w , , ,

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami



Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami. Trochę inny przepis na ciasto bo z wykorzystaniem drożdży. Smak ich jest zupełnie inny i niepowtarzalny, lekko chrupiąca skórka, pyszne miękkie nadzienie i ciasto w środku. Dzieło wręcz poetyckie i naprawdę polecam spróbować. Kolejny przepis z kolekcji Ewy - dziękuję.
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
Łącznie: 1 godz. 30 min.
Jak wykonać przepis na - Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Potrzebne składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g tłuszczu może być olej

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów leśnych suszonych
  • 1 cebula
  • sos sojowy
  • sól (pieprz)

Dodatkowo:

  • 1 l. oleju do smażenia

Sposób wykonania

  • Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia i ponownie zarabiamy.
  • Kapustę i grzyby gotujemy osobno do miękkości. Jeśli kapusta była kwaśna to warto ją przepłukać przed gotowaniem. Odcedzamy na sitku i mielimy maszynką do mięsa (możemy grzyby zmielić blenderem a kapustę drobno pokroić).
  • Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kapustę, przesmażamy dokładnie mieszając do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku pieprzem solą i sosem sojowym. Lekko studzimy farsz.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy do środka farsz i zlepiamy.
  • Pierogi smażymy z obu stron na głębokim oleju.
Drukuj przepis

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Podziel się z innymi
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze