Potrzebne składniki
- 1,5 kg schabu bez kości (w jednym, sporym, zwartym, kawałku)
- 3 łyżki oleju
- 1 głowka czosnku (spora)
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/3 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka szałwii
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
Sposób wykonania
- Z oleju i przypraw oraz soli robimy papkę. Nacieramy nią wcześniej umyte i oczyszczone mięso. Zostawiamy przykryte w misce, na noc w lodówce.
- Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i długim cienkim ostrym nożem robimy nacięcia do środka. Wkładamy w każde z nich obraną połówkę ząbka czosnku.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy przykryte naczynie z mięsem do środka, na 60 min.
- Po godzinie zdejmujemy pokrywkę, mięso polewamy płynem z dna i pieczemy dalej przez 40 min. co jakiś czas podlewając powstałym sosem.
- Podajemy pokrojone w plastry z ziemniakami lub frytkami i surówką.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczeń ze schabu nadziewana czosnkiem wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Smacznego.
Schab upiec, aby nie był suchy, nie jest łatwo. Ten udaje się znakomicie