Potrzebne składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 30 g drożdży
- 100 g cukru
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g tłuszczu może być olej
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 100 g grzybów leśnych suszonych
- 1 cebula
- sos sojowy
- sól (pieprz)
Dodatkowo:
- 1 l. oleju do smażenia
Sposób wykonania
- Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia i ponownie zarabiamy.
- Kapustę i grzyby gotujemy osobno do miękkości. Jeśli kapusta była kwaśna to warto ją przepłukać przed gotowaniem. Odcedzamy na sitku i mielimy maszynką do mięsa (możemy grzyby zmielić blenderem a kapustę drobno pokroić).
- Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kapustę, przesmażamy dokładnie mieszając do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku pieprzem solą i sosem sojowym. Lekko studzimy farsz.
- Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy do środka farsz i zlepiamy.
- Pierogi smażymy z obu stron na głębokim oleju.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję Thermomix. To mój niezastąpiony pomocnik w kuchni, dzięki któremu gotowanie staje się szybsze, prostsze i przyjemniejsze. Choć moje przepisy możesz przygotować również bez tego sprzętu, to nie ukrywam, że Thermomix sprawia, że nie muszę się męczyć – kroi, miesza, gotuje, paruje i zastępuje wiele innych urządzeń. To oszczędność czasu i energii, a także gwarancja, że potrawy zawsze wychodzą idealne.
Jeśli chcesz zobaczyć, jak Thermomix działa na żywo i dowiedzieć się, dlaczego warto go mieć w swojej kuchni, skontaktuj się ze mną:
Z przyjemnością odpowiem na wszystkie pytania i pokażę Ci, jak ten sprzęt może odmienić Twoje gotowanie!
Po co aż 100g cukru?🤔