Było zdrowo to wracamy do treściwych dań i solidnej porcji mięsa – pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem, to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Solidnie upieczone mięso, delikatne, miękkie i soczyste jak odpowiednio o nie zadbacie. Pełne aromatu no i czosnku. Radze spożywać wspólnie bo całe mięciutkie ząbki po rozgryzieniu w ustach oddają wiele ze swoich aromatów. Po obiedzie konieczne zbiorowe mycie ząbków. Ale smak tego warty. Smaczne również na zimno, np. do kanapek jako wędlina. Częstujcie się.
Jak wykonać przepis na – Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem
Potrzebne składniki
- 1,5 kg schabu bez kości (w jednym, sporym, zwartym, kawałku)
- 3 łyżki oleju
- 1 głowka czosnku (spora)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób wykonania
- Z oleju i przypraw oraz soli robimy papkę. Nacieramy nią wcześniej umyte i oczyszczone mięso. Zostawiamy przykryte w misce, na noc w lodówce.
- Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i długim cienkim ostrym nożem robimy nacięcia do środka. Wkładamy w każde z nich obraną połówkę ząbka czosnku.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy przykryte naczynie z mięsem do środka, na 60 min.
- Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, mięso polewamy płynem z dna i pieczemy dalej przez 40 min. co jakiś czas podlewając powstałym sosem.
- Podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
W moich przepisach często wykorzystuję doskonałego pomocnika w kuchni czyli Thermomix TM6. Oczywiście przepisy są opisane tak by przygotować je bez korzystania z tego sprzętu, jednak ja nie lubię się męczyć, a on ułatwia mi pracę w kuchni. Zastępuje wiele innych sprzętów i skraca czas przygotowania potraw.
Jeśli chcesz poznać to urządzenie zapraszam do kontaktu:
Schab upiec, aby nie był suchy, nie jest łatwo. Ten udaje się znakomicie