Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

3 min. czytania
1
0
Było zdrowo to wracamy do treściwych dań i solidnej porcji mięsa – pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem, to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Solidnie upieczone mięso, delikatne, miękkie i soczyste jak odpowiednio o nie zadbacie. Pełne aromatu no i czosnku. Radze spożywać wspólnie bo całe mięciutkie ząbki po rozgryzieniu w ustach oddają wiele ze swoich aromatów. Po obiedzie konieczne zbiorowe mycie ząbków. Ale smak tego warty. Smaczne również na zimno, np. do kanapek jako wędlina. Częstujcie się.
Schab z czosnkiem
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 50 min.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100g / 250
Przepis na:

Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości (w jednym, sporym, zwartym, kawałku)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 głowka czosnku (spora)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

  • Z oleju i przypraw oraz soli robimy papkę. Nacieramy nią wcześniej umyte i oczyszczone mięso. Zostawiamy przykryte w misce, na noc w lodówce.
  • Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i długim cienkim ostrym nożem robimy nacięcia do środka. Wkładamy w każde z nich obraną połówkę ząbka czosnku.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy przykryte naczynie z mięsem do środka, na 60 min.
  • Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, mięso polewamy płynem z dna i pieczemy dalej przez 40 min. co jakiś czas podlewając powstałym sosem.
  • Podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 89
  •  
  • 3
  •  
  •  
  •  
    92
    Udostępnienia

1
Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
najnowszy najstarszy
Powiadom o
Myśli Potarganej
Gość

Schab upiec, aby nie był suchy, nie jest łatwo. Ten udaje się znakomicie


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Tosty z szynką, serem camembert i karmelizowaną gruszką

Co się dzieje jak się wstanie z łóżka z przeświadczeniem, że czas na pyszne śniadanie? Ja …