Kosą po patelni Przepisy Grzyby Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

7 minuty czytania

Pierogi Babci Jadzi czyli smażone na głębokim tłuszczu pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami. Trochę inny przepis na ciasto bo z wykorzystaniem drożdży. Smak ich jest zupełnie inny i niepowtarzalny, lekko chrupiąca skórka, pyszne miękkie nadzienie i ciasto w środku. Dzieło wręcz poetyckie i naprawdę polecam spróbować. Kolejny przepis z kolekcji Ewy - dziękuję.

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

Wielkość porcji kilka osób

Czas przygotowania 30 minut/y
Czas gotowania 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina, 30 minut/y

Wersja do druku

Składniki:

    Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g tłuszczu może być olej
    Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g grzybów leśnych suszonych
  • 1 cebula
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
    Dodatkowo:
  • 1 l. oleju do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i dobrze wyrabiamy. Zostawiamy do wyrośnięcia i ponownie zarabiamy.
  2. Kapustę i grzyby gotujemy osobno do miękkości. Jeśli kapusta była kwaśna to warto ją przepłukać przed gotowaniem. Odcedzamy na sitku i mielimy maszynką do mięsa (możemy grzyby zmielić blenderem a kapustę drobno pokroić).
  3. Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy grzyby i kapustę, przesmażamy dokładnie mieszając do odparowania płynu. Doprawiamy do smaku pieprzem solą i sosem sojowym. Lekko studzimy farsz.
  4. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, nakładamy do środka farsz i zlepiamy.
  5. Pierogi smażymy z obu stron na głębokim oleju.