Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Kosą po patelni
Kto uwielbia pierogi łapka w górę. Ja bardzo. Te w wersji ze szpinakiem i białym serem są super, chociaż dla mnie ulubione to i tak z mięsem. Kiedyś jednak zastanawiałem się czy z czymś bym nie zjadł pierogów i stwierdziłem, że lubię każde. Macie jakieś ulubione? Dajcie znać w komentarzu.
Ciasto jest cieniutkie, elastyczne i bardzo smaczne, Do tego ciekawy farsz w wersji jarskiej, trochę dla królików ale dodatek gałki i masła z kminkiem, którym polewam te pierogi, nadaje fajnego wyrazu temu daniu. Farsz jest wcześniej gotowany, więc nie trzeba ich moczyć we wrzątku zbyt długo. Wystarczy tylko tyle, by ciasto było takie jak trzeba.
Wiele osób uważa że pierogi to ciężkie i pracochłonne danie. Wcale tak nie jest szczególnie jak dojdziecie do wprawy z ich lepieniem. Zawsze możecie też się wspomóc jakimś urządzeniem, do ich lepienia. Popytajcie w sklepach. Pierogi na polskich stołach się tak zadomowiły, że zawsze sprawiają przyjemność. Mnie się pyszczek sam śmieje, już na sama myśl o tym, że będę je wcinał. Wypróbujcie je koniecznie w tej wersji szpinakowo-serowej.
Ja do tych pierogów używam też czasem sera typu feta, a ostatnio wypróbowałem ser pochodzący z Bułgarii, który dostałem od Romka. Sireny (fonetycznie bo cyrlicy tu nie wpakuje) to rodzaj sera najbardziej zbliżony w konsystencji do sałatkowego. Jest lekko słonawy, ale o wiele mniej niż feta. Robi się go z różnych gatunków mleka. ja próbowałem z mleka krowiego. Te i inne produkty rodem z Bułgarii znajdziecie na stronie Smaki Bułgarii. Możecie je tam zamówić i spróbować.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 30 min.
Łącznie: 1 godz.
Ilość porcji 4 osoby
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Potrzebne składniki

Na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej (500 g)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli

Na farsz szpinakowo-serowy

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Dodatkowo

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szczypta kminku mielonego

Sposób wykonania

  • W dużym rondelku rozpuszczam masło i dodaje pokrojona w drobną kostkę cebulę. Smażę mieszając co jakiś czas – do zeszklenia. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i mrożony szpinak. Również co jakiś czas mieszając gotuję wszystko do odparowania płynów. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Zostawiam masę szpinakową do wystudzenia.
  • Twaróg rozdrabniam widelcem i dodaję do wystudzonego szpinaku, dokładnie mieszając.
  • Do mąki dodaję jajko i wlewam oliwę, lekko solę i dolewając wodę wyrabiam na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elastyczne. Wody dolewam tylko do uzyskania pożądanego efektu, nie musi być użyta cała.
  • Ciasto rozwałkowuje na cienkie placki i wykrawam szklanką kółka. Na środek każdego wykładam łyżeczkę farszu i składam na pół zlepiając brzegi palcami.
  • Zagotowuję duży garnek wody. Dodaję do wody łyżeczkę soli i łyżkę oleju. I na wrzącą wodę wrzucam partiami pierogi. Gotuję każdą partię ok. 2 min od wypłynięcia. Musicie sami dobrać czas, tak by nie były za bardzo miękkie, ani za twarde.
  • Pierogi wyławiam łyżką cedzakową i przekładam na talerze.
  • W małym rondelku rozpuszczam masło i dodaję do niego kminek. To trwa kilka sekund. Mieszam i polewam delikatnie masłem pierogi na talerzach. Gotowe.
Wspomniany ser Bułgarski wygląda tak: 
Koniecznie zajrzyjcie na stronę Smaki Bułgarii i sprawdźcie te produkty. Są rewelacyjne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi ze szpinakiem i białym serem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Poleć ten wpis innym
5 komentzrzy
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Grażyna

ciasto na pierogi i farsz rewelacyjne, polecam

Męski blog Musashi

Ktoś już w poprzednim komentarzu wspomniał, że to takie bardzo męskie danie. Ale to przecież blog prowadzony przez mężczyznę, tak że nie powinno to dziwić. Dodaję do ulubionych.

Laptopy powystawowe

Solidny przepis i super męski smak. Coś jak omlet ze szpinakiem, mój ulubiony, w wersji obiadowej. Tylko to klejenie pierożków trochę trudne, ale do zrobienia 🙂

Słodko Słodka

Moje smaki 😍U mnie chłopaki nie przepadają za szpinakiem, ale młody uwielbia pierogi pod każdą postacią także myślę, że by się skusił😋

Warsztaty Integracyjne

Ostatnio organizowaliśmy kulinarne warsztaty online, gdzie motywem przewodni były pierogi. Uczestnicy robili właśnie takie ze szpinakiem. Bardzo zdziwieni byli na początku, ale później każdemu bez wyjątku posmakowały 🙂
Pozdrowienia!