Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami. Trochę inny przepis na ciasto bo z wykorzystaniem drożdży. Smak ich jest zupełnie inny i niepowtarzalny, lekko chrupiąca skórka, pyszne miękkie nadzienie i ciasto w środku. Dzieło wręcz poetyckie i naprawdę polecam spróbować. Kolejny przepis z kolekcji Ewy - dziękuję.
Jak wykonać przepis na - Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybamiPotrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g tłuszczu może być olej
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 g grzybów leśnych suszonych
- 1 cebula
- sos sojowy
- sól (pieprz)
Dodatkowo:
- 1 l. oleju do smażenia
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia i ponownie zarabiamy.
- Kapustę i grzyby gotujemy osobno do miękkości. Jeśli kapusta była kwaśna to warto ją przepłukać przed gotowaniem. Odcedzamy na sitku i mielimy maszynką do mięsa (możemy grzyby zmielić blenderem a kapustę drobno pokroić).
- Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kapustę, przesmażamy dokładnie mieszając do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku pieprzem solą i sosem sojowym. Lekko studzimy farsz.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy do środka farsz i zlepiamy.
- Pierogi smażymy z obu stron na głębokim oleju.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Po co aż 100g cukru?🤔