Kosą po patelni Przepisy Obiad Pierogi z truskawkami

Pierogi z truskawkami

2 min. czytania
1
0
Pierogi to danie, które nigdy mi się nie znudzi. Do środka można załadować w zasadzie wszystko a i tak będą dobre. Pamiętam, że towarzyszyły mi od wczesnego dzieciństwa i te zrobione samemu w domu smakują o wiele lepiej niż jakiekolwiek kupne. Nie ma z tym za wiele roboty więc polecam poświęcić tych kilka chwil - efekt boski.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas gotowania: 15 min.
Czas całkowity: 45 min.

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • pół szklaniki ciepłej wody
  • 1 kg truskawek
  • cukier (sól)

Sposób wykonania:

  • Do mąki wrzucamy jajko i wlewamy oliwę, lekko solimy i dolewając wodę wyrabiamy na jednolite ciasto. Musi swobodnie odchodzić od rąk i być elestyczne. Wody dolewamy tylko do uzyskania porządanego efektu.
  • Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek podsypując delikatnie mąką i wykrawamy szklanką krążki,
  • Na każdy nakładamy truskawkę (jak są duże przekrawamy na pół) i posypujemy szczyptą cukru.
  • Zlepiamy pierogi i wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 minuty od wypłynięcia. Najlepiej to robić partiami.
  • Podajemy ze śmietaną - dobre też są odsmażone na patelni i doskonale nadają się do mrożenia.

Uwagi dodatkowe

Na zdjęciu polane śmietaną i konfiturą aroniową.

Milion Smaków Truskawek - edycja czwarta

Zobacz też

Galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej

Pomysł na galaretki z owocami i bratkami na piance waniliowej powstał wczoraj rano - smak …