Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

5 minuty czytania
0
490

Pierogi to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Do środka można załadować w zasadzie wszystko a i tak będą dobre. Pamiętam, że towarzyszyły mi od wczesnego dzieciństwa i te zrobione samemu w domu smakują o wiele lepiej niż jakiekolwiek kupne. Nie ma z tym za wiele roboty więc polecam poświęcić tych kilka chwil - efekt boski.

Pierogi z truskawkami

Wielkość porcji 2-3 osoby

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 15 minut/y
Czas całkowity 45 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklaniki ciepłej wody
  • 1 kg truskawek
  • cukier, sól

Sposób wykonania:

  1. Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elestyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania porządanego efektu.
  2. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  3. Na każdy nakładamy truskawkę (jak są duże przekrawamy na pół) i posypujemy szczyptą cukru.
  4. Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.
  5. Podajemy ze śmietaną - dobre też są odsmażone na patelni i doskonale nadają się do mrożenia.

Uwagi dodatkowe:

Na zdjęciu polane śmietaną i konfiturą aroniową.

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Komentarze

Śmiało, nawtykaj mi lub pochwal za to co napisałem. Każdy komentarz jest cenny. Aby skomentować wystarczy zalogować się za pomocą jednego z kont: Facebook, Disqus, Twitter lub Google.

Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz bym coś zobaczył, napisz mi w mailu. Nie zbieram i nie przechowuję Twoich danych osobowych - więcej na temat warunków komentowania znajdziesz w Polityka prywatności.

Zobacz też

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką

Biszkopt czekoladowy z kremem karpatkowym i galaretką, to pomysł mojej siostry Ani. Puszys…