Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

0

Pierogi to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Do środka można załadować w zasadzie wszystko a i tak będą dobre. Pamiętam, że towarzyszyły mi od wczesnego dzieciństwa i te zrobione samemu w domu smakują o wiele lepiej niż jakiekolwiek kupne. Nie ma z tym za wiele roboty więc polecam poświęcić tych kilka chwil - efekt boski.

Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

Czas przygotowania 30 minut/y

Czas gotowania 15 minut/y

Czas całkowity 45 minut/y

Wielkość porcji 2-3 osoby

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklaniki ciepłej wody
  • 1 kg truskawek
  • cukier, sól

Sposób przygotowania

  1. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elestyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania porządanego efektu.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  3. Na każdy nakładamy truskawkę (jak są duże przekrawamy na pół) i posypujemy szczyptą cukru.
  4. Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.
  5. Podajemy ze śmietaną - dobre też są odsmażone na patelni i doskonale nadają się do mrożenia.

Notatki

Na zdjęciu polane śmietaną i konfiturą aroniową.

- Smacznego
https://kosapopatelni.pl/pierogi-z-truskawkami/

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

  • Pierogi z mięsem i kapustą

    Za pierogi dałbym się pokroić, w każdej postaci, a te chyba szczególnie. Pierogi z mięsem …
  • Babeczki kakaowo-orzechowe

    Piękne i niezwykle smaczne babeczki kakaowo-orzechowe. Szybki i prosty deser, ale sprawia …
  • Kluski łyżką kładzione

    Klasyka nad klasykami czyli kluski łyżką kładzione. Tak wiem banał i w ogóle przepis, któr…
Pokaż więcej podobnych wpisów
Więcej przepisów w kategorii Obiad

Zobacz też

Dżem wieloowocowy, czyli dżem na winie

Totalny misz-masz w słoiku czyli dżem wieloowocowy na zimę, a tak naprawdę to dżem na wini…