Potrzebne składniki
Na ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej (500 g)
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Na farsz szpinakowo-serowy
- 450 g mrożonego szpinaku
- 200 g twarogu półtłustego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dodatkowo
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 szczypta kminku mielonego
Sposób wykonania
- W dużym rondelku rozpuszczam masło i dodaje pokrojona w drobną kostkę cebulę. Smażę mieszając co jakiś czas – do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i mrożony szpinak. Również co jakiś czas mieszając gotuję wszystko do odparowania płynów. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Zostawiam masę szpinakową do wystudzenia.
- Twaróg rozdrabniam widelcem i dodaję do wystudzonego szpinaku, dokładnie mieszając.
- Do mąki dodaję jajko i wlewam oliwę, lekko solę i dolewając wodę wyrabiam na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewam tylko do uzyskania pożądanego efektu, nie musi być użyta cała.
- Ciasto rozwałkowuje na cienkie placki i wykrawam szklanką kółka. Na środek każdego wykładam łyżeczkę farszu i składam na pół zlepiając brzegi palcami.
- Zagotowuję duży garnek wody. Dodaję do wody łyżeczkę soli i łyżkę oleju. I na wrzącą wodę wrzucam partiami pierogi. Gotuję każdą partię ok. 2 min od wypłynięcia. Musicie sami dobrać czas, tak by nie były za bardzo miękkie, ani za twarde.
- Pierogi wyławiam łyżką cedzakową i przekładam na talerze.
- W małym rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego kminek. To trwa kilka sekund. Mieszam i polewam delikatnie masłem pierogi na talerzach. Gotowe.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi ze szpinakiem i białym serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix TM6. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix TM6 działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
ciasto na pierogi i farsz rewelacyjne, polecam
Ktoś już w poprzednim komentarzu wspomniał, że to takie bardzo męskie danie. Ale to przecież blog prowadzony przez mężczyznę, tak że nie powinno to dziwić. Dodaję do ulubionych.
Solidny przepis i super męski smak. Coś jak omlet ze szpinakiem, mój ulubiony, w wersji obiadowej. Tylko to klejenie pierożków trochę trudne, ale do zrobienia 🙂
Moje smaki 😍U mnie chłopaki nie przepadają za szpinakiem, ale młody uwielbia pierogi pod każdą postacią także myślę, że by się skusił😋
Ostatnio organizowaliśmy kulinarne warsztaty online, gdzie motywem przewodni były pierogi. Uczestnicy robili właśnie takie ze szpinakiem. Bardzo zdziwieni byli na początku, ale później każdemu bez wyjątku posmakowały 🙂
Pozdrowienia!