w ,

Pierogi z truskawkami



Pierogi to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Do środka można załadować w zasadzie wszystko a i tak będą dobre. Pamiętam, że towarzyszyły mi od wczesnego dzieciństwa i te zrobione samemu w domu smakują o wiele lepiej niż jakiekolwiek kupne. Nie ma z tym za wiele roboty więc polecam poświęcić tych kilka chwil - efekt boski.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 15 min.
Łącznie: 45 min.
Jak wykonać przepis na - Pierogi z truskawkami

Potrzebne składniki

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklaniki ciepłej wody
  • 1 kg truskawek
  • cukier (sól)

Sposób wykonania

  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elestyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania porządanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Na każdy nakładamy truskawkę (jak są duże przekrawamy na pół) i posypujemy szczyptą cukru.
  • Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.
  • Podajemy ze śmietaną - dobre też są odsmażone na patelni i doskonale nadają się do mrożenia.
Na zdjęciu polane śmietaną i konfiturą aroniową.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
issa

takie pierozki bardzo lubię