Potrzebne składniki
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- pół szklaniki ciepłej wody
- 1 kg truskawek
- cukier (sól)
Sposób wykonania
- Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elestyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania porządanego efektu.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
- Na każdy nakładamy truskawkę (jak są duże przekrawamy na pół) i posypujemy szczyptą cukru.
- Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.
- Podajemy ze śmietaną - dobre też są odsmażone na patelni i doskonale nadają się do mrożenia.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi z truskawkami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
takie pierozki bardzo lubię