Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

Kosą po patelni
Było zdrowo to wracamy do treściwych dań i solidnej porcji mięsa – pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem, to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Solidnie upieczone mięso, delikatne, miękkie i soczyste jak odpowiednio o nie zadbacie. Pełne aromatu no i czosnku. Radze spożywać wspólnie bo całe mięciutkie ząbki po rozgryzieniu w ustach oddają wiele ze swoich aromatów. Po obiedzie konieczne zbiorowe mycie ząbków. Ale smak tego warty. Smaczne również na zimno, np. do kanapek jako wędlina. Częstujcie się.
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 1 godz. 50 min.
Łącznie: 2 godz. 10 min.
Ilość porcji 6 osób
Kalorii na 100g 250
5 from 1 vote
Jak wykonać przepis na – Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem

Potrzebne składniki

  • 1,5 kg schabu bez kości (w jednym, sporym, zwartym, kawałku)
  • 3 łyżki oleju
  • 1 głowka czosnku (spora)
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/3 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 1 płaska łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Sposób wykonania

  • Z oleju i przypraw oraz soli robimy papkę. Nacieramy nią wcześniej umyte i oczyszczone mięso. Zostawiamy przykryte w misce, na noc w lodówce.
  • Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i długim cienkim ostrym nożem robimy nacięcia do środka. Wkładamy w każde z nich obraną połówkę ząbka czosnku.
  • Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy przykryte naczynie z mięsem do środka, na 60 min.
  • Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, mięso polewamy płynem z dna i pieczemy dalej przez 40 min. co jakiś czas podlewając powstałym sosem.
  • Podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami lub frytkami i surówką.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.

Thermomix

W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.

Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:

Schab z czosnkiem
Poleć ten wpis innym
1 komentarz
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Myśli Potarganej

Schab upiec, aby nie był suchy, nie jest łatwo. Ten udaje się znakomicie