, chociaż dla mnie ulubione to i tak z mięsem. Kiedyś jednak zastanawiałem się czy z czymś bym nie zjadł pierogów i stwierdziłem, że lubię każde. Macie jakieś ulubione? Dajcie znać w komentarzu.Ciasto jest cieniutkie, elastyczne i bardzo smaczne, Do tego ciekawy farsz w wersji jarskiej, trochę dla królików ale dodatek gałki i masła z kminkiem, którym polewam te pierogi, nadaje fajnego wyrazu temu daniu. Farsz jest wcześniej gotowany, więc nie trzeba ich moczyć we wrzątku zbyt długo. Wystarczy tylko tyle, by ciasto było takie jak trzeba.Wiele osób uważa że pierogi to ciężkie i pracochłonne danie. Wcale tak nie jest szczególnie jak dojdziecie do wprawy z ich lepieniem. Zawsze możecie też się wspomóc jakimś urządzeniem, do ich lepienia. Popytajcie w sklepach. Pierogi na polskich stołach się tak zadomowiły, że zawsze sprawiają przyjemność. Mnie się pyszczek sam śmieje, już na sama myśl o tym, że będę je wcinał. Wypróbujcie je koniecznie w tej wersji szpinakowo-serowej.Ja do tych pierogów używam też czasem sera typu feta, a ostatnio wypróbowałem ser pochodzący z Bułgarii, który dostałem od Romka. Sireny (fonetycznie bo cyrlicy tu nie wpakuje) to rodzaj sera najbardziej zbliżony w konsystencji do sałatkowego. Jest lekko słonawy, ale o wiele mniej niż feta. Robi się go z różnych gatunków mleka. ja próbowałem z mleka krowiego. Te i inne produkty rodem z Bułgarii znajdziecie na stronie Smaki Bułgarii. Możecie je tam zamówić i spróbować.
Jak wykonać przepis na – Pierogi ze szpinakiem i białym serem
Potrzebne składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Na farsz szpinakowo-serowy
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szczypta kminku mielonego
Sposób wykonania
- W dużym rondelku rozpuszczam masło i dodaje pokrojona w drobną kostkę cebulę. Smażę mieszając co jakiś czas – do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i mrożony szpinak. Również co jakiś czas mieszając gotuję wszystko do odparowania płynów. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Zostawiam masę szpinakową do wystudzenia.
- Twaróg rozdrabniam widelcem i dodaję do wystudzonego szpinaku, dokładnie mieszając.
- Do mąki dodaję jajko i wlewam oliwę, lekko solę i dolewając wodę wyrabiam na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewam tylko do uzyskania pożądanego efektu, nie musi być użyta cała.
- Ciasto rozwałkowuje na cienkie placki i wykrawam szklanką kółka. Na środek każdego wykładam łyżeczkę farszu i składam na pół zlepiając brzegi palcami.
- Zagotowuję duży garnek wody. Dodaję do wody łyżeczkę soli i łyżkę oleju. I na wrzącą wodę wrzucam partiami pierogi. Gotuję każdą partię ok. 2 min od wypłynięcia. Musicie sami dobrać czas, tak by nie były za bardzo miękkie, ani za twarde.
- Pierogi wyławiam łyżką cedzakową i przekładam na talerze.
- W małym rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego kminek. To trwa kilka sekund. Mieszam i polewam delikatnie masłem pierogi na talerzach. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi ze szpinakiem i białym serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
ciasto na pierogi i farsz rewelacyjne, polecam
Ktoś już w poprzednim komentarzu wspomniał, że to takie bardzo męskie danie. Ale to przecież blog prowadzony przez mężczyznę, tak że nie powinno to dziwić. Dodaję do ulubionych.
Solidny przepis i super męski smak. Coś jak omlet ze szpinakiem, mój ulubiony, w wersji obiadowej. Tylko to klejenie pierożków trochę trudne, ale do zrobienia 🙂
Moje smaki 😍U mnie chłopaki nie przepadają za szpinakiem, ale młody uwielbia pierogi pod każdą postacią także myślę, że by się skusił😋
Ostatnio organizowaliśmy kulinarne warsztaty online, gdzie motywem przewodni były pierogi. Uczestnicy robili właśnie takie ze szpinakiem. Bardzo zdziwieni byli na początku, ale później każdemu bez wyjątku posmakowały 🙂
Pozdrowienia!