Kosą po patelni Przepisy Mięso Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

3 min. czytania
1
0
Było zdrowo to wracamy do treściwych dań i solidnej porcji mięsa – pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem, to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Solidnie upieczone mięso, delikatne, miękkie i soczyste jak odpowiednio o nie zadbacie. Pełne aromatu no i czosnku. Radze spożywać wspólnie bo całe mięciutkie ząbki po rozgryzieniu w ustach oddają wiele ze swoich aromatów. Po obiedzie konieczne zbiorowe mycie ząbków. Ale smak tego warty. Smaczne również na zimno, np. do kanapek jako wędlina. Częstujcie się.
Schab z czosnkiem
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 50 min.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji – 6 osób
Kalorii na 100g / 250
Przepis na:

Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości (w jednym, sporym, zwartym, kawałku)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 głowka czosnku (spora)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

  • Z oleju i przypraw oraz soli robimy papkę. Nacieramy nią wcześniej umyte i oczyszczone mięso. Zostawiamy przykryte w misce, na noc w lodówce.
  • Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i długim cienkim ostrym nożem robimy nacięcia do środka. Wkładamy w każde z nich obraną połówkę ząbka czosnku.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy przykryte naczynie z mięsem do środka, na 60 min.
  • Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, mięso polewamy płynem z dna i pieczemy dalej przez 40 min. co jakiś czas podlewając powstałym sosem.
  • Podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Ciekawe? Podziel się z innymi:
  • 89
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    90
    Udostępnienia

1 komentarz

  1. Avatar

    Myśli Potarganej

    3 maja 2019 w 10:22

    Schab upiec, aby nie był suchy, nie jest łatwo. Ten udaje się znakomicie

    Odpowiedz Zgłoś komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Niestety wykluczyłem ze względu na spam, możliwość wstawiania linków w komentarzach. Chcesz dodać adres Swojej strony, zrób to w polu "Witryna Internetowa", Twój komentarz w tym przypadku zostanie dodany po weryfikacji. Komentarze z linkami w treści zostaną usunięte.

Stop złodziejom! - Przepisy nie sa objęte prawami autorskimi, jednak już ich opis i opis sposobu wykonania - tak. Kopijąc zdjęcie lub tekst z tej strony i zamieszczająć go u siebie na stronie, profilu lub grupie na Facebook, lub jakimkolwiek innym publicznym miejscu, bez mojej zgody - zwyczajnie kradniesz. Wkładam w publikację przpisów i postów dużo pracy i jeśli chcesz sie podzielić tą treścią z innymi - to udostępnij tę stronę. Nie bądź złodziejem i nie kopiuj.

Zobacz też

Koktajl śliwkowo-bananowy na maślance

Córka Kasi zrobiła nam pyszny koktajl śliwkowo-bananowy na maślance. Nie za słodki, nie za…